Examenul scris de Limba şi literatura română susţinut de absolvenţii de gimnaziu a debutat cu stângul. Elevii au întâmpinat probleme la cel de al treilea punct al subiectului II a cărui cerinţă era să stabilească ce fel de propoziţie este „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”, având la dispoziţie trei variante: atributivă, predicativă şi subiectivă. Părerile candidaţilor, dar şi cele ale profesorilor s-au împărţit între „subiectivă” şi „predicativă”. De altfel, şi reprezentanţii Academiei Române au spus că lasă loc de interpretare. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a dat ca răspuns oficial varianta „subiectivă”, contestată de multe cadre didactice.
Subiectul este notat în barem cu 60 de sutimi, iar mulţi elevi se tem că ar putea să piardă şansa de a ocupa un loc la liceul dorit. În aceste condiţii, părinţii au început să depună contestaţii.
În judeţul Dolj, un grup de mai mulţi părinţi au depus o astfel de contestaţie pentru a nu lua subiectul în calcul chiar de luni seara. Cererile au fost înregistrate la Inspectoratul Şcolar, care le-a trimis Ministerului Educaţiei şi aşteaptă un răspuns. De asemenea, ieri, pe internet au apărut o serie de contestaţii online, care au fost semnate de peste 12.000 de părinţi.
Ce tara este asta ?Parinti mai mult sau mai putin alfabetizati contesta un subiect?Profesorii se scuza in fata elevilor,pentru ca nu i-au invatat ce trebuie,ca e subiect controversat?Studiati Gramatica Academiei ,varianta noua,si va lamuriti.Recomandarea este pentru profesorii care au dubii,ca parintii nu au cum sa inteleaga limbajul de specialitate.
Democratie nu inseamna sa contesti ce nu stii.Se va ajunge la “dictatura parintilor”?Chiar nu au bunul simt sa realizeze ca nu au cum sa se priceapa la toate?
La GS Matei Basarab se practica pilele si la competente…Elevului Anastasescu de la 12 E i s-a ridicat calificativul la B2 la scris chiar daca nu a scris nimic… Poate verifica cineva abilitat…
Comments are closed.