Consilierii municipali sunt convocaţi, vineri, într-o şedinţă extraordinară, pentru a vota scăderea preţului la gigacalorie, precum şi aprobarea pierderilor din sistemul centralizat. După cum reiese din documentele autorităţii, economia pe care o vor suporta craiovenii este de 25 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată şi va fi suportată, în mare parte, de Complexul Energetic Craiova. Furnizorul nu deţine încă avizul ANRE pentru a putea opera această reducere de tarif.
Potrivit proiectului de hotărâre, preţul gigacaloriei va coborî de la 245 de lei, cât se plăteşte în prezent, la suma de 220 de lei. Autorităţile susţin ca această reducere de preţ este întemeiată pe legea nr. 325/2006 a serviciului public şi ar urma să se aplice începând de la 1 iulie. Pentru a intra în vigoare, aleşii locali sunt convocaţi, vineri, într-o şedinţă extraordinară, în care trebuie să aprobe, cu majoritate de voturi, acest proiect. Cum consilierii USL sunt cei care deţin majoritatea în CLM Craiova, iar propunerea vine din partea Executivului, votul este unul cât se poate de previzibil.
CE suportă trei sferturi din reducere
Interesant este însă modul cum şi-a făcut autoritatea locală calculele pentru a putea aplica această reducere. În raportul semnat de primarul Lia Olguţa Vasilescu se precizează că preţul de 220 de lei pe gigacalorie va fi unic şi că el va fi acoperit din două surse. Pe de o parte, Regia de Termoficarea Craiova se obligă să reducă tariful de distribuţie cu 7 lei pe gigacalorie, iar pe de altă parte, Complexul Energetic Craiova, care este şi principalul furnizor de materie primă, se angajează să aplice şi el o ajustare a tarifului de producere a energiei termice cu 17,5 lei pe Gigacalorie.
Chemaţi la vot, în lipsa unui aviz
Din documentele Primăriei Craiova, reiese faptul că noul tarif pe care se pregăteşte să-l aplice Complexul Energetic ar trebui să fie aprobat întâi de către ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, dar că acesta nu există deocamdată, avizul fiind în curs de obţinere. Municipalitatea craioveană a decis însă să nu mai aştepte până atunci şi a pus proiectul pe ordinea de zi. Surse din cadrul Primăriei spuneau ieri că, în forma actuală, proiectul prezintă riscul de a nu putea fi pus în aplicare, în cazul în care ANRE-ul dă un aviz negativ.
485.000 de lei pentru diferenţa de tarif
În cazul în care conducerea CE nu ar primi ok-ul de a coborî tariful, Regia de Termoficare Craiova ar trebui să suporte de una singură o diferenţă de 485.000 de lei. Din calculele făcute de autoritatea locală, rezultă că această sumă ar fi necesară pentru a acoperi o diferenţă de tarif de 64,42 de lei pentru energia termică produsă în cele 104 de puncte termice şi o diferenţă de tarif de 114,65 de lei pentru energia termică produsă în cele 15 centrale termice. În procente, totalul acesta reprezintă cam 10% din costurile pe care Regia de Termoficare Craiova le-a suportat în perioada iulie – noiembrie 2011.
sa speram ca se vor tine de cuvant. mie personal mi se pare un abuz, costurile de intretinere in romania depasesc pe cele din vest si nu exista nici o motivatie prin care poate fi justificat pretul. pierderile de asemeni, ar trebui sa le suporte termo, nu cetatenii. inainte de a cere o plata, trebuiesc oferite servicii de calitate .
Comments are closed.