Sărbătoare Teiului de la Carpen la a şaizeci şi treia ediţie

0
978

Cea mai mare sărbătoare populară din comuna Carpen se desfăsoară în fiecare an în ultima duminică din luna iunie. Sărbătoare Teiului din comuna Carpen, satul Cleanov este o manifestare care aminteşte de o activitate tradiţională pentru regiune, apicultura. Farmecul bâlciului de odinioară, mireasma îmbătătoare a teilor înfloriţi şi nelipsita ospitalitate a ţăranilor de prin părţile locului sunt ingredientele ce reuşesc să ţină vie această sărbătoare de tradiţie a satului oltenesc. La eveniment, alături de cei din Carpen, au participat şi sătenii din comunele învecinate, precum şi fii ai satului veniţi din toate colţurile ţării, dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice judetene, senatorul Lia Olguţa Vasilescu şi deputatul din Colegiu 5 Filiaşi, Petre Petrescu.

Ca în fiecare an de o parte şi de alta a drumului forestier din pădurea de tei de la Cleanov, comercianţii şi-au rânduit cu grijă tarabele încă de dimineaţă. Dulciurile, jucăriile, micii şi berea au fost ca de fiecare dată la mare căutare. Iubitorii de muzică populară au fost şi ei mulţumiţi, o formaţie de lăutari întreţinând în permanenţă atmosfera. „Anul trecut am avut parte de puţină ploaie, de data aceasta sperăm ca vremea să ţină cu noi pentru că este plăcut în pădure, între atâţia tei”, a declarat primarul comunei Carpen Ştefan Vasilca.

„Avem cea mai mare pădure de tei din zonă”

Ansamblul de muzică şi dansuri populare al şcolii din Carpen a deschis spectacolul, copiii fiind aplaudaţi la scenă deschisă de toţi cei prezenţi. Primarul din Carpen, Ştefan Vasilca se plimba dintr-o parte în alta, pentru ca manifestarea să fie pe placul tuturor. Abia după ce s-a convins că totul este pus la punct a urcat pe scenă alături de invitaţi. „Vă mulţumesc pentru prezenţă. Deşi trecem printr-o perioadă grea, ne-am dat peste cap şi am organizat şi în acest an Sărbătoarea Teiului, care a ajuns la cea de-a şaizeci şi treia ediţie. Manifestarea se desfăşoară în Lunca Teiului, şi este reprezentativă pentru comuna noastră, numai şi pentru că avem cea mai mare pădure de tei din zonă. Vă doresc multă sănătate la toţi şi să vă simţiţi bine azi (ieri n.r.) alături de prieteni şi cei dragi vouă”, a spus Şefan Vasilca primarul comunei Carpen.

„Pentru o zi să uităm de toate rele din lume!”

Parlamentarii prezenţi la eveniment au transmis şi ei un mesaj locuitorilor din Carpen, asigurându-i ca în fiecare an că va fi alături de ei şi de primarul Ştefan Vasilca. „Suntem la o sărbătoare foarte frumoasă dar din păcate nu avem motive multe de bucurie trebuind să plătim în continuare factura unui Guvern incompetent care pentru a rămâne la putere sunt capabili să plătească oricât şi orice. Sunt disperaţi pentru că se apropie momentul în care oamenii îi vor pedepsi la vot pentru dezastrul creat în ţară. Le doresc oamenilor din Carpen multă sănătate, şi pentru o zi să uităm de toate rele din lume! Îl felicit pe primar şi Consiliului Local Carpen că se încăpăţânează ca într-un loc foarte frumos să facă astfel de manifestări”, a declarat Petre Petrescu.

Se credea că teiul avea puterea de a aduce la lumină adevărul

În Europa şi nu numai, nenumărate legende şi superstiţii sunt centrate în jurul pomului şi a florilor de tei. În mod tradiţional, lemnul de tei era folosit pentru sculptarea unor opere religioase, teiul fiind considerat, pe de altă parte, un copac al satelor şi având un rol foarte important în lumea europeană timpurie. Teiul era văzut drept sacru datorită preferinţei pe care o au albinele faţă de florile lui şi a calităţi mierii de tei, fiind numit uneori „arborele albinelor”. În unele ţări, aura sacră a teiului era atât de mare, încât cei care indrăzneau să taie un astfel de copac nu se puteau aştepta la altceva decât la pedeapsa cu moartea. Adeseori, un tei încărcat de ani marca locul central de întâlnire al oamenilor din multe sate şi comunităţi rurale. Sub un astfel de tei aveau loc consfătuirile de reinstalare a dreptăţii şi păcii între oameni, crezându-se că acest arbore are puterea de a aduce la lumină adevărul.