26 iunie – Ziua Internaţională împotriva abuzului de droguri şi a traficului ilicit

1
416

În anul 1987 Adunarea Generală a ONU a desemnat ziua de 26 iunie ca Zi Internaţională împotriva abuzului de droguri şi a traficului ilicit. Ca iniţiator al unui proiect legislativ de interzicere a tuturor stupefiantelor şi substanţelor psihotrope, senatorul PNL Mario Oprea şi-a exprimat din nou dezacordul faţă de consumul şi traficul de droguri. Acesta a explicat că celebrarea a 24 de ani de la proclamarea Zilei Internaţionale împotriva abuzului de droguri şi a traficului ilicit reprezintă o ocazie oportună pentru a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl au astfel de substanţe asupra individului, familiei şi comunităţii. “Profit de această zi pentru a face apel către toate instituţiile statului care pot controla acest fenomen, dar şi către tânăra generaţie care trebuie să conştientizeze că stupefiantele nu reprezintă nicidecum o măsură de contracarare a problemelor cu care se confruntă, ci un mod bolnav de a ceda controlul asupra vieţii şi integrităţii corporale”, a spus Mario Oprea. Potrivit senatorului, ultimele estimări la nivel mondial arată că peste 200 de milioane de oameni, adică 5% din populaţia globală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat droguri, cel puţin o dată în ultimul an. “Din anul 2003 şi până în 2010 inclusiv, cele mai căutate droguri au fost cannabisul, heroina, ecstasy şi cocaina, iar în ceea ce priveşte traficul internaţional de droguri, România rămâne în continuare o rută de tranzit a stupefiantelor spre Europa. De aceea, se impune un control aprig în punctele de trecere a frontierelor de stat, unde ştim că se încearcă adesea introducerea substanţelor narcotice. Un alt raport al Poliţiei Române arăta că, disponibilitatea crescută, dar şi caracterul recreativ au făcut din haşiş şi cannabis cele mai solicitate şi consumate droguri, pe teritoriul nostru. Astfel, ele se situează cu mult peste drogurile de mare risc şi acumulează peste 30% din totalul drogurilor ce au fost capturate la nivel naţional în perioada 1997-2008. Fără doar şi poate, drogul marilor oraşe rămâne cocaina, un drog care ajunge la un public select din Bucureşti, Constantă, Râmnicu Vâlcea, Cluj Napoca, Deva şi Timişoara, întrucât este o marfă deloc accesibilă oricui, din cauza preţului ridicat”, a precizat Oprea.

Mario Oprea

“Regimul Basescian este încă liber şi nestingherit să aplice tratamente inumane şi degradante acestui popor”

Convins fiind că data de 26 iunie este pentru mulţi dintre noi doar o zi ca oricare alta şi că puţini dintre români ştiu că de fapt această dată marchează, de fapt, Ziua Internaţională împotriva abuzului de droguri şi a traficului ilicit dar şi Ziua Internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii, senatorul solicită tuturor cetăţenilor şi mai ales politicienilor să dea dovadă de o doză de maturitate şi nu “semne ale consumului unei doze de stupefiant”. “Trăgând linie, este o dată pe care majoritatea românilor şi-o pot aminti, în ciuda faptului că o marchează zilnic. Deşi convenţia adoptată cere prin prin prevederile ei pedepsirea torţionarilor şi aducerea lor în faţa justiţiei, în România regimul Basescian este încă liber şi nestingherit să aplice tratamente inumane şi degradante acestui popor, fără cea mai mică responsabilitate. Având independenţa unui grup de tip mafiot, permanent pus sub acuzare, însă constant reabilitat, torţionarii României au transformat populaţia într-o masă de victime sigure, imposibil de reparat sau despăgubit după atâţia ani de regres. Într-un asemenea context social, financiar şi politic, compromisul a rămas singura modalitate de regla socotelile dintre nişte pamfletari politici şi interlopi avari, care tot mai nedrept conduc ţara spre dezastru şi, cât se poate de abuziv, dezonorează interesele oamenilor, care în curând, sper să facă o alegere mai bună, analizând opţiunile reale pentru viitor”, a conchis senatorul liberal Mario Oprea.

În 1987, Adunarea Generală a decis să marcheze ziua de 26 iunie ca Zi Internaţională împotriva abuzului de droguri şi a traficului ilicit, ca semn al deciziei de a spori eforturile şi cooperarea în vederea creării unei societăţi internaţionale în care să nu existe abuz de droguri. Aceasta hotărâre a fost luată pe 7 decembrie 1987 (rezoluţia 42/112), în urma unei recomandări a Conferinţei Internaţionale asupra Abuzului de Droguri şi a Traficului Ilicit din 1987 care, pe 26 iunie, a adoptat Liniile Generale Multidisciplinare ale Activităţilor Viitoare în domeniul Controlului Abuzului de Droguri.

 

1 COMENTARIU

  1. parintele Paraianu spunea:”discoteca e scara de caborit in iad” si acolo nu se ajunge marind consumul de zahar sare si grasimi ,sau consumind zilnic sub 3 lt. de lichide(benefice).la ce densitate de cruci -tinere- pe km. trbuie sa se ajunga ptr. ca cineva sa se pronuntze impotriva dipendentzei de alcool,drog,vitesa?

Comments are closed.