Un plan major de redresare a Uniunii Europene : Next Generation EU

0
555

Comisia Europeană prezintă astăzi, 27 mai, o propunere privind un plan major de redresare. Pentru a asigura că redresarea este sustenabilă, echilibrată, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toate statele membre, Comisia Europeană propune crearea unui nou instument de redresare, Next Generation EU (UE – generația viitoare), integrat într-un buget UE pe termen lung puternic, modern și revizuit. De asemenea, Comisia a prezentat versiunea ajustată a programului său de lucru 2020, în care se acordă prioritate acțiunilor necesare pentru stimularea redresării și rezilienței Europei.

Coronavirusul a zdruncinat din temelii Europa și întreaga lume, punându-ne la încercare sistemele de sănătate și de protecție socială, societățile și economiile și modul în care trăim și colaborăm. Pentru a proteja viața și mijloacele de trai, pentru a repara piața unică, precum și pentru a asigura o redresare sustenabilă și prosperă, care să accelereze dubla tranziție către o societate digitală și verde, Comisia Europeană propune să se exploateze întregul potențial al bugetului UE. Instrumentul Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde EUR, precum și majorările bine țintite ale bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 vor aduce capacitatea financiară totală a bugetului UE la 1 850 de miliarde EUR.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Planul de redresare transformă provocarea imensă cu care ne confruntăm într-o oportunitate, nu numai prin faptul că sprijină redresarea, ci și prin investițiile în viitorul nostru pe care le include: Pactul verde european și digitalizarea vor stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică, reziliența societăților noastre și sănătatea mediului nostru. Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să se ridice la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm toți. Prin intermediul instrumentului Next Generation EU, oferim un răspuns ambițios acestor provocări.”

Comisarul Johannes Hahn, responsabil de bugetul UE, a declarat: „Bugetul nostru comun este în centrul planului de redresare al Europei. Capacitatea suplimentară oferită de instrumentul Next Generation EU și de cadrul financiar multianual consolidat ne vor oferi mijloacele de a fi solidari, astfel încât să putem sprijini statele membre și economia. Acționând împreună, vom face ca Europa să devină mai competitivă, mai rezilientă și mai suverană.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil cu relațiile interinstituționale și prospectiva, a declarat: „Redresarea va avea nevoie de o orientare politică puternică. Programul de lucru adaptat, care reflectă noua realitate, arată că ne vom concentra toate acțiunile pe obiectivele de a depăși criza, a ne impulsiona economia și a plasa Uniunea Europeană pe o traiectorie clară de redresare rezilientă, durabilă și echitabilă. Astfel vom putea să ieșim din criză mai puternici.

În completarea eforturilor naționale, bugetul UE se află într-o poziție unică pentru a susține o redresare socioeconomică echitabilă, a repara și a revitaliza piața unică, a garanta condiții de concurență echitabile și a sprijini investițiile urgente, în special în tranziția către o societate digitală și verde, elemente esențiale pentru prosperitatea și reziliența viitoare ale Europei.

Instrumentul Next Generation EU va colecta fonduri prin ridicarea temporară a plafonului care se aplică resurselor proprii la 2,0 % din venitul național brut al UE, permițând Comisiei să își utilizeze ratingul de credit puternic pentru a împrumuta 750 de miliarde EUR de pe piețele financiare. Această finanțare suplimentară va fi direcționată prin intermediul programelor UE și rambursată pe o perioadă lungă de timp în bugetele viitoare ale UE – nu înainte de 2028 și nu mai târziu de 2058. Pentru ca acest lucru să se realizeze în mod echitabil și partajat, Comisia propune o serie de resurse proprii noi. În plus, pentru a pune la dispoziție fondurile cât mai curând posibil astfel încât să se răspundă celor mai urgente nevoi, Comisia propune modificarea actualului cadru financiar multianual 2014-2020 pentru a se pune la dispoziție fonduri suplimentare în valoare de 11,5 miliarde EUR deja în 2020.