Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat ieri, 26 mai a.c., împreună cu Premierul Ludovic Orban și Vicepremierul Raluca Turcan, la cea de-a patra dezbatere organizată cu sectorul cultural-creativ. Întâlnirea a avut ca invitați pe reprezentanții industriei muzicale, discuțiile fiind concentrate asupra măsurilor de susținere a domeniului atât în perioada imediată, cât și pe termen mediu și lung, dar și asupra nevoilor legislative ale industriei muzicale.
„Am încercat să susținem cetățenii care au fost afectați de pandemia COVID. În ceea ce privește industria creativă, pentru că există o varietate foarte mare de forme de organizare a activității, ne gândim la măsuri concepute pentru o adresabilitate cât mai largă. Vrem să menținem, până la 1 iunie 2020, toate măsurile de sprijin acordate pe perioada stării de urgență, iar de la această dată, le vom prelungi pentru acele domenii care continuă să fie afectate de restricții, printre care se află și industria spectacolelor”, a precizat Premierul Ludovic Orban.
„Suntem conștienți de nevoia de predictibilitate pentru reluarea activităților artistice, iar demersurile Ministerului Culturii și ale Guvernului României s-au concentrat pentru a oferi tuturor sectoarelor economice această previzibilitate. Doresc, împreună cu reprezentanții Sectoarelor Cultural-Creative, să realizăm metodologia de reluare a evenimentelor în aer liber, însă avem nevoie ca aceste măsuri să fie în concordanță cu recomandările generale și cu evoluția epidemiologică după primele 15 zile de relaxare a restricțiilor“, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Dialogul va continua, în perspectiva pregătirii perioadei de reluare graduală a activității culturale și spectacolelor, ținând cont de riscul epidemiologic și respectând măsurile de protecție sanitară.
La întâlnire au mai participat:
- Alexandru Gheorghe Florian, Ha Ha Ha Production;
- Ana Achim, UCMR-ADA;
- Andrei-Tiberiu Maria, Ha Ha Ha Production;
- Angela Ferencz, manager cultural, Centrul Cultural Harghita, directorul Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc;
- Ciprian Rogojanu, artist independent;
- Codrin Emandi, violinist, liderul ansamblului baroc „La Follia”, directorul Festivalului de Muzică Veche Timișoara;
- Costin Soare, muzician, profesor, director artistic al Festivalului Internațional “Serile de chitară”, Asociația Culturală Kitharalogos;
- Cristian Lupeș, Filarmonica Sibiu;
- Delia Matache și Răzvan Munteanu, One United Properties;
- Florentin Milcof, producător, compozitor, muzician;
- Laurențiu Constantin, reprezentant Festivalul de Muzică Veche;
- Mihai Constantinescu, manager cultural, directorul Festivalului „George Enescu”;
- Nicu Alifantis, producător, compozitor, muzician;
- Olga Juverdeanu, Global Records;
- Sandra Ecobescu, manager cultural, președinte Fundația „Calea Victoriei”;
- Sebastian Gheorghiu, UCIMR;
- Steffen Schlandt, organist, dirijor, director al Festivalului Musica Coronensis, Brașov;
- Bodgan Maxim, Roton Music;
- Andrei Aprotesei, Ateneul din Iași.