Promoţia 1957 a Colegiului Naţional „Carol I” s-a reunit după 60 de ani

0
1429

carolIeri, Colegiul Naţional „Carol I” şi-a sărbătorit înaintaşii. Este vorba despre absolvenţii anului 1957, care s-au întâlnit, aşa cum fac de obicei, cu termene stabilite împreună, pentru a-şi aduce aminte de anii de liceu şi de ceea cea urmat. Promoţia de atunci a fost ultima cu „zece clase de liceu”, cu un învăţământ de tip sovietic – notare  1-5 –, cu bunele şi relele ei. După atâţia ani, au rămas prieteni şi, atunci când au ocazia, se întâlnesc şi deapănă amintiri. Cu toţii au avut cariere impresionante…

 Au absolvit, în 1957, şi-au dezvoltat carierele profesionale, dar nu au uitat de unde au început şi vin oricând, cu plăcere, să vadă locul din care au plecat în viaţă. Este vorba despre cei care, acum 60 de ani, au absolvit cursurile de la „Nicolae Bălcescu”, actualul Colegiu Naţional „Carol I”. Se întâlnesc, ori de câte ori au ocazia, şi au rămas prieteni. Ieri, cu modestia care îi caracterizează, şi-au dat întâlnire, în apropierea liceului, ale cărui cursuri le-au finalizat cu brio, pentru a merge, ca în anii adolescenţei, împreună, în incinta de care îi leagă atâtea amintiri.

„Eram , în acei ani, tineri şi frumoşi, entuziaşti, şi am reuşit să trecem peste greutăţile acelor ani. Erau ani în care era mai mult respect şi, de asemenea, se vedea disciplina. După absolvirea cursurilor, fiecare a mers pe drumul său, dar am rămas prieteni, de aceea ne întâlnim cât se poate de des. Până când am împlinit 50 de ani, ne reuneam la fiecare cinci ani, dar, cu vârsta, ne întâlnim după zece. Astăzi (ieri – n.r.), după reunire, vom merge la Segarcea şi vom reveni pentru a lua masa împreună, la Craiova”, a precizat Corneliu Rădulescu, organizatorul întâlnirii, cel care, ca inginer constructor, a contribuit la ridicarea Complexului Feroviar din Craiova (Gara, peroanele etc.), a lucrat la Porţile de Fier 2, prin ridicarea unui pod peste Dunăre etc.

Foştii elevi şi-au demonstrat valoarea

carol (1)Fiecare dintre cei care au fost prezenţi la întâlnire are propriile amintiri şi percepţii, astfel că vom reda câteva dintre ele. «Simt şi acum acei ani frumoşi. Era perioada când se striga „Stalin şi poporul rus libertate ne-au adus!” şi a trebuit să învăţăm limba rusă, dar tot  limba franceză am iubit-o. Am fost uniţi între noi şi am trecut mai uşor peste acea perioadă» – Emilian Stancu primul şi ultimul rector „civil” (1997 – 2002) al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, specialist în „Criminalistic㔸la Universitatea din Bucureşti.

„Noi, în acei ani, eram cei mai buni. Dacă mă întrebaţi de amintiri, sunt multe. Aici, m-am îndrăgostit prima oară, dar nu vă spun mai multe. Aveam profesori foarte mari, iar de domnul  Gheorghe Dogaru, de Limba română, eram cu toţii îndrăgostiţi. Cel mai exigent ni s-a părut domnul Marian Dumitru, de matematică, dar de la el am învăţat foarte multe” – Florian Petrescu, cel care a luat nota maximă la admitere şi apoi, ca profesor de matematică, a desfăşurat o prestigioasă carieră, iar în administraţie a fost ani de zile şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.

„Întâlnirea cu foştii mei colegi este un motiv de bucurie şi tot timpul am ţinut să fim aproape. Ne aducem aminte de copilărie, ne depănăm amintiri. Cu toţii am pornit de aici şi am rămas fideli liceului. Făceam şi noi multe boacăne, ca să le zic aşa, dar aveam un respect faţă de profesori şi faţă de părinţi” – Victor Ştefănescu, fost director al SC REUT Craiova (Reparaţii, Exploatare Utilaje Terasiere), unitatea care asigura asistenţa Tehnică pentru fostul Trust de Construcţii şi Îmbunătăţiri Funciare.

«Şcoala noastră a evoluat în timp, iar rezultatele sunt din ce în ce mai bune. În acei ani, erau probleme mari, dar, fiind foarte apropiaţi, le-am depăşit. Nu uitaţi că veneam după câţiva ani de la terminarea celui de-al II-lea Război Mondial. Am fost ultima promoţie de „zece clase”, numai băieţi. Mă bucur să văd că tradiţia merge mai departe» – prof.  Vasile Săseanu, director la „Carol I” între 1993-2002.

„Am preluat tradiţia şi vom încerca să o ducem mai departe…”

Manifestarea de ieri a fost ca o punte între trecut şi viitor, iar prezentul a fost reprezentat de actualul director al Colegiului Naţional „Carol I”, prof. dr. Cristian Angelo Stăiculescu „Suntem onoraţi să vă avem alături de noi şi vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră. Atât colectivul managerial, cât şi cadrele didactice şi elevii vă sunt îndatoraţi  şi vă aduc mulţumiri pentru ceea ce aţi făcut. De la dumneavoastră am preluat tradiţia şi vom încerca să o ducem mai departe. Sunteţi repere nu numai judeţene, dar şi naţionale. Suntem atenţi la înaintaşii noştri şi încercăm să le explicăm tinerilor de azi şi celor care vor veni să aibă grijă de trecut şi să-l onoreze. Aţi plămădit, în 1957, la absolvire, un drum, pe care noi trebuie să-l continuăm”, a menţionat prof. dr. Cristian Angelo Stăiculescu, director al Colegiului Naţional „Carol I”.