Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat ieri, la Craiova, pentru a-l susţine pe profesorul Mircea Năstase în cursa pentru Primăria municipiului Craiova, despre care spune că va aduce o nouă viziune asupra ceea ce înseamnă o dezvoltare a oraşului bazată pe economie şi inteligenţă. Fostul premier a trecut şi pe la Calafat, dar a plecat dezamăgit. A văzut un oraş nedezvoltat, în condiţiile unui trafic intens pe Podul care face legătura cu Vidinul şi a unui port la Dunăre. Tăriceanu a încercat să facă un portret-model al unui primar european, aflat într-un permanent dialog cu cetăţeanul şi a spus că alegătorul trebuie să fie consultat pe bază de referendum. Preşedintele ALDE susţine că a trecut vremea afacerilor care nu aduc bunăstare, care nu aduc locuri de muncă bine plătite şi trebuie folosită şi la Craiova mai mult inteligenţa… aşa cum o fac cei de la Cluj.
Preşedintele Senatului a subliniat că un primar înainte de toate, trebuie să aibă o anume viziune, care să contribuie în mod esenţial la dezvoltarea oraşului. Dezvoltarea oraşului înseamnă în primul rând, a pune accentul pe dezvoltare economică. Aceasta este viziunea ALDE asupra ceea ce înseamnă o administraţie de calitate. „Dezvoltarea economică este cea care aduce resurse suplimentare în primărie şi poate să susţină punerea în pratică a proiectelor care fie primarul le propune cetăţenilor, fie cetăţenii îşi doresc să le susţină printr-un dialog cu autorităţile. Constat în România că este o fractură între administraţia locală şi cetăţeni, o fractură care durează patru ani de zile. Cu ocazia alegerilor, candidaţii vin să se întâlnească cu alegătorii, le cer votul, după care patru ani de zile nu mai comunică cu ei. Şi acesta este un deficit de democraţie care trebuie cumva să-l facem să dispară. Acesta este motivul pentru care cred că în viitor toţi aleşii ALDE, în localităţi mai mici sau mai mari vor avea obligaţia unei consultări permanente cu cetăţenii pentru a-i coresponsabiliza în actul de decizie, iar una dintre modalităţile concrete va fi realizarea de referendumuri locale pe problemele esenţiale ale localităţii”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
„Eu am încredere în înţelepciunea oamenilor”
Una dintre problemele asupra căreia cetăţenii trebuiesc consultaţi este de exemplu, problemele mari de investiţii. Oportunitatea sau lipsa de oportunitate a unor proiecte. „De multe ori primarii se angajează în nişte proiecte mari, care sunt criticate de cetăţenii. Sigur, dacă este partea unei viziuni bine explicate, cred eu, că şi cetăţenii înţeleg. Eu am încredere în înţelepciunea electoratului, dar nu se poate patru ani de zile să conduci un oraş în dispreţul electoratului, fără să-l consulţi, fără să asculţi şi punctul lui de vedere şi punctul de vedere al electoratului nu înseamnă că am discutat cu un grup de oameni de aici sau de dincolo, înseamnă o consultare în care primarul se adresează cetăţeanului, prezintă proiectul pe care doreşte să-l facă şi cetăţenii îşi spun părerea despre acest proiect”, mai spus liderul ALDE, la Craiova .
Un referendum pentru moschee
Tăriceanu susţine că şi în cazul construcţiie unei moschee ar fi trebuit făcut un referendum. Şi în această situaţie tot cetăţenii ar trebui să decidă. „Să înţelegeţi că în urmă cu o lună de zile, a fost o mare dispută, care s-a stins, ca orice mare dispută de pe la noi, care de regulă la noi durează câteva zile, în legătură cu construirea unei moschee, a unui centru cultural musulman în Bucureşti. Discuţia a generat această idee. Cum cred eu că ar trebui procedat într-o astfel de situaţie, dacă aş fi primar…? Din motive de formaţie intelectuală şi politică eu sunt tolerant şi cred că trebuie să dăm dreptul oricărei comunităţi religioase care trăieşte în România să aibă propriul loc de cult. Am văzut multe voci împotrivă…voci care proveneau din zona societăţii civile. Şi oameni politici s-au exprimat, dar nu ştiu care este de fapt părerea oamenilor, a electoratului. Primarul Capitalei sau primarul Sectorului 1 ar trebui să organizeze un referendum. Primarul trimite plicuri care sunt deja timbrate cu întrebarea respectivă, iar cetăţenii după ce răspund, trimit scrisoare înapoi prin poştă şi cu asta procesul de consultare publică se încheie. În acest context, nu cred că vreun consilier local sau vreun primar ar putea să ignore rezultat referendumului”, a subliniat preşedintele Senatului”, a subliniat liderul ALDE.
„Cum facem să atragem investiţii ?!”
Tăriceanu a făcut o comparaţie între Cluj şi Craiova şi a remarcat o lipsă de viziune în Bănie, în ceea ce priveşte atragerea de investiţii în domenii care contribuie semnificativ la Produsul Intern Brut. Preşedintele Senatului este pentru atragerea de investiţii dar şi pentru ajutorarea capitalului autohton, generator de taxe şi impozite la bugetul local. „Aceasta este modalitatea pe care cred că trebuie să o adopte aleşii noştri, revenind la ceea ce spuneam că reprezintă esenţa actului de guvernare locală, o viziune de dezvoltare care se bazează pe stimularea şi ajutorarea investitorilor care deja operează în piaţă. Pentru că toată lumea s-a obişnuit să spună..cum facem să atragem investiţii noi ?! Foarte bine şi eu sunt de aceeaşi părere…cum facem să atragem investiţii dar mai înainte trebuie să vedem ce facem pentru cei care se zbat să existe pe piaţă, sunt cu apa la gură. Deci, pe cei care au generat până acum taxe şi impozite la bugetele locale, au generat locuri de muncă, îi putem ajuta cumva ?! Sigur că o discuţie cu mediul antreprenorial ar putea să ne lămurească care ar fi soluţia, după cum putem să propunem soluţii pentru atragerea de alţi investitori. Deci eu pun accentul pe această componentă şi care este neglijată de aleşii noştri, care aşteaptă să vină ajutor de la guvern. Eu cred că trebuie un efort conjugat, pentru creşterea economiei, pentru stimularea economiei locae cu toate efectele pe care le generează în aval dar şi un ajutor de la guvern, să întindă o mână, astfel că anumite proiecte de anvergură foarte mare, care nu poate să fie susţinută doar de autoritatea locală, să poată să fie realizată…”, susţine Tăriceanu.