„Flautul de aur”, pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
352

Un instrument miraculos: flautul de aur. Doi muzicieni de clasă: flautistul Ion Bogdan Ştefănescu – un excelent povestitor prin intermediul muzicii, dar şi al vorbelor, şi pianistul Horia Mihail – un muzician cu multiple faţete. Adevărate bijuterii muzicale, bis-uri din toate epocile, de la baroc la modern. Sunt ingredientele unei noi poveşti muzicale oferite în acest an publicului din România după succesul extraordinar repurtat în primăvara şi toamna lui 2012: Turneul Naţional „Flautul de aur”, ediţia a III-a. Periplul muzical este organizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundaţia „Marconi” şi Asociaţia Culturală „Accendo” în şapte oraşe ale României, în perioada 27 mai – 14 iunie 2013. Primul dintre ele este Craiova, unde cei doi muzicieni urcă astă-seară, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”. Biletele pentru recital – eveniment muzical ce face parte din programul dedicat Zilelor Craiovei – se găsesc la Agenţia instituţiei şi costă 10 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi şi pensionari. Turneul Naţional „Flautul de aur” va mai cuprinde oraşele Caracal (28 mai), Piteşti (31 mai), Ploieşti (4 iunie), Bucureşti (5 iunie), Oradea (12 iunie) şi Tulcea (14 iunie).

Programul recitalului – spun organizatorii – va atrage orice iubitor al muzicii de calitate, indiferent de vârstă sau de preferinţa pentru o epocă sau alta. Aceasta propune publicului un colaj de piese de mare impact, reunite sub genericul „Recital de bisuri”, adică o selecţie a unor lucrări de 3-4 minute fiecare, originale sau transcripţii, pe care Ion Bogdan Ştefănescu le-a oferit de-a lungul carierei sale iubitorilor de muzică clasică pentru a răsplăti aplauzele acestora. Este vorba de peste 20 de piese, creaţii de J.S. Bach, A. Vivaldi, G.F. Handel, W.A. Mozart, L. van Beethoven, R. Schumann, F. Chopin, A. Dvorak, P.I. Ceaikovski, C. Debussy, S. Rahmaninov, G. Gershwin, Johnny Răducanu ş.a.

Ion Bogdan Ştefănescu, singurul artist din România care deţine un flaut din aur de 18k

Desigur, fără un instrument performant aceste bijuterii muzicale nu ar fi atât de bine puse în valoare. Ion Bogdan Ştefănescu este singurul artist din România care deţine un  flaut din aur de 18k, creaţie a companiei japoneze „Muramatsu”, prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesionişti, încă de la începutul secolului al XX-lea. Muramatsu, astăzi un Rolls Royce al flautelor pe plan mondial, confecţionează numai instrumente de o valoare extraordinară – din argint, aur de diferite karate sau platină.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu s-a născut în oraşul Câmpina, judeţul Prahova, la data de 25 aprilie 1969. Este absolvent (promoţia 1993) al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală (secţia Flaut, clasa prof. Virgil Frâncu). În 1995 a obţinut diploma de Master of Music la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (SUA), în paralel, activând aici ca asistent al prof. Alexander Murray (1994-1995). În plus, şi-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea celor mai de seamă flautişti ai lumii, la ale căror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor. Din 1998 până în prezent este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, unde deţine funcţia de prim-flautist, şef de partidă. Din anul 2007 este şi solist al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Horia Mihail, la al treilea turneu naţional, după „Pianul călător” şi „Duelul viorilor”

Pianistul Horia Mihail s-a născut la Braşov şi a urmat cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti şi Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. După ce a profesat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist concertist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio” (alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma), cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi în străinătate. Din 2009, artistul deţine statutul de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. În aprilie 2011, a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt, intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”. Proiectele sale din anul 2012 s-au materializat într-o a doua ediţie a turneelor naţionale „Pianul călător” şi „Duelul viorilor” (alături de muzicienii Liviu Prunaru – vioara Stradivarius şi Gabriel Croitoru – vioara Guarneri), care s-au alăturat Turneului Naţional„Flautul de Aur”.