Studiu de oportunitate pentru concesionarea terenurilor de la Aeroportul Craiova

0
383

Consiliul Judeţean Dolj s-a întrunit, ieri, în şedinţă ordinară, având pe ordinea de zi douăzeci şi două de proiecte de hotărâre. Evoluţia dezbaterilor dintre consilierii judeţeni a putut fi anticipată cu câteva ore înainte de şedinţă dintr-o conferinţă de presă a patru consilieri judeţeni PD-L, care au tunat şi fulgerat cu privire la două dintre proiectele de hotărâre care urmau a fi dezbătute: unul privind rectificarea bugetului Spitalului Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni, altul vizând însuşirea unei propuneri de concesionare a unui teren din incinte Aeroportului Craiova.

Ion Prioteasa

Şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Dolj s-a desfăşurat în linişte până s-a ajuns la proiectul de hotărâre pentru rectificarea bugetului Spitalului Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni. Preşedintele Ion Prioteasa i-a informat pe consilierii judeţeni că spitalul de la Dăbuleni a primit aprobările de la Ministerul Sănătăţii, numai că până la data de 1 octombrie trebuie rezolvată problema numărului de paturi, a saloanelor şi a două săli de operaţi. „Între timp, spitalul de la Dăbuleni a primit aprobările de la ministerul Sănătăţii şi, aşa cum îşi propusese iniţial, şi-a rezolvat o problemă stringentă în ceea ce priveşte paturile şi saloanele şi două săli de operaţie care trebuie să existe până la data de 1 octombrie a.c. în vederea evaluării acestui spital. Ne-am deplasat acolo în cursul acestei săptămâni şi am convenit să existe realizările minimale care poate să le aibă un spital până în momentul în care trece această evaluare. Dacă ei vor trece de toate etapele şi nu vor mai avea nici o problemă, vom intra cu toate forţele să susţinem în continuare toată dezvoltarea spitalului, dacă nu, vom vedea ce vom facem”, a declarat Ion Prioteasa.

Marcel Marcea s-a încurcat în număratul bolţarilor

Conform proiectului de hotărâre la spitalul din Dăbuleni se vor face reparaţii curente în valoare de 120 mii lei. Banii vor fi investiţi în recompartimentarea modulului de urgenţă, în reparaţiile ale sistemului de canalizare, reparaţii ale drumului de acces în spital şi într-un gard împrejmuitor al unităţii spitaliceşti. Primul care a sărit ca ars a fost pedelistul Marcel Marcea, care nu a fost de acord cu valoare gardului de la spitalul Dăbuleni. Acesta a venit şi cu nişte calcule, propunând ca valoarea investiţiei să fie scăzută cu 25 de mii de euro. Numai că s-a cam încurcat între bolţari şi fierul beton necesar lucrării. „Din punctul meu de vedere, marea problemă al acestei anexe o reprezintă gardul de la spitalul Dăbuleni. Am făcut calcule, m-am interesat la toţi distribuitorii de materiale din oraş şi este foarte mult, fapt pentru care propun să reducem aceste sume cu cel puţin 25.000 de euro pentru gard”, a spus Marcel Marcea.

Pariu pe funcţie şi o partidă de babaroase

Deşi i s-a explicat că preţul a fost stabilit de direcţia tehnică şi calculele au rezultat în urma unui studiu de fezabilitate, Marcel Marcea nu a înţeles nimic. Ar fi fost şi greu. Au încercat şi cei din conducerea spitalului să îl facă să înţeleagă necesitatea gardului. În zadar. “Avem un studiu de fezabilitate. Aş vrea să se vadă cum arată acel gard. Spitalul are în vecinătate numai proprietăţi particulare, iar în spatele curţilor care dau spre spital numai coteţe sau toalete, iar urina porcilor se scurge pur şi simplu pe lângă gardul de uluci putrezite, spre spital. Autorizaţia de funcţionare am obţinut-o cu plan de conformare. Dacă nu facem acest gard ne retrag autorizaţia”, a completat directorul spitalului de la Dăbuleni.

Toată şarada lui Marcel Marcea nu a dus nicăieri. Faptul că în plenul şedinţei Consiliului Judeţean Dolj a ajuns să facă pariu cu arhitectul-şef al judeţului arată nivelul maxim la care acesta poate ajunge. Mai trebuia să scoată babaroasele şi să o pună de un barbut şi spectacolul ar fi fost complet. Cea mai trăsnită ideea venit totuşi din partea lui Gheorghe Preotu, care a spus că gardul poate fi făcut şi din tablă. Mai avea să propună şi sârma ghimpată pe deasupra acestuia şi problema era rezolvată în stilul de la Auschwitz. Consilierii judeţeni pedelişti au votat împotriva proiectului, însă acesta a trecut.

“Investiţiile sunt binevenite în judeţul Dolj”

Dezvoltatorul european de imobiliare şi logistică industrială Point Park Properties intenţionează să investească 60 de milioane de euro într-un complex de logistică şi depozitare de la Aeroport. Compania intenţionează să construiască şase clădiri şi mai multe depozite pe o suprafaţă de 115.000 mp. Numai taxele anuale aferente imobilelor ar urma să se ridice la circa 900.000 de euro. 1.000 de locuri de muncă ar urma să fie create în spaţiile logistice P3 de la Craiova. La data de 17 mai a.c., Point Park Properties a trimis o scrisoare de intenţie Consiliului Judeţean Dolj prin care şi-a exprimat interesul pentru concesionarea a 23,57 ha de teren din zona Aeroportului Craiova.

“Am făcut un studiu pentru toate aceste terenuri – a rezultat un masterplan realizat de una din firmele prestigioase din Marea Britanie, care ne-a spus cum va fi împărţit acest teren. Respectiv 70 de hectare pentru dezvoltarea ulterioară pe 30 de ani a aeroportului, iar restul să fie pentru utilităţi ale zonei şi ale municipiului: o zonă de comerţ, una de agrement, una de logistică şi alta de hoteluri. O firmă ne-a trimis o scrisoare de intenţie. Trebuie să fim transparenţi în aşa fel încât să respectăm prevederile Ordonanţelor nr. 54 şi nr. 34. Investiţiile sunt binevenite în judeţul Dolj şi în acelaşi timp se dă un semnal că cei care vin aici trebuie să se bazeze pe lege şi nu pe orice fel de înţelegere. Am ajuns la concluzia că o parte din articolele care sunt prevăzute în această hotărâre trebuie să fie modificate”, a spus Ion Prioteasa.

S-a ajuns la un consens

Proiectul de hotărâre a fost schimbat, pentru că în conferinţa de presă pedeliştii au ameninţat că nu îl vor vota în forma iniţială. În urma negocierilor dinainte de şedinţă s-a ajuns la un consens. Secretarul judeţului Dolj, Gheorghe Barbărasă, le-a prezentat consilierilor judeţeni forma finală a proiectului de hotărâre, care prevede întocmirea unui studiu de oportunitate pentru întreaga zonă prin intermediul unei firmei de specialitate. Studiul de oportunitate va fi supus aprobării CJ Dolj, în vederea concesionării suprafeţei respective, şi va respecta prevederile masterplanului aprobat prin hotărârea de Consiliu Judeţean. S-a luat, de asemenea, la cunoştinţă de solicitarea Point Park Propoerties, privind concesionarea unei suprafeţe. După aceste schimbări consilierii judeţeni pedelişti au uitat de ameninţările transmise din conferinţa de presă şi au votat şi ei proiectul de hotărâre.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU