Geoană despre demersul lui Tokes: “Un fapt ilegal”

0
351
Mircea Geoană

Trei europarlamentari UDMR – Sogor Csaba, Winkler Iuliu şi vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo –  vor să deschidă o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. Cei trei au lansat o invitaţie eurodeputaţilor şi presei. Evenimentul ar urma să aibă loc marţea viitoare, pe 31 mai, în Parlamentul European. Invitaţia poartă sigla grupului PPE, din care face parte şi PDL. Episcopul Tokes Laszlo a fost, de-a lungul vremii, un susţinător declarat al obţinerii autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, spune că situaţia este îngrijorătoare, dar nu ar trebui ca lumea să cadă în isterie: „E o tâmpenie asta cu Ţinutul Secuiesc. Poate fi şi o provocare, un subiect care să sune bine în urechile unora. Nu ştiu de ce domnul Tokes face asta. Probabil că e vorba şi de lupta dintre cele două partide maghiare din România. În rândurile PDL nu o să genereze îngrijorare, pentru că ei l-au sprijinit pe Tokes la scaunul de vicepreşedinte. Pe noi ceilalţi, însă, ar trebui să ne îngrijoreze faptul că UDMR îşi coordonează activitatea mai mult cu europarlamentarii maghiari, că vorbesc doar maghiara. Îngrijorare e suficient, nu trebuie să ne isterizăm, am ştiut întotdeaună că UDMR priveşte mai mult spre Budapesta decât spre Bucureşti”.

Guvernul şi PDL, somate să-şi prezinte poziţia

În schimb, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că Guvernul trebuie să adopte o poziţie fermă în legătură cu acţiunea celor trei eurodeputaţi UDMR: „Iniţiativa (…) reprezintă o situaţie îngrijorătoare, care a ieşit din firescul atitudinilor şi abordărilor normale într-un stat de drept. Deşi cred că, în acest moment, este necesară o abordare calmă şi raţională, consider că Executivul României trebuie să adopte o atitudine fermă, tranşantă, lipsită de orice echivoc pe acest subiect. Doresc să amintesc faptul că în articolul 1, alineatul 1, Constituţia României precizează că ţara noastră este un «stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil»”, se arată într-un comunicat remis ieri de Mircea Geoană. El apreciază că deschiderea acestei reprezentaţe la Bruxelles este „un fapt ilegal, anticonstituţional şi antieuropean”. „Faptul că pe lângă instituţiile europene, deci implicit şi Parlamentul European, se pot deschide reprezentanţe ale unor regiuni sau microregiuni nu trebuie confundat cu deschiderea unei «reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc» la Bruxelles, care rămâne un fapt ilegal, anticonstituţional şi antieuropean. Regiunile care pot deschide reprezentanţe pe lângă instituţiile europene sunt recunoscute, formal, de către legile sau constituţiile statelor din care fac parte. Acesta nu este cazul în privinţa «Ţinutului Secuiesc»”, susţine Geoană. În aceste condiţii, preşedintele Senatului îi solicit lui Emil Boc, „să facă publică poziţia Guvenului statului român în legătură cu iniţiativa celor trei. De asemenea, vreau să-i solicit lui Emil Boc, în calitate de preşedinte al PDL, partid membru cu drepturi depline în PPE, să anunţe dacă partidul său, ca parte a familiei Popularilor Europeni, susţine demersul celor trei europarlamentari UDMR”.