Concert simfonic BEETHOVEN/ DVOŘÁK

0
443

În program:

Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian și orchestră, op. 19

Antonín Dvořák: Simfonia nr. 9 în Mi minor, op. 95, „Din Lumea Nouă”

        Vineri, 29 aprilie 2022, de la ora 19:00, la Filarmonica „Oltenia” Craiova va avea loc un concert simfonic BEETHOVEN/ DVOŘÁK, sub bagheta dirijorului  OMAR  EL  JAMALI (MAROC), fondator al Academiei de Dirijat Orchestră de la Neuilly. Pianistul TOMA POPOVICI, membru iniţiator al “Trio Strad” şi “Trio Tancrede”, va cânta Concertul nr. 2 de BEETHOVEN. Seara se va încheia cu  Simfonia nr. 9, „Din Lumea Nouă”, care reprezintă o culme a creaţiei simfonice a lui  DVOŘÁK.

OMAR  EL  JAMALI dirijor

Omar El Jamali a absolvit Berklee College of Music din Boston, în 2010, specializările muzică de film și dirijat. Printre alții, a fost îndrumat de Claudio Ragazzi și Eric Reasoner, câștigători ai Premiilor Grammy. În timpul ultimului an de studiu, a fost dirijor asistent la Berklee Contemporary Symphonic  Orchestra, colaborând cu maestrul  Arnie Roth la înregistrarea muzicii pentru faimosul joc video „Final Fantasy”. Omar a studiat și la Paris dirijatul de orchestră: la École Normale de Musique (cu Dominique Rouits) și la Schola Cantorum (cu Adrian McDonnell).

În stagiunea 2018/2019, Omar a fost director artistic al Orchestrei Klangkraft din Düsseldorf (Germania). În 2019, a obținut Premiul III la concursul „Atlantic coast” din Portugalia și Premiul acordat tinerilor dirijori la concursul „Makris” din Belgrad (Serbia). A fondat la Paris o asociație nonprofit, AJMADAC, pentru sprijinirea tinerilor dirijori, precum și Academia de Dirijat Orchestră de la Neuilly. În iulie 2021, la Concursul Internațional de Dirijat Orchestră de la București, Omar a câștigat Premiul III și Premiul oferit de Orchestra Simfonică București. În septembrie 2021, Omar a cucerit Premiul II la Concursul Internațional de Dirijat „Antal Doráti” de la Budapesta (Ungaria), într-o competiție la care au participat peste 200 de dirijori.

TOMA POPOVICIpianist

Discipol al pianistei Dana Borşan, Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din București şi, în prezent, lector universitar al aceleiaşi universităţi, la disciplina pian din cadrul Departamentului Instrumente cu Claviatură – Muzică de Cameră. Toma Popovici a absolvit cursurile Liceului de artă “Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde a studiat cu Sanda Bancea, Ludmila Popişteanu şi Lucia Teodorescu, precum şi cursurile de masterat ale College of Fine Arts, în cadrul Universităţii din Boston, unde a lucrat cu Horia Mihail, Tong-Il Han şi Victor Rosenbaum.

Toma Popovici a obţinut premii la numeroase concursuri naţionale si internaţionale, cele mai importante fiind premiul întâi al concursului internaţional “Dinu Lipatti”, Bucureşti (1997), premiul întâi la concursul internaţional Waki-Osaka, Japonia, 1996, premiul întâi la “Ann and Aaron Richmond Competition”, Boston, 2001, precum şi locul întâi la olimpiadele naţionale de la Baia Mare (1991) și Constanţa (1994), premiul al treilea la concursul naţional “Dinu Lipatti”, București (1993) și Premiul Fundaţiei Bianca, în cadrul Festivalului și Concursului “Ionel Perlea” de la Slobozia (2009). În anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali “Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistică.

Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional „George Enescu” (1998 şi 2011), Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 și 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 şi 2011), precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonicile din Cluj-Napoca, Bacău, Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Keith Lockhart, Gottfried Rabl, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.

Toma Popovici este membru fondator al “Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al “Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme. Colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc. Toma Popovici realizează frecvent înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi a realizat, între 2004 și 2011, o serie de şase discuri pentru compania Hammond GMAC.