Electroputere Craiova a renunţat oficial la producţia şi reparaţia de locomotive şi tramvaie. Decizia finală a fost luată luni, 23 aprilie, în cadrul şedinţei AGA. Activitatea ar putea fi preluată fie de compania cehă Skoda, fie de Grup Feroviar Român. Pe lângă cele două companii şi o societate din China ar intenţiona să investească în Craiova, dar, conform celor declarate de preşedintele Sindicatului Liber de la Electroputere, ing. Aurel Bojenoiu, cele mai avansate discuţii ar fi în acest moment cu GFR.
Cum se explică, de fapt, decizia de închidere a diviziei?! „Totul se rezumă la bani şi la criza financiară. CFR Călători şi CFR Marfă, companiile de stat care ar putea cumpăra locomotive Electroputere, nu au bugete de investiţii. Electroputere are contracte de reparaţii locomotive cu Grup Feroviar Român, operator feroviar privat. Oricum, modernizările de locomotive pe care le mai facem sunt pentru GFR. Aşa ca ei s-au gândit să preia activitatea de la noi. Nu ştiu dacă s-a ajuns să se vorbească şi de bani”, a precizat Aurel Bojenoiu.
Un alt motiv este că şi tehnologia deţinută este veche, iar transportul de marfă feroviar a scăzut la nivel european şi, totodată, există un excedent de locomotive. În viitor compania se va axa pe ceea ce reprezintă punctul ei forte, anume fabricarea şi producerea transformatoarelor şi motoarelor electrice. 70% din această producţie merge la export. După închidere industriei neferoase din România, Electroputere cumpără cuprul din Turcia Serbia şi Italia.
Profit prevăzut în bugetul pe 2012
Tot în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor s-a discutat şi despre bugetul de venituri şi cheltuieli. Electroputere Craiova are prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2012 un profit net de 23,554 milioane lei. Vânzările companiei au fost stabilite la 272,5 milioane lei, iar rezultatul operaţional la 25,963 milioane lei. Electroputere Craiova a încheiat anul 2011 cu o pierdere brută de circa 48,064 milioane lei, veniturile totalizând 228,997 milioane lei, iar cheltuielile – 277,061 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei s-a situat la 199,082 milioane lei.
Electroputere Craiova a fost fondată pe 1 septembrie 1949 ca producător de echipamente pentru domeniul energetic şi transport feroviar. În 1990 a fost divizată în şapte societăţi comerciale, iar în 1994 unităţile s-au reunit în actualul holding SC Electroputere SA. Obiectul principal de activitate este producţia de motoare, generatoare şi transformatoare electrice. Compania este deţinută în majoritate de firma Al-Arrab Contracting Company Limited (86% din acţiuni).