Doljul, ferit de focarele de gripă aviară

0
405

Conform datelor ANSVSA, de la ultima raportare, din data de 10 martie, au mai fost confirmate încă 19 focare de influenţă aviară la păsări domestice, în mai multe judeţe ale României. Din fericire, Doljul este ferit de incidenţa bolii. Conducerea DSVSA Dolj recomandă oamenilor să respecte câteva măsuri eficiente pentru a ţine departe gospodăriile de pericolul apariţiei vreunui focar de influenţă aviară la păsările domestice. Îmbucurător este că, până în prezent, nu s-a depistat niciun focar în exploataţiile comerciale de păsări. De asemenea, dr. Andrei Butaru, directorul executiv al DSVSA Dolj precizează că, sigure pentru consum sunt carnea de păsăre şi ouăle achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

aviaraFocarele de gripă aviară evoluează, în prezent, şi în: Cehia, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Israel, Spania, Olanda, Polonia, Rusia, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Ucraina, ţări care au notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor – OIE de existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor, la păsări din mediul domestic şi sălbatic.

Primele măsuri dipuse de autorităţi

          Având în vedere situaţia naţională şi internaţională sub aspectul evoluţiei influenţei aviare ANSVSA a dispus mai multe măsuri pentru împiedicarea răspândirii bolii pe teritoriul României. Printre acestea şi monitorizarea în permanenţă a statusului de sănătate la păsări domestice şi sălbatice pe întreg teritoriul României.

          aviara 1De asemenea autorităţile acordă o atenţie deosebită şi o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă. A fost dispus pe întreg teritoriul României ca, în cazul exploataţiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar-veterinar cu sistem de creştere şi exploatare a păsărilor free-range şi ecologic, toate păsările să fie ţinute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice. A fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României.

Un focar în Mehedinţi

          Ultimele date despre numărul focarelor la nivel naţional arată că situaţia este destul de complicată. De la ultima raportare, din data de 10 martie, au mai fost confirmate încă 19 focare de influenţă aviară la păsări domestice, în judeţele Constanţa – 2, Bucureşti – 1 şi Teleorman 16, numărul lor ajungând la 37. Judeţul vecin, Mehedinţi, se confruntă cu un focar activ în localitatea Husnicioara, focar ce a fost confirmat încă din 23 februarie a.c.

          aviara 2Trebuie menţionat că, de la data confirmării primului focar (30 decembrie 2016), 9 au fost stinse. Numărul păsărilor domestice afectate de boală se ridică la 2.042. De asemenea, cazurile de influenţă aviară, depistate la păsări sălbatice, au înregistrat o creştere, de la 149 la 160. Cazurile au fost înregistrate în: Constanţa – 50 de cazuri, Ialomiţa – 2 cazuri, Galaţi – 17 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamţ – 55 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iaşi – 1 caz, Bacău – 13 cazuri, Teleorman – 3 cazuri, municipiul Bucureşti – 13 cazuri, Ilfov – 1, Arad – 1.

          Totodată au mai fost notificate alte 5 suspiciuni de influenţă aviară la păsări sălbatice şi domestice pentru care se aşteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară – Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.

Achiziţionaţi carne şi ouă din unităţi autorizate

          andrei butaruPână la acestă dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii comerciale de păsări. “Carnea de păsăre şi ouăle, achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum. Facem precizarea că, proprietarii de păsări afectaţi primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare”, a precizat dr. Andrei Butaru, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

          Pentru a preveni răspândirea acestei boli, DSVSA Dolj recomandă cetăţenilor să respecte câteva măsuri: toate păsările din gospodărie se vor ţine închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi; păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin, sub şoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea hrănirea şi adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice; separarea raţelor şi gâştelor domestice de alte păsări de curte.

Monitorizarea continuă

          aviara 3Se mai recomandă limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană; se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafaţă, provenită din lacuri, iazuri, sau bălţi; toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit; toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA Dolj; se interzice organizarea pe teritoriul localităţilor aflate în zona de supraveghere sau în zona de protecţie, de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciuniile de boală identificate; să nu pună mâna neprotejată cu mănuşă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave; să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice; să respecte indicaţiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

          Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii şi eradicarea bolii.