Ziua Mondială a Teatrului

0
424

Actorii din întreaga lume sărbătoresc, astăzi, Ziua Mondială a Teatrului, eveniment marcat în fiecare an prin citirea unui mesaj scris de o personalitate de renume mondial. Textul de anul acesta este transmis de regizorul Krzysztof Warlikowski, din 2008 director artistic al NowyTeatre din Varşovia. Mesajul său va fi citit și pe scena de spectacol a Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova. La ora 17.00, pe aceasta vor urca liceeni ai mai multor instituţii de învăţământ din Craiova, care vor prezenta fragmente din piesa „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în cadrul probei de teatru a concursului „Competiţia Tinereţii”. Spectacolul este precedat, la ora 16.00, de vernisajul expoziţiei „Fotografia de teatru”, realizată de fotojurnalistul Bogdan Dănescu. Teatrul Național „Marin Sorescu” marchează Ziua Mondială a Teatrului prin două reprezentații, de la orele 17.00 și 19.00, cu „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia și scenografia lui Bobi Pricop, la Casa de Cultură din Dr. Tr. Severin.

Celebrată în lume de peste o jumătate de veac

În 1961, la cel de al IX-lea Congres Mondial al Institutului Internaţional de Teatru, Finlanda propunea, prin Arvi Kivimaa, crearea Zilei Mondiale a Teatrului. Din 1962, în fiecare an, ziua de 27 martie, data deschiderii stagiunii din acel an a Teatrului Naţiunilor din Paris, a fost celebrată de Centrele Naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru şi de alte comunităţi internaţionale ale acestei arte. De fiecare dată, o personalitate a lumii teatrale adresează un mesaj internaţional, tradus în peste 20 de limbi, citit în faţa a zeci de mii de spectatori înaintea reprezentaţiilor din această seară în teatre din întreaga lume şi difuzat de radiourile şi televiziunile de pe cinci continente. Primul Mesaj Internaţional, din 1962, a fost semnat de Jean Cocteau.

Anul acesta, mesajul îi aparține regizorului Krzysztof Warlikowski. «Pe adevăraţii maeştri ai teatrului îi găsim, mai degrabă, departe de scenă. De obicei, ei sunt cei care înţeleg ca teatrul nu e o maşină de reprodus clişee şi convenţii. Sunt cei care-i caută sursa vie pe care nu o regăseşti tot timpul în sălile de teatru, unde mulţimi de oameni se-nghesuie în fiecare zi, preocupaţi să copieze o lume sau alta. Copiem, în loc să ne creăm propriile lumi care să incite la dezbateri, care au la bază emoţiile ascunse în interiorul nostru. În fapt, tocmai Teatrul este cel care reuşeşte să dezvăluie aceste lumi», scrie acesta.

„Colibri” încheie aniversar Săptămâna Teatrului

Fabrica de poveşti electroCOLIBRI celebrează, astăzi, Ziua Mondială a Teatrului în cadrul maratonului Săptămâna Teatrului pornit la 20 martie, de Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret. La ora 16.00, la sediul din Calea București nr. 56 va fi vernisată expoziţia „Fotografia de teatru”, realizată de fotojurnalistul Bogdan Dănescu, o călătorie vizuală cu momente, ipostaze surprinse la Festivalul Internaţional „Shakespeare” (2014), în spectacolele Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Teatrului ACT din Bucureşti, jucate în proiectul „COLIBRI într-un ACT”, Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, precum şi la prima ediţie a Festivalului „Puppets occupy street” din 2014.

De la ora 17.00, pe scenă vor urca liceeni ai mai multor instituţii de învăţământ din Craiova, care vor prezenta fragmente din piesa „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în cadrul probei de teatru a concursului „Competiţia Tinereţii”, ediţia a VII-a, eveniment organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Consiliul Judeţean al Elevilor.

Krzysztof Warlikowski este unul dintre cei mai reprezentativi regizori europeni ai generaţiei sale. S-a născut în Polonia în 1962. Împreună cu scenografa Malgorzata Szczesniak, Warlikowski creează imagini teatrale excepţionale. În munca sa cu actorul, îl îndrumă pe acesta către cele mai profunde straturi ale creativităţii sale. A inventat, practic, un nou fel de a pune în scenă Shakespeare. Opera sa include, de asemenea, interpretări subversive ale tragediilor greceşti, şi este cunoscut şi pentru punerea în scenă a autorilor contemporani. La NowyTeatre din Varșovia – unde este director artistic din 2008 –, Warlikowski a creat o viziune personală a rolului şi locului teatrului în societate, implicând şi spectatorii. Motto-ul său pentru teatru a devenit „Evadarea prin teatru”.