Zilele „Elena Farago”: 135 de ani de la naşterea poetei

0
334

De peste 30 ani, în fiecare lună martie, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează Zilele „Elena Farago”, cu scopul, pe de o parte, de a omagia personalitatea Elenei Farago – poeta copiilor, iar pe de altă parte de a atrage către opera acesteia nenumăratele grupuri de preşcolari şi şcolari ce pot vizita, în această perioadă, Casa Memorială „Elena Farago” şi Biblioteca Judeţeană. Şi în acest an, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naşterea poetei, instituţia a pregătit un program de manifestări culturale, pe care îl derulează, în perioada 27-29 martie, în parteneriat cu şcoli din Craiova şi din judeţul Dolj.

Programul debutează astăzi, ora 11.00, cu un spectacol susţinut de elevii clasei a III-a D de la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova, cuprinzând recitări de poezii din opera poetei. Coordonatori sunt prof. Renata Stoian şi bibliotecar Codruţa-Nicoleta Abagiu.

Mâine, 28 martie, vor recita copii de la Grădiniţa „Căsuţa cu poveşti” (educator Doina Sîiu) şi elevii clasei a IV-a B de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” (prof. Adriana Robescu). Evenimentul se va desfăşura cu începere de la ora 10.00, sub genericul „Poezia copilăriei”, şi va fi realizat în colaborare cu Radio „Oltenia” Craiova. Tot mâine, de la ora 11.00, Biblioteca Judeţeană va organiza, în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 22 „Mircea Eliade” (coordonator: prof. Elena Gavrilă), Concursul „Elena Farago – prietena copiilor”. Zilele „Elena Farago” vor continua vineri, 29 martie, de la ora 10.00, cu un program artistic susţinut de elevii Şcolii cu clasele I – VIII Celaru, în colaborare cu Căminul Cultural Celaru (coordonatori: prof. Anca Neştian, înv. Mihaela Sandu, dir. Monica Paşca).

Tot în această perioadă, la Biblioteca Judeţeană va rula filmul documentar „Personalităţi craiovene: Elena Farago (1878 – 1954)”, iar Ludoteca va găzdui activităţi sub genericul „Elena Farago şi copiii”. Craiovenii vor putea vizita atât expoziţia de carte „Elena FaragoPoeta copilăriei eterne”, cât şi Casa Memorială „Elena Farago”, aflată în centrul oraşului, în aceeaşi curte cu sediul central al bibliotecii. În camerele locuite cândva de poetă se găsesc 396 de exponate: cărţi, reviste, documente originale, fotocopii, fotografii ale familiei, scrisori, piese de mobilier şi alte obiecte care au aparţinut scriitoarei şi familiei sale.