Concert de jazz simfonic, la Filarmonica Oltenia

0
793

Vineri, 28 februarie 2020, începând cu ora 19:00, Orchestra simfonică a Filarmonicii “Oltenia” Craiova şi Sebastian Burneci Quintet, sub bagheta Simonei Strungaru, susţin un concert de jazz simfonic. În program sunt piese de pe CD-ul de autor, „Unspoken”, al trompetistului Sebastian Burneci, distins cu premiul CD-ul anului 2018 în cadrul Premiilor Muzicale ale Fundaţiei Muzza. “Unspoken este rezultatul a mai bine de 15 ani de experienţe muzicale, dar şi sociale, este totodată o concluzie după aceşti ani în scena românească de muzică mai mult sau mai puţin comercială, dar şi un nou început.” (Sebastian Burneci)

Absolventă a masteratului în muzică la Conservatorul din Amsterdam, Simona Strungaru este un muzician plurivalent, dirijoare de orchestră, compozitoare și pianistă. Dirijor permanent al ansamblurilor Bucharest Jazz Orchestra şi Sonomania, compune coloana sonoră a musical-ului Trecut de ora 8, înregistrează muzică originală împreună cu trompetistul american Alex Sipiagin și concertează la festivaluri internaționale de gen precum Bucharest Jazz Festival, Innersound New Arts Festival (Silent Film Night), Meridian, SIMN. De asemenea colaborează cu orchestre de renume precum Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca în Cine-Concertul “Haxan”, cu muzica semnată de Bardi Johannsson la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române pentru concertul/CD de autor UNSPOKEN al trompetistului Sebastian Burneci (distins cu premiul CD-ul anului 2018 în cadrul Premiilor Muzicale ale Fundației Muzza) sau Tribut pentru Ella Fitzgerald și Maria Tănase având-o ca solistă pe Irina Sârbu. Simona Strungaru compune suita simfonică “Gaston” (pentru orchestră simfonică, live electronics și live street art) comisionată de Primăria Municipiului București și lansată în cadrul Nopților Albe ale Bucureștiului, alături de ansamblul concept Simona Strungaru Symphonics (SSS) și Pisica Pătrată. Alături de SSS a susţinut Cine-Concerte cu muzică originală precum Felix the Cat (r. Pat Sullivan, Otto Messmer) în cadrul Festivalului Anim’est, Die Puppe și Die Austerprinzessin (r. Ernst Lubitch, 1919) pentru Festivalul Zilele Filmului German sau pentru o selecție de scurt metraje de Ion Popescu Gopo la Gala Premiilor Gopo. 

Sebastian Burneci este unul dintre cei mai reprezentativi instrumentiști români. Deopotrivă prim-trompetist și solist al Big Band-ului Societății Române de Radiodifuziune, Sebastian este parte integrantă a celor mai importante înregistrări și producții live din ultimii 15 ani. Născut la Constanța în 1983 într-o familie de muzicieni, fiul unuia din membrii fondatori ai legendarei trupe rock Roșu și Negru, Sebastian Burneci este câștigătorul a 6 distincții cu Locul I la Olimpiadele Naționale de Muzică din România. Având la bază formarea muzicii clasice la Colegiul Național „Regina Maria” din Constanța, Sebastian este absolvent al Conservatorului „Prins Claus” din Olanda, sub îndrumarea lui Alex Sipiagin. În anul 2012 pune bazele singurului big-band privat cu activitate permanentă din România, Bucharest Jazz Orchestra, alături de care lansează, în 2015, discul „Povești din București”, un material discografic original înregistrat live. În martie 2019 lansează la Editura Casa Radio discul de autor „Unspoken”, discul său de debut, de asemenea înregistrat live alături de Orchestra de Cameră Radio dirijată de Simona Strungaru.