Lectura, în dezbatere la Târgul de Carte GAUDEAMUS

0
563

Maria Flavia Tohăneanu, câștigătoarea Concursului „Juvenes Translatores” organizat de Comisia Europeană și a fazei zonale a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu”: „Pentru a face performanță trebuie, în primul rând, să citești”.

Dedicat, în mare măsură, lansărilor de cărți și dezbaterilor, programul de ieri al Târgului de Carte GAUDEAMUS a reunit un numeros public, participant la evenimentele găzduite de foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Cu și despre tineri au fost dezbaterea „Cititul dăunează grav inculturii”, ce a vizat valoarea educativă a cărții, rolul ei în dezvoltarea personalității tinerilor, și faza zonală a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, câștigată de Maria Flavia Tohăneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Carol I” din Craiova. Tânăra este, de altfel, și laureata României la Concursul „Juvenes Translatores”, organizat de Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene, în aprilie urmând să participe, la Bruxelles, la festivitatea de premiere.

Organizate de Radio România Oltenia Craiova, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, cele două manifestări de ieri s-au bucurat și de o prezență inedită: membrii grupului informal Generația ’90 (Ne)Educații – liceeni care își doresc să promoveze lectura în rândul tinerilor. La final, au susținut un scurt program artistic copii de la Club ARTI Craiova: Rebeca Bobocică, Daria Badea, Antonia Vaideș, Rihanna Băloi și Alexandru Cernăianu.

Numeroase evenimente sunt cuprinse și în programul de astăzi, care se va încheia cu o prezentare a Casei de Modă Ilinca. În intervalul orar 17.00-18.00 va avea loc și un atelier de poveşti în engleză pentru copii. Cea de-a XIV-a ediție a Târgului GAUDEAMUS continuă până la sfârșitul săptămânii, publicul fiind așteptat în foaierul Teatrului Național Craiova astăzi și mâine, între orele 10.00 și 18.00, iar duminică – între 10.00 și 15.00.

Considerând în continuare lectura o temă „extrem de actuală”, moderatoarele dezbaterii de ieri „Cititul dăunează grav inculturii”, Liliana Hinoveanu – realizator de emisiuni la Radio România Oltenia Craiova, și Diana Neamțu – consilier la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, i-au invitat să își exprime opiniile și pe membrii cluburilor de dezbatere de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiile Naționale „Carol I” și „Frații Buzești”. Li s-au alăturat elevi ai școlilor craiovene, profesori, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor și ai organizațiilor neguvernamentale, precum și voluntari de la Centrul de Tineret Craiova – constituiți în grupul Generația ’90 (Ne)Educații.

Cluburile de dezbatere din licee, înființate „pentru a dezvolta mintea, limbajul și creativitatea tinerilor”

O întreagă listă de întrebări – cărora le-a dat citire Ștefan Birtu, elev la Colegiul Național „Elena Cuza” – a ajuns la publicul din foaierul TNC: „Cum vă propuneți să vă îndrumați prietenii și colegii de generație spre universul cărților?”, „Considerați că lista de lecturi obligatorii de la școală este temeinic realizată? Cu ce titluri ați dori să o completați?”, „Ce carte considerați că vă reflectă cel mai bine personalitatea și de ce?” ș.a.

Activitatea de până acum a grupului informal Generația ’90 (Ne)Educații a arătat că tinerii nu au curajul să își exprime punctul de vedere, iar dezbaterea de ieri a subliniat acest lucru: prea puțini dintre cei prezenți s-au implicat în dialog, mai ales unul pe tema cărții și lecturii. Tocmai pentru „a dezvolta mintea, limbajul și creativitatea acestor tineri” a fost înființat clubul de dezbateri la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova, a menționat prof. Valeria Ghivercea, care îl coordonează. „Este important ca voi să vă exprimați liber părerile și să știți să și ascultați, să și interpretați părerile celor din jurul vostru”, a adăugat aceasta.

Rucsandra Dascălu, profesor la Universitatea din Craiova, a subliniat că trebuie înlăturată „prejudecata potrivit căreia fie suntem prea tineri pentru a citi, fie prea bătrâni pentru a mai citi”, iar profesorul Nicolae Marinescu, totodată director al Editurii AIUS, le-a spus tinerilor prezenți că „cititul se învață”. „Dacă nu prea citește nimeni în jurul tău, cartea nu pare ceva important, atunci în mod firesc cu totul altceva devine mai important pentru tine. Așadar, e o chestiune de educație. Și ea trebuie să înceapă de la vârsta cea mai fragedă”, a menționat acesta. „Cărțile nu înseamnă neapărat manuale și nu sunt neapărat legate de școală. Cartea înseamnă domeniul pe care vrei să îl urmezi – poate fi una de dezvoltare personală, de antreprenoriat, de medicină. Genul cărții voi îl alegeți, voi dețineți controlul asupra a ceea ce vreți să învățați”, a adăugat Mihai Vasile, președintele Asociației „ProCultura”.

Maria Flavia Tohăneanu

Competiția lecturii, câștigată de eleve de la Colegiile Naționale „Carol I” și „Elena Cuza”

Dezbaterea „Cititul dăunează grav inculturii”, cu tema „Cărțile ne educă”, a fost urmată, ieri, de faza zonală a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, adresat liceenilor din clasa a XI-a. Patru eleve s-au înscris, în acest an, în competiție: Olivia Voican și Anabel Orăscu (Colegiul Național „Elena Cuza” – secția Filologie), Maria Flavia Tohăneanu (Colegiul Național „Carol I” – secția Filologie Bilingv-engleză) și Alina Iufu (Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”). Concursul a constat în întrebări din literatura română – programa studiată la școală, cu alegerea unei variante din mai multe oferite de organizatori, și în realizarea unui eseu pornind de la patru cuvinte: „relevanță”, „competiție”, „interculturalitate”, „actant”.

Respectând decizia juriului, cea care va reprezenta județul Dolj la finala concursului, ce va avea loc în luna noiembrie a.c. în cadrul Târgului de Carte  GAUDEAMUS de la București, va fi Maria Flavia Tohăneanu. Pe locul al II-lea s-a situat Anabel Orăscu, iar pe al III-lea – Olivia Voican. Premiul oferit a constat într-o sumă de bani (150, 100, respectiv 50 de lei), cu care câștigătoarele și-au putut achiziționa cărți din Târg.

În aprilie, Maria Tohăneanu va participa, la Bruxelles, la festivitatea de premiere a Concursului „Juvenes Translatores”

Maria Flavia Tohăneanu este, totodată, câștigătoarea din România a Concursului „Juvenes Translatores” („Tineri traducători”, în latină), organizat în fiecare an de Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene. „Este un concurs de traduceri cu un singur câștigător din fiecare țară membră a Uniunii Europene. Este acceptată orice combinație de limbi dintre cele oficiale. Eu am tradus din engleză în română. Au concurat peste 3.000 de elevi, din România fiind reprezentate aproximativ 40 de școli. În aprilie voi merge trei zile la Bruxelles, unde va avea loc decernarea oficială a premiului de către membrii Comisiei Europene”, a precizat eleva. „Pentru a face performanță trebuie, în primul rând, să citești, în orice domeniu. Mai ales pentru acest concurs, deoarece nu a fost un simplu concurs de traduceri, ci unul în care trebuia să te folosești de cultura generală”, a adăugat aceasta. Maria Tohăneanu speră ca după faza județeană, din această sâmbătă, să aibă și confirmarea participării la Olimpiada Națională de Limba Engleză. Și pentru că îi plac foarte mult limbile străine, dorește ca anul acesta să susțină și examenele DELF, pentru limba franceză.

„În mod sigur este un an foarte bun. Aceste rezultate înseamnă confirmări ale muncii mele. Pe care nu o consider, de fapt, niciodată o muncă…”, a declarat eleva. În vacanța intersemestrială, Maria Tohăneanu a ajuns în Olanda pentru a vizita universitățile din Maastricht, unde și-ar dori să studieze dreptul european. «Deocamdată, nu există un plan. Ci doar „reușește cât mai mult, vezi ce vrei să faci cu adevărat”. Iar eu îmi doresc să fac lucruri îndrăznețe. Vreau să acumulez informații din cât mai multe domenii, să cunosc oameni și să mă cunosc pe mine», a mai spus aceasta. Maria este, de asemenea, membru co-fondator al Clubului de dezbateri „Perspective” din cadrul Colegiului Național „Carol I” şi preşedinte al Consiliului Clubului Elevilor.

***

Programul zilei de astăzi:

Orele 10.00-11.00, Radio România Oltenia Craiova – foaier etaj. Lansarea volumului „Confruntări critice. Teoria si practica hermeneuticii”, autor Ovidiu Ghidirmic, Editura Academiei Române. Invitaţi: conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu – prodecan al Facultăţii de Litere din Craiova, prof. univ. dr. Florea Firan – director al Editurii „Scrisul Românesc”, Dan Lupescu – director fondator al revistei „Lamura”. Moderator: conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin.

Orele 11.00-12.00, Radio România Oltenia Craiova și Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Craiova – foaier etaj. Dezbaterea „Evenimentul editorial și receptarea creaţiei”. Invitaţi: laureaţii Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Oltenia, 2014 – Nicolae Panea şi Traian Dobrinescu. Participă: conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu – preşedintele Filialei Craiova a USR, lector dr. Gabriela Gheorghişor, editor Nicolae Marinescu. Moderator: conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin.

Orele 12.00-13.00, Radio România Oltenia Craiova, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Universitatea din Craiova şi Prokinetic Craiova – foaier etaj. Dezbaterea „Cartea, sănătatea şi mişcarea, la doi paşi de tine!”. Participă specialişti din domeniul culturii sportului şi kinetologiei, sportivi, studenţi specializările Educaţie fizică şi sportivă şi Kinetoterapie şi motricitate specială, jurnalişti sportivi. Moderator: Dan Păsărin.

Orele 13.00-14.00, Radio România Oltenia Craiova și Uniunea scriitorilor din România, Filiala Craiova – foaier etaj. Lansarea cărţilor „Cum poate poezia să-mi spună adio”, de Toma Grigorie, „Lacrimile lui Zamolxis”, de Mircea Pospai, apărute la Editura MJM. Invitaţi: Mihai Duţescu, Marian Barbu. Moderator: conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, preşedintele Filialei Craiova a USR.

Orele 14.00-14.30, Radio România Oltenia Craiova – foaier etaj. Lansarea volumului „Teatrul Naţional CRAIOVA Shakespeare Festival”, ciclul Spiritul Olteniei – Spirit European, colecţia Patrimoniu Cultural Naţional, Editura ALMA. Invitaţi: Haricleea Nicolau, prof. univ. dr. Mihai Miltiade Nenoiu –  preşedintele Uniunii Muzicienilor din România, prof. univ. dr. Ovidiu Ghidirmic, prof. dr. Marian Barbu, Alexandru Manda – directorul Editurii ALMA. Invitaţi speciali: regizorul şi managerul TNC Mircea Cornişteanu, actorii Emil Boroghină, Ion Colan, Valer Dellakeza, Ilie Gheorghe, Tudor Gheorghe, Valentin Mihali şi scenograful Viorel Penişoară-Stegaru, Societari de Onoare ai Teatrului Naţional ,,Marin Sorescu”. Moderator: Mircea Pospai.

Orele 14.3015.00, Radio România Oltenia Craiova – foaier etaj. Lansarea volumului „Poezii de dragoste” de Mihai Miltiade Nenoiu, Editura ARTprinter. Invitaţi: Irninis Miricioiu – redactor la TVR 1, Alexandru Manda – manager al Editurii ALMA, Dan Lupescu şi Ovidiu Ghidirmic – director fondator, respectiv, director executiv al revistei „Lamura”. Moderator: conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin.

Orele 15.00-15.30, Editura Universitaria – foaier etaj. Lansarea volumului „Identitate şi intimitate. Corpu(su)l elegiac al literaturii latine”, autor Ilona Duță Moderator: conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu. Participă: lect. univ. dr. Ilona Duţă, lect. univ. dr. Valentina Rădulescu.

Orele 15.30-16.00, Academia de Studii Economice din București – foaier etaj. Lansare carte: „Pagini din istoria învăţământului superior economic din România 1843-2013”, coordonare și concepţie editorială Ioan Talpoş, Constantin Roşca, Nicolae Istudor. Invitaţi: prof. univ. dr. Ioan Talpoş – președintele Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România (AFER), prof. univ. dr. Constantin Roşca – director executiv AFER, prof. univ. dr. Marian Siminică – vicepreședinte Comitetul Director AFER, decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea din Craiova.

Orele 16.00-17.00, „Scrisul Românesc” Fundația-Editura – foaier etaj. V.G. Paleolog – „Tinereţea lui Brâncuşi”, ediţie de Florea Firan. Invitaţi: Florentina Anghel, Gabriel Coşoveanu, Florea Firan, Alexandru Oprescu, Gabriela Rusu-Păsărin.

Orele 17.00-18.00, Editura AIUS – foaier etaj. Lansarea volumului „Organizarea şi funcţionarea instituţiilor statului în Ţara Românească în perioada 1849-1856” de Angela Ramona Dumitru. Invitaţi: prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, lector univ. dr. Mihai Ghiţulescu. Moderator: Nicolae Marinescu.

Orele 17.00-18.00, Club Engleză „FLY HIGH” – la stand. „Storyland” – atelier de poveşti în engleză pentru copii.

Orele 17.00-18.00, Casa de Modă „Ilinca” – foaier central. Prezentare de modă.