Analiza derby-ului de duminică, dintre Universitatea şi FCSB / Craiova răpune Steaua fără nume?

0
333

Faţă de prima parte a sezonului, oaspeţii sunt prejuduciaţi atât de denumirea tradiţională, cât şi de jucători importanţi

Problemele legate de siglă şi palmares au transformat Steaua în FCSB şi o echipă fără galerie. Problemele vizează însă şi lotul de jucători, unul mai modest faţă de tur. Dacă în decembrie, pentru meciul de Cupă, Steaua a aliniat cu o formulă secundă, de back-up, de această dată este nevoită să joace fără titularii de atunci. Gâlcă a jucat ultimul meci disputat pe „Ion Oblemenco” astfel: Cojocaru – Râpă, Luchin, Papp, Latovlevici – Breeveld, Neagu (63 Sânmărtean) – Stanciu, Prepeliţă, Toşca (46 Chipciu) – Rusescu (78 A. Popa). Asta în timp timp ce echipa de bază a lui Gâlcă de anul trecut era: Arlauskis – Papp, Szukala, Varela, Latovlevici – Sânmărtean, Prepeliţă – Ad. Popa, Chipciu, Tănase – Keşeru. După plecările lui Sânmărtean, Szukala şi Keşeru în ţările arabe, scoaterea din lot a lui Arlauskis, Latovlevici şi Prepeliţă, Gâlcă a rămas fără o jumătate dintre titulari. În plus, pentru meciul de duminică nu va fi disponibil Cristi Tănase, suspendat, în timp ce Luchin este incert, după entorsa suferită cu Rapidul. În aceste condiţii, „unsprezecele” probabil de duminică al roş-albaştrilor ar fi: Cojocaru – Papp, Tamaş, Varela, Guilherme – Breveld, Bourceanu – Ad. Popa, Rusescu, Chipciu – Ţucudean. Aşadar, nu mai puţin de 7 schimbări în echipa de bază faţă de tur. De altfel, Sorin Cârţu anticipa oarecum această abordare, însă avea dilema Bourceanu-Filip şi nu preconiza debutul lui Tamaş. Acesta este însă apt de joc şi ar putea juca în condiţiile în care Luchin este accidentat. O altă variantă ar fi ca Râpă, coautorul penalty-ului din Cupă alături de Sandu Tudor, să joace în dreapta, iar Papp să facă pereche în centru cu Varela.

Pe hârtie, trupa din Ghencea nu arată deloc rău nici acum, jucătorii care trebuie să suplinească plecările fiind de cel mai înalt nivel pentru Liga I. Cauzele eşecului Stelei în faţa Rapidului ar fi: tratarea superficială a jocului, giuleştenii fiind în coada clasamentului (în tur, Steaua câştigase folosind multe rezerve), lipsa informaţiilor despre adversar, Rapidul aliniind o formulă complet schimbată faţă de tur, absenţa lui Prepeliţă, cel mai important jucător în filosofia de joc a lui Gâlcă, atât în tur, dar mai ales după plecarea lui Sânmărtean (Prepeliţă a făcut o primă repriză excelentă cu Astra, în Cupa Ligii, fiind înlocuit la pauză), iar, în ultimul rând, steliştii s-au simţit invincibili după rezultatele excelente în meciurile pregătitoare din 2015 (3-0 cu Sparta Praga, 3-0 cu Astra, 0-1, dar o replică foarte bună dată Borussiei Dortmund).

Alb-albaştrii au rămas aceiaşi

În schimb, Craiova nu a schimbat absolut nimic faţă de turul campionatului, echipa câştigând doar la capitolul omogenitate. Indezirabilii Ferfelea şi Curelea îşi pierduseră din toamnă locurile în primul „11”, din această cauză fiind şi chemaţi să li se micşoreze contractele. Au fost aduşi Dumitraş şi Briceag, însă nici măcar primul, convocat la selecţionata divizionară de Anghel Iordănescu, nu a prins loc de titular, la Târgu Jiu fiind folosit tot Achim. Unica schimbare faţă de partida de cu Pandurii ar putea fi introducerea lui Mateiu în locul lui Madson, care s-a accidentat atunci. Dacă brazilianul va fi însă apt, din schemă ar putea sări Băluţă, pe care nu-l avantajează suprafaţa de joc.  „Steaua o să vină mai rănită, o să vrea să recupereze punctele pierdute cu Rapid. Vom face o figură frumoasă dacă vom rămâne la fel de umili. Meciul cu Steaua va fi special. Atmosfera de pe Extensiv va fi mai intimă, pentru că tribunele sunt mai aproape de teren şi probabil că şi dragostea şi simpatia publicului se va transmite mult mai rapid. Asta e şi o presiune în plus pe jucători, dar de aia sunt fotbalişti, trebuie să reziste” spune Sorin Cârţu.

Starea gazonului şi arbitrul, elemente importante

După stilurile de joc al celor două echipe, afişate atât în tur, cât şi în prima rundă a returului, este evident că pe „Extensiv” va fi un meci dominat clar de oaspeţi, cu alb-albaştrii blocându-se în propria jumătate şi încercând să dea lovitura pe contraatac. La prima vedere, terenul greu va ajuta Universitatea şi va încetini echipa care construieşte, Steaua. Pe de altă parte, va fi o dispută mai mult fizică decât tehnico-tactică, iar oaspeţii au şi avantajul unor jucători masivi şi foarte buni la fazele fixe, precum Varela, Tamaş, Papp şi Ţucudean. Steaua nu a mai pierdut de 13 ani în faţa Craiovei, iar în acest sezon a avut câştig de cauză de două ori, 3-1 în etapa a doua, pe arena din Ghencea, fără spectatori, şi 1-0 în sferturile Cupei României, la ultimul joc organizat de „Ion Oblemenco”. De fiecare dată au fost probleme cu arbitrajul. În etapa a doua, la faza primului gol, marcat de Adi Popa, în debutul jocului, Nuno Rocha a fost faultat. Apoi, nu a fost fault la lovitura liberă din care Sânmărtean a majorat avantajul, pentru ca lui Ferfelea să nu-i fie acordat un gol valabil, pe motiv că mingea nu trecuse cu toată circumferinţa linia porţii. Cât despre jocul din Cupă, este memorabil scandalul provocat de penalty-ul acordat extrem de uşor de Alexandru Tudor. În aceste condiţii, este de înţeles precauţia oficialilor craioveni în privinţa celui care va fluiera, numele lui Alexandru Tudor şi Istvan Kovacs fiind prohibite în Bănie.

Cotele book-makerilor dau Steaua uşor favorită în Bănie, cu o cotă de 2,2 la 1, în timp ce un succes al Craiovei este răsplătit cu 3,2 la 1, egalul având aceeaşi cotă.