Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este sărbătorită astăzi, pe 27 ianuarie, în fiecare an şi este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a şedinţă plenară.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică, iar cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare şi exterminare, Biblioteca Judeţeană din Craiova a organizat mai multe evenimente, printre care şi expoziţia documentară „In Memorian Benjamin Fondane”, în sala „Biblioteca Exilului Românesc din Paris-Basarab Niculescu”.
„Noi sperăm să aducem în atenţia craiovenilor una dintre figurile marcante ale Exilului românesc şi în egală măsură, o personalitate care a sfârşit în lagărul de la Auschwitz. Deci, ne dorim să familiarizăm publicul cu viaţa, dar şi cu opera scriitorului Benjamin Fondane, ne dorim şi să reamintim cu această ocazie de momentele tragice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în prim-plan Holocaustul şi nu în ultimul rând, să prezentăm aceste documente inedite ce fac parte din colecţile Patrimoniul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc. ”, a declarat Calotă Adela, reprezentant Biblioteca Judeţeană.
Alături de corespondenţă, expoziţia dedicată memoriei scriitorului şi filosofului franco-român, reuneşte numeroase materiale inedite: înscrisuri originale, un manuscris inedit (şapte file cuprinzând un articol referitor la Tudor Arghezi), dar şi o selecţie din opera sa literară („L’Être et la connaissance: essai sur Lupasco”, „Le voyageur n’a pas fini de voyager”, „Le Mal des fantômes”; „Au seuil de l’Inde” etc.).
ANA-MARIA PETOLESCU