Un proiect de peste 5,5 milioane de euro / „Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în zona transfrontalieră”

0
962

Conducerea Consiliului Judeţean Dolj, alături de partenerii din Vratza şi reprezentanţii Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria, au realizat, ieri, o vizită de lucru la unul dintre proiectele aflate în implementare. „Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în zona transfrontalieră”  este un proiect finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa prioritară 2, a cărui valoare totală eligibilă este de 5.570.120 euro, din care 724.115, 62 euro reprezintă co-finanţările de la bugetul de stat ( 13%) şi 121.428,62 euro, contribuţia partenerilor (2,18%).

Proiectul  este implementat de către administraţia judeţeană în parteneriat cu ISU Oltenia şi Administraţia Districtuală Vratsa din Bulgaria. Proiectul a fost prezent de Ileana Măjină, reprezentant din partea beneficiarului – Consiliul Judeţean Dolj, care a precizat faptul că obiectivul specific al acestuia constă în crearea infrastructurii fizice de bază pentru intervenţii comune, pe de o parte, iar pe de altă parte, se urmăreşte îmbunătăţirea capacităţii de alarmare în cazul situaţiilor de urgenţă în regiunea transfrontalieră. „Grupurile ţintă vizează locuitorii districtului Vratsa şi ai judeţului Dolj, care pot fi afectaţi de consecinţele şi daunele cauzate de dezastrele naturale, precum şi autorităţile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă şi alte categorii speciale ale publicului ţintă, cum ar fi ONG-urile, companii de asigurare, organizaţii umanitare, etc…”, a subliniat Ileana Măjină.

„Tot cu bulgarii: cinci proiecte, aproape 40 de milioane de euro”

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a spus în deschiderea evenimentului că această zi, în care se face ultima vizită de lucru dinaintea recepţiei lucrării,  este una foarte importantă pentru că s-a reuşit atragerea de fonduri europene consistente, printr-un program transfrontalier. „Este o zi importantă pentru noi, întrucât ne-am întâlnit cu prieteni dragi din Bulgaria, cu guvernatorul districtului Vratsa, doamna Malina Nikolova, dar și cu reprezentanții Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași, în frunte cu doamna director Nicoleta Mincu. Administrația Districtului Vratsa și BRCT Călărași sunt două instituții alături de care am reușit să atragem fonduri europene consistente. Finanțarea, în valoare totală de aproape 5 milioane de euro, a fost obținută în mai 2012 de către Consiliul Județean Dolj, în calitate de partener lider, în colaborare cu Administrația Districtului Vratsa și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“ al județului Dolj. Proiectul vizează, printre altele, construirea unei clădiri cu trei niveluri pentru Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră și dotarea acesteia, precum și achiziționarea de echipamente pentru situații de urgență destinate partenerilor din ambele țări – în cazul Doljului fiind vorba despre 5 pompe motorizate pentru apă și o ambarcațiune cu motor pentru căutare și salvare. În continuare, vom întări această bună cooperare. În actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene, 2014 – 2020, am depus, împreună cu partenerii noștri din Bulgaria, prin Programul Interreg V-A, un număr de cinci proiecte, care însumează aproape 40 de milioane de euro…”, a precizat Ion Prioteasa, şeful administraţiei doljene.

179 de proiecte contractate

Nicoleta Mincu, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria a făcut o prezentare a  Programului de Cooperare Transfrontalieră şi a proiectelor finanţate prin acest program. „Numărul proiectelor contractate la nivelul PCT Ro-Bg 2007-2013 este de 179 de proiecte contractate. Numărul total  de parteneri implicaţi în implementarea proiectelor contractate este de 561. Evenimentul este destinat reprezentanţilor mass-media, ai factorilor de decizie, ai societăţii civile şi academice pentru sprijinirea activităţilor de comunicare şi informare, obiectivul acestei întâlniri reprezentându-l creşterea gradului de conştientizare privind oportunităţile oferite de Programul de Cooperare şi a beneficiilor aduse localităţilor în care s-a derulat proiectul şi implicit, regiunii de graniţă”, a subliniat directorul executiv, Nicoleta Mincu.