Scriitoarea Marie Silkeberg, laureată a Premiului „Marin Sorescu”

0
30

Institutul Cultural Român de la Stockholm va decerna luni, 2 decembrie, Premiul „Marin Sorescu”, care revine anul acesta scriitoarei suedeze Marie Silkeberg – profesor la Catedra de Literatură a Universității din Göteborg. În cadrul ceremoniei, Marie Silkeberg va susține prelegerea cu titlul „A treia oglindă”.

Marie Silkeberg

„Ca poetă, traducătoare și eseistă, se deplasează între diverse moduri de exprimare și genuri literare cu o precizie și o sensibilitate rar întâlnite. Traducerile ei sunt caracterizate de un simț al nuanței deosebit de fin; prin poeziile sale, Marie Silkeberg și-a creat un loc unic în limba suedeză – un loc unde trupurile și limbajul se combină și se întâlnesc. În operele ei, scriitoarea se îndreaptă continuu către lumea înconjurătoare, într-un avânt ce trădează atât integritate și cunoaștere estetică, cât și generozitate și dăruire molipsitoare”, se arată în motivaţia juriului. Membrii acestuia au fost Yukiko Duke – traducător, scriitor și critic literar, Jonas Ellerstrom – editor, scriitor şi traducător, Anna Hallberg – scriitor şi critic literar, Annina Rabe – critic literar și jurnalist, şi Dan Shafran, traducător și director al ICR Stockholm.

Marie Silkeberg (n. 1961) este poetă, eseistă, traducătoare și dramaturg, autoare a şase volume de versuri, majoritatea publicate de prestigioasa editură „Albert Bonniers Forlag”. A tradus în suedeză din operele scriitoarelor Marguerite Duras, Pia Tafdrup și Susan Howe și este, încă din 2004, profesor la Catedra de Literatură a Universității din Göteborg. În luna februarie a anului 2014 aceasta va lansa, împreună cu poetul de origine siriană Ghayath Almadhoun, volumul „Till Damaskus” („Spre Damasc”). Câteva dintre poeziile Mariei Silkeberg au fost traduse de Dan Shafran şi publicate în antologia româno-suedeză „Noi corespondenţe lirice” / „Ny Lyrisk brevvaxling”, apărută în 2002.

Ceremonia de decernare a premiului va cuprinde o prezentare a vieţii şi operei lui Marin Sorescu realizată de Dan Shafran, o alocuţiune despre opera laureatei Marie Silkeberg, susţinută de Anna Hallberg, membră a juriului, și lecturi din opera poeților Marie Silkeberg şi Marin Sorescu, în interpretarea actorului Christian Fex. În cadrul ceremoniei, Marie Silkeberg va susține o prelegere cu titlul „A treia oglindă”.

 

Premiul „Marin Sorescu” a fost înființat de ICR Stockholm în 2007 și decernat anual unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Laureații edițiilor anterioare au fost Steve Sem-Sandberg (2007), Nina Burton (2008), Peter Handberg (2009), Carl-Johan Malmberg (2010), Karin Johannissonîn (2011) și Aris Fioretos (2012).