Deszăpezirea Craiovei va fi mai ieftină

0
375

Autorităţile locale spun că anul acesta se vor economisi bani la deszăpezire deoarece este prima iarnă în care nu se vor mai plăti orele în care utilajele şi muncitorii aşteaptă să ningă. Toate celelalte tarife pentru curăţarea, ridicarea şi transportul zăpezii de pe străzile din Craiova vor fi menţinute la nivelul anului trecut.

Tarifele care se vor practica în această iarnă au fost stabilite de Asociaţia „Salubris” Dolj şi au fost agreate de Primăria Craiova. Dar pentru a putea fi folosite de SC Salubritate SRL, operatorul care va coordona şi în acest an activitatea de deszăpezire, preţurile pentru utilaje şi mâna de lucru a muncitorilor care vor îndepărta zăpada vor trebui să fie aprobate şi de consilierii municipali. Proiectul privind tarifele pentru deszăpezire se află pe ordinea de zi a şedinţei CLM de joi şi, dacă vor fi votate, vor intra în vigoare începând cu prima ninsoare care va cădea la Craiova.

Tarifele de aşteptare păstrate doar în caz de polei

Legat de termenul de aplicare a acestor tarife, autorităţile susţin că este posibil ca plata să se facă de îndată ce va ninge deoarece anul acesta nu mai există tarife de aşteptare. „Am renunţat la tarifele de aşteptare în caz de ninsoare pentru că aşa este tendinţa în toată ţara. Dacă s-a hotărât astfel peste tot, am procedat şi noi la fel. Ne avantajează chiar foarte mult pentru că, în felul acesta, facem şi noi o economie”, a declarat Cristian Popescu, administratorul SC Salubritate SRL Craiova. Singurele care sunt păstrate pentru taxarea utilajelor şi muncitorilor sunt tarifele de aşteptare în caz de polei şi îngheţ.

Utilajele şi muncitorii, plătiţi la ora de intervenţie

Salubritatea şi-a luat totuşi o rezervă în privinţa nemajorării tarifelor pentru deszăpezire. În proiect se spune că preţurile vor rămâne neschimbate în această iarnă cu condiţia ca şi preţurile la carburanţi, lubrifianţi, piese de schimb şi materiale să nu fie majorate. Dacă se va întâmpla aşa, un muncitor necalificat va fi plătit cu 16,73 de lei pe oră, dacă îndepărtează zăpada pe timp de ziuă, şi cu 20,15 lei pe oră, dacă vor fi folosiţi pe timp de noapte. În ceea ce priveşte utilajele, cel mai mare preţ va fi plătit pentru utilizarea unui UNIMOG, o maşină multifuncţională – 164,54 de lei pe ora de intervenţie în timpul zilei şi 204,03 lei pe ora de intervenţie în timpul nopţii.

Salubritatea va închiria cel puţin 42 de maşini

Anul trecut s-au cheltuit pentru activitatea de deszăpezire în jur de 14 miliarde de lei vechi, autorităţile spunând că suma va fi cam aceeaşi şi în iarna aceasta, dar cu menţiunea că trebuie să fie la fel de blândă şi fără prea multă zăpadă. „Nu ştim cum va fi, dar oricum suntem pregătiţi pentru orice. Avem utilaje, avem banii asiguraţi şi, după votul consilierilor, vom avea şi tarifele după care vom efectua plăţile către societatea cu care colaborăm”, a mai spus administratorul Popescu. Salubritatea va închiria minimum 42 şi maximum 68 de utilaje de la o firmă de construcţii care a fost desemnată în urma unei licitaţii pe care Salubritatea a lansat-o în această toamnă.

Materialele antiderapante sunt pe stoc

„A fost singura firmă care s-a prezentat la licitaţie şi ea a şi câştigat”, a precizat Cristian Popescu, spre această firmă mergând, aşadar, toţi banii pentru închirierea utilajelor. În ceea ce priveşte materialul antiderapant care va fi folosit în caz de polei, conducerea Salubrităţii spune că s-au făcut deja stocurile şi, dacă s-ar înregistra un polei pe străzile din Craiova, s-ar putea acţiona fără probleme pentru îndepărtarea lui. În magaziile Salubrităţii există, în acest moment, 1.820 de tone de sare, 500 metri cubi de nisip şi 60 de tine de clorură de calciu, materiale care ajung pentru mai multe zile de polei.