Şoferii, “educaţi” cu simulatorul de accidente

0
411

Şoferii care au circulat, ieri, pe strada “Henry Ford” din Craiova şi au fost surprinşi fără centură de siguranţă au scăpat fără amendă. În schimb, aceştia, dar şi pasagerii din autoturisme, au avut posibilitatea să afle pe pielea lor cum s-ar simţi în urma unui accident. Asta pentru că au fost urcaţi într-un simulator de accident şi mulţi dintre ei au fost şocaţi să vadă cât de “zdruncinaţi” sunt în condiţiile unui impact la o viteză de maximum 16 km/h şi cât de importantă este centura de siguranţă.

Acţiunea de ieri a fost organizată de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj în parteneriat cu Asociaţia Club Rotaract Craiova, scopul ei fiind acela de conştientizare a participantilor la traficul rutier cu privire la importanţa portului centurii de siguranţă.

“Participanţii la traficul rutier, fie că vorbim de conducătorii auto, fie că este vorba despre pasagerii dintr-un autovehicul, nu sunt conştienţi că purtarea centurii de siguranţă le poate salva viaţa în cazul unui accident. Noi am organizat foarte multe acţiuni preventive, însă cea de astăzi (n.r. – ieri) este diferită, pentru că le vom da posibilitatea conducătorilor auto şi pasagerilor să afle cum s-ar simţi în cazul unui accident. Partenerii noştri, membrii Asociaţiei Rotaract, au venit cu un simulator mobil de accident, cu care vom fi prezenţi în acest week-end pe drumurile din judeţ”, a precizat inspector Paul Boruz, din cadrul Serviciului Rutier Dolj.

Radu Ionescu, reprezentantul Asociaţiei Rotaract, a spus că “vrem să le arătăm oamenilor la ce riscuri se expun dacă nu poartă centura de siguranţă”, motiv pentru care tânărul a fost şi primul care a urcat în simulatorul de accident, amplasat pe strada “Henry Ford”, din Craiova.

Pe parcursul câtorva ore, zeci de conducători auto, dar şi pasageri, au urcat în simulator, o bună parte dintre ei coborând apoi şocaţi de modul în care se simt în cazul unui impact. Şi vorbim de o viteză maximă de 16 km/h, în condiţiile în care majoritatea evenimentelor rutiere cu urmări grave se petrec pe fondul unor viteze mult mai mari. Unul dintre şoferii care a testat aparatul, după ce s-a văzut serios zgâlţâit, a spus “Nu e bine deloc… E un şoc destul de puternic. Şi asta e viteză mică…” şi imediat ce a urcat la volan şi-a pus centura de siguranţă. Cam asta a fost reacţia generală, iar oamenii legii speră ca acţiunea aceasta să-şi fi atins scopul, iar participanţii la traficul rutier să înţeleagă că portul centurii de siguranţă nu este doar o simplă prevedere în legislaţia rutieră, ci o măsură care îi poate salva.