Porumbeii campioni, premiaţi la Craiova

1
919

Porumbei care zboară peste 800 de kilometri şi care valorează mii de euro – asta pot admira craiovenii, până duminică, la Expoziţia Naţională de Columbofilie, organizată zilele acestea la Centrul Transfrontalier. Oaspeţii, veniţi din toate colţurile României, dar şi din ţări cu tradiţie în creşterea porumbeilor, precum Olanda, Belgia sau Germania, s-au lăudat cu adevăraţi campioni. Doar o mică parte din cele peste 1.000 de exemplare sunt însă de vânzare. Cei mai mulţi „nu au preţ”, după cum susţin proprietarii, mult prea ataşaţi de păsările care au devenit membri de familie cu statut special.

Performeri renumiţi, porumbeii voiajori cu importante trofee la concursurile de profil din ţară şi din străinătate au încântat, ieri, deopotrivă privirile cunoscătorilor şi pe cele ale simplilor vizitatori. Nu au un colorit aparte, însă datele trecute pe fiecare colivie îi recomandă ca fiind „sportivi” desăvârşiţi, cu mii de kilometri de zbor. Unii sunt specialişti la categoria viteză, alţii la fond şi demifond sau, cei mai rezistenţi, la proba de maraton. „Aici se expun cei mai buni porumbei, ţinându-se cont de rezultatele pe care le-au obţinut. Este cel mai important eveniment columbofil pe plan naţional, unde se premiază campionii. Sunt mai multe categorii, în funcţie de distanţa parcursă: viteza este de la 100 de kilometri la 300 de kilometri, demifond – de la 300 la 600 de kilometri, fondul peste 500 de kilometri, iar maratonul – peste 800 de kilometri”, a afirmat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Porumbei din România (FCPR), Florin Bilan.

Sute de kilometri de zbor

Cu eforturi financiare foarte mari, crescătorii de porumbei din România au reuşit să fie recunoscuţi şi apreciaţi ca fiind concurenţi valoroşi, prezentându-se la concursuri cu exemplare foarte bine pregătite, care-şi revendică multe dintre premii. „Asociaţia noastră are 150 de membri, numai din judeţul Arad. Anul acesta avem 101 porumbei în expoziţie, dintre cei peste 1.000 prezenţi, şi cred că avem şi cei mai mulţi campioni naţionali. Noi, Aradul, avem porumbei pentru probele de fond, demifond şi maraton. Ţintim mai ales pentru categoriile cu distanţe mai mari de 500 de kilometri. Anul acesta, distanţa cea mai mare pe care un porumbel de-al nostru a parcurs-o a fost de 975 de kilometri – din Magdeburg, Germania, până la Arad”, a spus Iosif  Fejeş, membru al Asociaţiei Columbofile din Arad.

O pasiune costisitoare

În imediata apropiere a standului crescătorilor din Arad, o altă asociaţie care a răspuns invitaţiei de a participa la întâlnirea de la Craiova este cea a columbofililor din Braşov. Şi aceştia se mândresc cu exponate premiate în numeroase competiţii, în general la categorii medii de distanţă. Vorbesc cu aceeaşi pasiune despre concursuri, efortul şi satisfacţiile unui astfel de hobby. Cu toate acestea, într-un colţ, câţiva dintre „sportivii” închişi în colivii aveau şi un preţ negociabil: circa 400 de lei. „Cresc porumbei din 1998, şi eu, probabil ca toţi colegii mei, din pasiune. E un hobby care te face să devii destul de înrăit. Dacă pui toate cheltuielile dintr-un an, se poate spune că este o pasiune costisitoare, pentru care trebuie să ai o situaţie financiară destul de bună. Am avut porumbei foarte buni anul ăsta, cei mai mulţi la categoriile de demifond. Cel mai lung traseu pe care l-au parcurs porumbeii noştri anul acesta, cu lansarea de la Berlin, a fost de 1.100 de km, în cadrul competiţiei naţionale”, ne-a spus Florin Nedelea, din Braşov.

„De 60 de ani trăiesc printre porumbei”

De departe unul dintre cei mai împătimiţi columbofili prezenţi la evenimentul de la Craiova s-a dovedit a fi reprezentantul Federaţiei Crescătorilor de Porumbei din Ungaria, care a mărturisit că de 60 de ani creşte porumbei. „Un porumbel bun îl recunoşti aşa cum recunoşti frumuseţea unei femei… Fiecare porumbel are caracterul lui, e diferit, iar eu am ajuns să-i cunosc foarte bine. De 60 de ani trăiesc printre ei şi nu pot să-mi imaginez cum aş fi dacă aş renunţa la pasiunea mea. Pentru sportivii români am adus nişte porumbei foarte buni, al căror preţ depinde de performanţele fiecăruia, însă cel mai scump este 200 de euro”, a afirmat Francisc Silozy.

Licitaţii cu scop umanitar

Pe lângă expunerea porumbeilor, un moment important în cadrul Zilelor Columbofiliei Româneşti vor fi licitaţiile cu scop umanitar, după cum au anunţat organizatorii – reprezentanţii Asociaţiei Judeţului Dolj „Ioan Gelu Gătejescu”. „Licitaţia caritabilă se va desfăşura la Banchetul columbofil şi va avea ca punct de interes cinci porumbei din rândul campionilor concursului de la Berlin din 2011. Toţi banii proveniţi din această licitaţie – noi estimăm că va fi o sumă de peste 5.000 de lei – vor fi donaţi căminului de bătrâni din Craiova şi unui centru de plasament pentru copii. Totodată, un procent de 15% din porumbeii licitaţi la Gala Supercampionilor vor fi direcţionaţi tot către instituţiile pentru ocrotirea copiilor şi pentru îngrijirea bătrânilor”, a declarat Florin Gătejescu, preşedintele Asociaţiei Columbofile a Judeţului Dolj „Ioan Gelu Gătejescu”.


Florin Gătejescu, preşedintele Asociaţiei Columbofile a Judeţului Dolj „Ioan Gelu Gătejescu”: „Ultima ediţie a Expoziţiei Naţionale de Columbofilie găzduită de Craiova a avut loc în 1981, evenimentul de astăzi fiind, aşadar, organizat în Bănie după 30 de ani. Este un jubileu la care participă crescători din toată ţara cu circa 1.050 de exemplare, cele mai reprezentative ale României. Sunt expuşi porumbei care au îndeplinit normele, primii 30 ai ţării din fiecare categorie de distanţă, şi, de asemenea, sunt expuşi porumbeii care reprezintă lotul olimpic al ţării, care va participa la cele două competiţii europene, respectiv Cupa Europei, la Dortmund, în Germania, şi Cupa Intercontinentală, care se va desfăşura la Budapesta, în Ungaria”.

 

Cel mai important concurs naţional, de altfel primul cu o astfel de rezonanţă, s-a desfăşurat anul acesta, cu lansarea din capitala Germaniei, Berlin, fiecare porumbel având de parcurs între 800 km – cea mai scurtă distanţă (Oradea) şi 1.350 km – cel mai lung traseu (Constanţa), pentru a ajunge acasă. Nici nu e de mirare, în aceste condiţii, că preţul pentru un astfel de porumbel poate ajunge şi la 15.000 de euro. Asta dacă şi proprietarul doreşte să-l vândă…

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi RADU ILICEANU

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.