În 2012, bugetul judeţului Dolj va fi diminuat cu 717 miliarde lei vechi

0
349

Executivul României s-a reunit, ieri, în vederea discutării bugetului de stat şi a proiectului de buget privind asigurările sociale pentru anul viitor. Potrivit prim-ministrului Emil Boc, proiectul de buget pentru 2012 pleacă de la un deficit de 1,9% din PIB şi o creştere economică de 2,1%. În 2012 vor fi alocate sume mari Ministerelor Mediului, Transporturilor, Apărării şi Sănătăţii şi vor fi sume mai mici pentru Educaţie, Justiţie, Cultură, Agricultură, Dezvoltarea Regională şi Turism. Pentru judeţul Dolj situaţia din 2012 va fi una foarte grea, pentru că bugetul alocat Consiliului Judeţean va fi unul redus faţă de cel din 2011.

Ion Prioteasa

În 2011 bugetul alocat de Guvernul Boc judeţului Dolj a fost mai mic decât în 2010 cu 300 de miliarde de lei vechi. La începutul anului, preşedintele Ion Prioteasa atrăgea atenţia că nu vor ajunge banii nici pentru plata angajaţilor Consiliului Judeţean Dolj în trimestrul al patrulea. Situaţia a fost rezolvată cu eforturi susţinute în ultima clipă. Autorităţile judeţene aşteaptă cu îngrijorare bugetul care va fi alocat Doljului pentru 2012, care se pare că va fi mai mic decât cel din 2011 cu 717 miliarde de lei vechi.

„Aşteptăm cu interes să vedem cum va arăta bugetul pe anul 2012. Din simulările care s-au făcut pe judeţ observăm că, din punct de vedere bugetar, vom avea un an mai încorsetat decât 2011, când am avut 300 de miliarde de lei vechi mai puţin la nivel de judeţ. După datele pe care le avem la această oră, vom avea cu 717 de miliarde de lei vechi mai puţin în 2012. Estimarea făcută de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj a impozitului pe venit ce urmează a fi încasat la nivelul anului 2012 în judeţul Dolj este mai mică cu 99.497 mii lei faţă de anul 2011. Din impozitul pe venit estimat a se încasa în 2012 prin reducerea cu 5,5% ar rezulta o sumă de 205.399 mii lei. Scăderea impozitului pe venit în 2012, cât şi a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrare este în valoare totală de 100.486 mii lei, iar creşterea sumelor defalcate din TVA pentru descentralizate este de 28.713 mii lei. Deci, la nivelul judeţului Dolj se constată o descreştere a surselor de finanţare pe anul 2012 în valoare de 71.773 mii lei. Asta înseamnă că judeţul Dolj – şi mă refer la comune, la oraşe şi municipii, la Consiliul Judeţean chiar – se va zbate într-o sărăcie mai mare în 2012 decât cea din acest an”, a declarat Ion Prioteasa.

Primăriile nu vor avea bani de cofinanţare a proiectele din fonduri europene

În condiţiile date, vor fi afectate primăriile care au de implementat proiecte europene cu cofinanţare, dar şi instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Dolj. „Din foarte multe puncte de vedere, oamenii sunt obişnuiţi să suporte tot felul de greutăţi, însă sunt unele lucruri la care nu ştiu cum le vor face faţă dacă nu se vor găsi soluţii la nivel central. Mă refer, de exemplu, la primarii care au făcut eforturi deosebite pentru a câştiga proiecte cu finanţare europeană, pentru care trebuie să vină cu cofinanţarea uneori de 2%. Unii ar putea spune că 2% nu e mare lucru, dar uneori această cofinanţare dintr-o sumă foarte mare poate depăşi bugetul unei comune şi uneori chiar pe mai mulţi ani. Şi atunci aceste localităţi vor trebui să se împrumute pentru a nu pierde banii europeni. Vom vedea cum vom putea să îi mai ajutăm şi noi de la Consiliul Judeţean Dolj”, a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

„În 2012 vor suferi investiţiile”

Ion Prioteasa spune că instituţia pe care o conduce se vede obligată să  facă o listă cu proiectele de investiţii prioritare, restul fiind puse în aşteptare pentru vremuri mai bune. „În 2012 vor suferi investiţiile. În condiţiile în care nu ai bani să dezvolţi o listă de investiţii, te rezumi la lucrurile importante pe care poţi să le faci. De exemplu pentru drumurile judeţene şi comunale banii sunt mai puţin cu aproape 50 de miliarde decât în anii precedenţi. Noi, de obicei, aveam bani la drumurile judeţene, 1.100 km de drumuri, cât să astupăm gropile primăvara şi să mai facem 4 km de reabilitare a asfaltului. Anul viitor va fi şi mai greu. Vom face toate eforturile să pregătim drumurile în primăvară, după zăpadă, şi mai mult nu ştiu ce vom mai putea face. Pe drumurile comunale – care, de obicei, ies din iarnă foarte afectate – ar trebui puse câteva maşini de balast, lucru care va fi şi mai greu de realizat. Mi-ar plăcea să vă spun şi lucruri mai bune, dar nu prea se întrevăd”, a spus Ion Prioteasa.

UNCJR respinge bugetul propus de Guvernul Boc

Conform declaraţiilor lui Ion Prioteasa toţi preşedinţii de consilii judeţene, indiferent de culoarea politică, se vor întâlni pentru a căuta soluţii pe care să le propună guvernanţilor: „În perioada următoare, la nivelul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene ne vom întâlni toţi preşedinţii, indiferent de culoarea politică, şi vom aduce câteva amendamente pentru anul viitor ca să putem sta măcar pe linia de plutire. Trebuie să ajungem la un compromis, să ia dintr-o parte şi să dea în alta, aşa încât să se echilibreze balanţa pentru a putea trece peste anul 2012”.

De altfel Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene (UNCJR) a anunţat că respinge orice iniţiativă ce vizează diminuarea ilegală a veniturilor autorităţilor locale. „Din cauza încălcării grave a autonomiei locale şi a abuzului grav pe care iniţiatorii îl propun, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România respinge proiectul de act normativ iniţiat de Guvern, precum şi orice iniţiative ce vizează diminuarea ilegală a veniturilor autorităţilor administraţiei publice locale”, se arată într-un comunicat al UNCJR.