26 octombrie – Ziua Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir

0
816

26 octombrie este ziua in care tot credinciosul crestin ortodox sarbatoreste un Mare Sfant: pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir si mare facator de minuni. Pe langa Sfintele Liturghii, tinute astazi in bisericile din toate tarile crestin ortodoxe, oamenii de peste tot au mers in pelerinaje. Si in Craiova a fost zi de mare sarbatoare fiindca are si Cetatea Banilor o legatura cu Sfantul Dumitru: Catedrala Mitropolitana ii poarta numele si ii sarbatoreste Hramul, iar Sfantul Dumitru este Patronul Spiritual si Ocrotitorul Craiovei. In plus, pelerinii care s-au incumetat sa mearga pe alte meleaguri, au vazut cu proprii ochi cum, din 20 octombrie a curs mir din abundenta din racla Sfantului Mucenic Dimitrie din Salonic. Despre acest fenomen, aflam ca nu este prima dată când se întâmplă acest moment binecuvântat, de aceea creștinii din Salonic au adăugat numele de „Izvorâtorul de Mir” / „Mirovlitis” la denumirea tânărului mucenic.

Dimitrie este unul dintre cei mai iubiți sfinți din Grecia, protectorul Salonicului, în fiecare an sărbătorirea sa de pe 26 octombrie fiind prilej de pelerinaj la vechea biserică ridicată pe locul martirajului său. Sfântul Dimitrie a fost un tânăr de excepție din generația sa, încă din tinerețe fiind recunoscut pentru abilitățile lui. În ciuda vârstei, a devenit guvernator al Salonicului și general al armatei romane din Tesalia.

El provenea însă dintr-o familie nobilă care în ascuns devenise creștină, de mic părinții l-au învățat să se împărtășească cu Hristos și să urmeze cuvântul Lui, înțelepciunea și bunătatea.

Pentru mărturisirea lui creștină, împăratul Galeriu l-a închis în temniţă, unde a fost ucis cu suliţele de soldați. Catacomba se păstrează astăzi sub basilica ridicată la scurt timp după moartea sa, când împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate creștinismului pe întreg cuprinsul Imperiului Roman, informeaza ortodoxinfo.ro

Sfintul Mare Mucenice Dimitrie sa ne ajute pe fiecare dintre noi, romanii de pretutindeni.