Poliţiştii doljeni : “Siguranţa cetăţenilor, mai presus de orice” – sezonul estival 2024, încheiat fără evenimente deosebite

0
448

Ca în fiecare an, sezonul estival este caracterizat printr-un grad ridicat de mobilitate a persoanelor, atât din țară cât și din străinătate, care, pe fondul concediilor și al vacanței școlare, tranzitează județul nostru către diverse stațiuni turistice. Având în vedere așezarea geografică a județului Dolj, sezonul estival a determinat o creștere a valorilor de trafic rutier, feroviar sau aerian, în special în punctele de trecere a frontierei. Totodată, specificul activităților cultural-artistice sau religioase care au avut loc au creat premisele unor supraaglomerări de persoane, ce ar fi putut avea impact asupra climatului de ordine și siguranță publică. Astfel, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj a fost întocmit un Plan de Măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi asigurarea climatului de ordine publică pe timpul sezonului estival care a vizat perioada 01.06-15.09.2024. Rezultatele obţinute sunt în parametrii normali, similare cu cele din 2024, fără evenimente deosebite înregistrate.

Astfel,  au fost dispuse mai multe măsuri , obiectivul general fiind reprezentat de creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și apărarea patrimoniului public și privat pe tot teritoriul județului. “Pentru îndeplinirea obiectivului general, au fost stabilite și următoarele obiective specifice: sporirea măsurilor specifice în zonele de interes, în vederea creării unui mediu de siguranță; asigurarea necesarului de efective pentru gestionarea evenimentelor majore preconizate a se desfășura în județ; reducerea riscurilor rutiere pe principalele artere pentru care se preconizează creșterea valorilor de trafic; asigurarea unei informări permamente a cetățenilor cu privire la evoluția traficului rutier, pentru prevenirea riscurilor privind circulația pe drumurile publice. În acest sens, au fost amplificate relaţiile de colaborare şi cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, pentru creşterea capacităţii de acţiune, în vederea realizării unor dispozitive eficiente, apte să intervină într-un timp foarte scurt. Activitățile desfășurate de polițiștii doljeni au vizat atât latura preventivă, venind în sprijinul cetățenilor cu sfaturi și informații folositoare pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor, dar și pe latura de combatere, urmărind să protejeze cetățenii de persoanele care nu respectă normele legislative. Astfel, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat activități informative-preventive, cetățenilor fiindu-le oferite sfaturi și recomandări privind violența în familie, delicvența juvenilă, consumul de droguri, discriminarea, protejarea bunurilor personale și importanța apelurilor efectuate la Serviciul de Urgență 112″, a precizat comisar – şef de poliţie Laurenţiu Dumitrescu, inspector – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj . Chiar dacă a fost perioada vacanței, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au continuat să fie aproape de tineri, fiind desfășurate activități în cadrul Campaniei -“Împreună pentru o vacanță sigură!”- elevilor fiindu-le oferite sfaturile necesare pentru a face alegeri sigure și responsabile, prevenind astfel comportamentele riscante și asigurând o vacanță lipsită de incidente neplăcute. În această perioadă, pe lângă activităţile zilnice orientate permanent spre menţinerea ordinii şi siguranţei publice, poliţiştii doljeni au efectuat 168 de razii și acțiuni cu efective mărite și 754 de controale directe, totodată intervenind la peste 10.000 de evenimente,  8.904 dintre acestea fiind semnalate prin S.N.U.A.U. 112.

Infracționalitatea sesizată

La nivelul IPJ Dolj, în perioada sezonului estival, au fost sesizate 3.053 de infracțiuni, 718 fiind constate din oficiu. Astfel, au fost înregistrate 1.298 de infracţiuni contra persoanei, 896 de infracţiuni contra patrimoniului, 411 infracţiuni rutiere, 21 pe linie economico-financiară, 8 infracțiuni la regimul armelor, munițiilor și materialelor explozive, iar 421 au fost infracţiuni de altă natură. Ca urmare a infracționalității sesizate, precum și în urma cercetărilor și probatoriilor administrate în dosarele penale întocmite, a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 638 de suspecți, fiind luate 159 de măsuri preventive. Pentru încălcarea normelor contravenționale, polițiștii doljeni au aplicat 20.410 sancțiuni, în valoare de 7.785.041 de lei. Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de 760.576 de lei.

Activităţile desfăşurate pe linie de ordine publică

În această perioadă, polițiștii au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică la evenimente cu public numeros (Festivalul Intencity, evenimentele organizate în locaţiile de interes din municipiul Craiova – espalanda T.N. Marin Sorescu, Piaţa Mihai Viteazu, Parcul Nicolae Romanescu, etc., dar şi la ceremoniile religioase circumscrise sărbătoririi Rusaliilor Ortodoxe, Sfinţilor Petru şi Pavel, Sfântului Ilie şi Adormirii Maicii Domnului), nefiind înregistrate incidente care să afecteze ordinea publică sau siguranța cetățenilor. Totodată, poliţiştii doljeni, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, din județul Dolj, au acționat în sistem integrat pentru a asigura un climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024. De asemenea, au fost organizate şi desfăşurate acțiuni punctuale, cu efective mărite, ce au urmărit menținerea ordinii publice, prevenirea infracţionalităţii stradale, traficului şi consumului de droguri sau identificarii persoanelor urmărite în temeiul legii. Zilnic, în colaborare cu polițiștii de frontieră, s-a acționat pentru prevenirea migrației ilegale și descurajarea comiterii de fapte ilegale  asociate acestui fenomen, fiind desfășurate activități de verificare a unităților de cazare şi a societăților comerciale, pentru respectarea legislației privind șederea și încadrarea în muncă a străinilor.

Combaterea infracţiunilor de natură judiciară

 În această perioadă, poliţiştii structurilor de investigaţii criminale au acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise cu violenţă, în special în zona barurilor, cluburilor sau locurilor de cazare, iar împreună cu structurile de ordine publică, pe linia furturilor de şi din auto sau furturilor din locuinţe. “De asemenea, un accent important a fost pus şi pe localizarea şi prinderea persoanelor urmărite la nivel național sau internațional, dar şi pentru găsirea persoanelor dispărute sau plecate voluntar. Astfel, au fost puse în executare 58 de mandate de executare a pedepsei închisorii, cinci mandate de arestare preventivă, dar și 17 mandate europene de arestare, fiind clarificată şi situaţia a 158 de persoane dispărute sau plecate voluntar (76 de adulţi şi 82 de minori). Reaminim, pe această cale , activitatea de cooperare judiciară internaţională cu instiuţiile de aplicare a legii din Belgia, de la sfârşitul lunii iunie, când a fost identificat, prins şi reţinut un bărbat de 38 de ani, din municipiul Craiova. Acesta figura pe lista Most Wanted a Poliției Române, pe numele său fiind emis mandat european de arestare în vederea executării pedepsei de 14 ani și 8 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor calificat, cu armă letală de foc, asupra unui cetățean român pe teritoriul statului italian. Bărbatul a fost extrădat în România, escortat și încarcerat în Penitenciarul Rahova. Tot în ceea ce priveşte cooperarea poliţienească internaţională, de această dată cu partenerii italieni, din seara zilei de 11 septembrie, a dus la depistarea, în Roma, a unui bărbat de 46 de ani, din județul Dolj, condamnat la pedeapsa de 11 ani şi 6 luni de închisoare.pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism şi trafic de persoane. Operaţiunea, care a beneficiat de aportul informativ al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Dolj, a condus la arestarea persoanei urmărite în mai puţin de şase ore de la emiterea mandatului european de arestare”, a mai spus Laurenţiu Dumirescu.

Pe linie rutieră

Sub coordonarea Serviciului Rutier au fost desfășurate, începând cu luna iunie, peste 560 de acțiuni punctuale ce au vizat creșterea vizibilității elementului polițienesc, fluidizarea traficului rutier și prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente. Zilnic s-a acționat în baza planului “Blocada”, iar, în urma activităților de control al traficului rutier au  fost reținute 1.822 de permise de conducere, retrase 704 certificate de înmatriculare și constatate 411 infracțiuni rutiere. În săptămâna 5-11 august, la nivelul polițiilor rutiere europene, a fost desfășurată acțiunea ROADPOL – Speed, pentru prevenirea accidentelor cauzate de viteza excesivă. Și polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au fost implicați în această acțiune, fiind aplicate 827 de sancțiuni contravenționale, 422 dintre acestea pentru depăşirea limitei legale de viteză. De asemenea, poliţiştii  au reținut 145 de permise de conducere (102 pentru nerespectarea regimului legal de viteză) și au retras 26 de certificate de înmatriculare. Totodată, în cadrul acestei acţiuni au fost constatate şi 10 infracţiuni la regimul siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. Urmare a acțiunilor preventive, dar și reactive desfășurate de polițiști, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 33% față de aceeași perioadă a anului 2023, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave fiind reprezentate de indisciplina pietonilor, viteza neadaptată la condițiile de drum şi neacordarea priorității de trecere vehiculelor. În urma celor 20 de accidente rutiere grave înregistrate, au decedat 13 persoane (-41%), 10 persoane au fost rănite grav (-28%), iar opt persoane au fost rănite ușor ( -50 %).

Criminalitate economică

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au fost orientate pe două paliere: prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domenii cum ar fi: alimentaţie publică şi cazarea turiştilor, industrie alimentară, produse accizabile sau transport intern de persoane; prevenirea şi combaterea ilegalităţilor privind protecţia mediului înconjurător, activităţi vamale, respectării disciplinei în construcţii sau drepturilor de proprietate intelectuală. Cu această ocazie, au fost desfăşurate 28 de acţiuni operative în urma cărora au fost indisponiblizate 2.962 de bunuri, în valoare de 495.270 de lei. De asemenea, în cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea unităţilor de parchet competente, au fost puse în executare 34 de mandate de percheziţie domiciliară, în dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de contrabandă, fiind confiscate peste 438.000 de ţigarete, în valoare de aproximativ 440.000 de lei. Tot în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigarete, de această dată în urma colaborării cu polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, din luna august, au fost indisponibilizate 1.178.600 de țigarete. În fapt, doi cetățeni străini au fost depistaţi în timp ce transportau cu un TIR cantitatea de 58.930 de pachete de ţigarete, deşi cunoşteau provenienţa ilicită a acestora. În urma activităţilor de cercetare penală desfăşurate, cei doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţişti, pentru 24 de ore, iar ulterior arestaţi preventiv pentru 30 de zile. “Pe această cale, vrem să mulţumim partenerilor instituționali și societății civile pentru sprijinul și implicarea de care au dat dovadă şi asigurăm cetăţenii judeţului Dolj că vom continua să ne desfăşurăm activitatea cu aceeaşi implicare şi devotament.  Nu au fost înregistrate evenimente deosebite, datele sunt similare cu cele din 2023 şi vrem să-i asigurăm pe doljeni că siguranţa cetăţeanului este mai presus de orice”, a mai precizat Laurenţiu Dumitrescu.