Termoizolarea Spitalului de Boli Infecţioase, la votul consilierilor

0
489

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova va fi izolat termic. Amenajările din interiorul spitalului, făcute de municipalitate, vor fi continuate astfel cu cele la partea exterioară, printr-un proiect european a cărui valoarea totală este de peste 20.000.000 de lei.

Spitalul de Boli Infecţioase a beneficiat, de-a lungul ultimilor ani, de investiţii constante din partea municipalităţii, care şi-a propus să modernizeze cu bani de la buget toate unităţile spitaliceşti aflate în subordine. Etajele au fost modernizate pe rând, în fiecare an, şi încă mai este nevoie de lucrări pentru a se termina de reabilitat tot spitalul. Partea exterioară a fost lăsată însă separat, autorităţile anunţând de câţiva ani că şi acest aspect se va corecta, dar că lucrarea se va face din bani europeni, pe un alt proiect, fiind vorba şi de o sumă consistentă care ar fi trebuit să fie utilizată în acest scop.

Corpul de contagioşi, nereabilitat din anul 1956

Reprezentanţii municipalităţii au întocmit acum acest proiect prin care se propune termoizolarea ambelor corpuri de clădire, pe care le deţine spitalul, proiectul de hotărâre aflându-se pe masa consilierilor municipali, care se întrunesc în şedinţă mâine. „Având în vedere anii de punere în funcţiune a celor două corpuri de clădire ce fac obiectul proiectului, respectiv corpul C3 -Clădire Pavilion contagioşi II, anul 1959 şi corpul C4 – Clădire pavilion boli infecţioase I (Corp A+B+C+D) anul 1980, acestea necesită intervenţii, în principal, pentru creşterea eficienţei energetice în vederea diminuării consumurilor energetice şi introducerea de sisteme alternative de producere a energiei”, se precizează în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Investiţia se ridică la 20,6 milioane de lei

Autorităţile propun ca, printre ale lucrări prinse în proiect, să se facă izolarea termică a peretelui exterior, înlocuirea tâmplăriei existente din PVC mai veche de şase ani, precum şi a celei de metal, cu o tâmplărie nouă, termoizolantă. Municipalitatea a luat în calcul şi înlocuirea conductelor de distribuţie a apei, care sunt de o vechime apreciabilă, solicitând şi izolarea acestora, pentru un grad de rezistenţă mai mare. Valoarea totală a acestor lucrări prevăzute prin acest proiect a fost stabilită la suma de 20.688.226,98 lei (inclusiv TVA), contribuţia Primăriei Craiova fiiind de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 300.701,00 lei, precum şi acoperirea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

Proiectul a fost selectat în cadrul POR

Potrivit autorităţilor, proiectul cu finanţare europeană care priveşte reabilitarea termică a acestui spital a fost deja selectat pe axa 3.1 a POR, reprezentanţii ADR Sud-Vest Oltenia anunţând municipalitatea că a intrat deja în etapa precontractuală. În cadrul acestui spital îşi desfăşoară activitatea 456 persoane, din care 270 personal medical. Reprezentanţii municipalităţii mai spun că, în ambele clădiri ale spitalului vizate de proiect, se desfăşoară numai activităţi de servicii medicale, unitatea funcţionând în regim de ocupare permanent, 24 ore din 24, 7 zile din 7, pe tot parcursul anului, fiind unul dintre spitalele foarte solicitate din Craiova.