Premiul „Marin Sorescu” pe anul 2014 a fost decernat eseistului și traducătorului suedez John Swedenmark

1
80

Institutul Cultural Român de la Stockholm a decernat, ieri, în cadrul Târgului de Carte de la Goteborg, Premiul „Marin Sorescu” pe anul 2014. Laureatul este John Swedenmark, eseist, critic literar și traducător, pentru „modul în care acesta îmbină, în tot ceea ce întreprinde, curiozitatea intelectuală cu erudiția și eleganța jucăușă. Prin traducerile neprețuite cu care îmbogățește literatura de decenii încoace, prin implicarea și cunoștințele sale ca eseist și critic literar, Swedenmark a deschis noi ferestre spre lume. Swedenmark ne oferă noi perspective asupra limbii, sufletului și lumii, precum și asupra conexiunilor intricate dintre acestea”, se menționează în motivaţia juriului.

John Swedenmark (n. 1960) este autorul unui impresionant corp de eseuri de critică literară, teoria traducerii și psihoanaliză. Din 2007 este redactor cultural al ziarului Arbetet, în 2014 fiind desemnat „Redactorul anului”. Este, de asemenea, un foarte apreciat traducător.

Premiul „Marin Sorescu” a fost înfiinţat de ICR Stockholm în 2007 şi se acordă anual unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Juriul din acest an a fost format din Yukiko Duke, scriitor, jurnalist şi traducător, Jonas Ellerstrom, editor şi traducător, Anna Hallberg, scriitor, traducător şi critic literar, Annina Rabe, critic literar, şi Dan Shafran, din partea Institutului Cultural Român de la Stockholm.

1 COMENTARIU

  1. Felicitări premiatului pentru munca depusă! Totuşi,din curiozitate întreb: ce se poate vedea pe “ferestrele deschise spre lume” de către d.l Swedenmark?

Comments are closed.