Călătorie în lumea ştiinţei de Noaptea cercetătorilor

0
396

Noaptea Cercetătorilor, aflată la a VIII-a ediţie în România şi a IX-a ediţie la nivel european, îi invită astăzi pe toţi cei curioşi la o călătorie în lumea fascinantă a ştiinţei. Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfăşoară anual în peste 300 de oraşe din Europa. În România, va avea loc în Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timişoara şi Tulcea.

Alături de cercetători, ingineri, exploratori şi inventatori, craiovenii vor lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante şi concursuri cu premii atrăgătoare. Călătoria în lumea ştiinţei va începe la ora 18.00, în două puncte ale Universităţii din Craiova. Drone, roboţi, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitaţie, metale lichide, observaţii astronomice şi prin microscop, călătorii virtuale prin Sistemul Solar şi alte experimente inedite îi aşteaptă pe vizitatori.

În unele spaţii din celelalte oraşe participante va exista o zonă destinată celor mici, plină de jocuri care să le stimuleze creativitatea şi gândirea critică, dar şi să-i binedispună. Pentru cei mai mari au fost pregătite dezbateri şi conferinţe pe temele cele mai de interes la ora actuală în cercetare.

“Craiovenii se vor bucura în acest an de o sumedenie de experimente ale facultăţilor şi departamentelor Universităţii din Craiova – Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii – Departamentul de Fizică, Departamentul de Chimie, Departamentul de Geografie, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, Facultatea de Inginerie Electrică, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Agricultură şi Horticultură – Departamentul de Biologie şi Ingineria Mediului, AstroED centrul de cercetare şi educaţie în astronomi. Profesori şi studenţi de la Universitatea din Craiova, cercetători şi voluntari vor fi prezenţi în Holul Central al Universităţii, îndemnând publicul să înţeleagă ştiinţa dincolo de ecuaţii şi formule. Fiecare experiment va fi însoţit de explicaţii prietenoase despre fenomenele fizice sau chimice ce stau la baza efectelor spectaculoase”, au anunţat organizatorii.

Noaptea Cercetătorilor se înscrie în seria evenimentelor „Marie Curie”, la nivelul Uniunii Europene, şi îşi propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 şi a atras până în prezent 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediţia din 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori în România.