Premiera absolută la Craiova a operei verdiene „Otello” va deschide, peste două săptămâni, stagiunea Teatrului Liric

0
456

Teatrul Liric „Elena Teodorini” va deschide noua stagiune artistică, 2013-2014, pe data de 10 octombrie, cu o premieră absolută pentru Craiova: spectacolul de operă „Otello” de Giuseppe Verdi, pus în scenă de Rareș Zaharia, un tânăr regizor cu experiența occidentului în spate și cu multe proiecte de viitor, din anul 2003 stabilit în Franța. În rolul principal este distribuit Marius Budoiu (Cluj-Napoca) – tenorul român cu repertoriul cel mai vast şi singurul din România care a reușit cu succes să intre în repertoriul de tenor dramatic și care abordează roluri ca Otello („Otello”), Samson („Samson et Dalila”) sau Lohengrin („Lohengrin”). Spectacolul va începe la ora 19.00 și va avea loc sub conducerea muzicală a dirijorului Gheorghe Stanciu (Constanța) și sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”. Biletele s-au pus deja în vânzare la Agenția Teatrului Liric, la prețuri cuprinse între 20 și 50 de lei.

„Otello” este penultima dintre operele compuse de Giuseppe Verdi, pe un libret de mare calitate, scris de Arrigo Boito după celebra piesă „Othello” a dramaturgului englez William Shakespeare. Ca și în cazul ultimei sale opere, „Falstaff”, a cărei premieră absolută a avut loc la Teatro alla Scala din Milano, la 9 februarie 1893, se observă influența clară wagneriană, trecerea de la opera bazată pe arii și tehnica de interpretare bel-canto la genul cunoscut ca fiind opera simfonică. Premiera operei a avut loc la Milano, la Teatro alla Scala, în ziua de 5 februarie 1887.

La Craiova, „Otello” nu numai că nu a fost montat niciodată de vreo instituție, dar nici nu a fost prezentat vreodată pe vreo scenă de artiști invitați. «Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile, realizăm ultimele detalii de producție și artistice. Vom avea o premieră absolută, pentru că este pentru prima oară în istoria spectacolului de operă în Craiova când se montează „Otello”. Iar acest lucru s-a făcut cu sacrificii destul de mari – și materiale, dar și din punctul de vedere al resurselor umane. Asta deoarece tenori pentru rolul principal, Otello, sunt puțini în lume, nu numai în România, iar celelalte roluri solicită foarte mult vocea interpreților și majoritatea se feresc să le cânte. Este o operă cu influențe wagneriene, nu este muzica aceea a lui Verdi din „Aida”, „Trubadurul” ori „Nabucco”, cu care suntem toți obișnuiți și pe care o fredonăm. Muzica din „Otello” e mai greu… digerabilă. Fiind bicentenarul nașterii lui Giuseppe Verdi și știind câți iubitori ai compozițiilor sale sunt în Craiova, noi sperăm ca spectacolul să aibă totuși un impact pozitiv asupra publicului», a declarat Antoniu Zamfir, managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini”.

Viziune regizorală a operei „Otello” îi aparține lui Rareș Zaharia, actor și muzician cu studii de istoria artei la Bucureşti şi la Paris (în prezent fiind doctorand la Sorbona cu o teză despre Renaşterea teatrului antic în Italia), colaborator al lui Silviu Purcărete și al Irinei Brook, fiica reputatului regizor Peter Brook. Asistent de regie este Arabela Tănase, iar costumele și decorurile sunt realizate de Răsvan Drăgănescu. Spectacolul îi va avea în distribuție pe Marius Budoiu – actualmente director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (Otello), Dragana Radakovic – Serbia (Desdemona), Ștefan Ignat – București (Iago), Diana Ardelean – Timișoara (Emilia), Florin Ormenișan (Cassio), Ion Sandu Filip (Roderigo), Sorin Drăniceanu (Lodovico), Dragoș Drăniceanu (Montano) și Adrian Grădinaru (Un sol).

Premiera spectacolului – anunțată pentru joi, 10 octombrie, ora 19.00 – îl va aduce la pupitrul dirijoral pe Gheorghe Stanciu, fost director al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.