Pensionarii social-democraţi din Dolj se pregătesc de sărbătoare

0
391

Uniunea Europeană consideră că soluţia la problema îmbătrânirii demografice este menţinerea persoanelor vârstnice în activitate, acestea venind cu un plus de experienţă şi competenţe care pot fi utile pentru cei tineri. UE a luat deja măsuri de promovare a îmbătrânirii active în domenii precum strategia de ocupare a forţei de muncă, educaţia adulţilor, sănătatea publică şi societatea informaţională. 2012 a fost declarat de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European drept „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”, propunându-şi consolidarea unei mentalităţi sănătoase de implicare activă a vârstnicilor în viaţa şi dezvoltarea socială şi economică a unei naţiuni, fără a fi discriminaţi în nici un fel. Sub aceste auspicii se va desfăşura şi Ziua Persoanelor Vârstnice din acest an, la data de 1 octombrie. 

Organizaţia Naţiunilor Unite a apreciat în anul 1990 că este necesar ca statele lumii, guvernele lor să omagieze generaţiile vârstnice, pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţii. Unul din aceste documente este Rezoluţia nr. 45/106 din 14 decembrie 1990, prin care ONU a stabilit ca ziua de 1 octombrie să fie înscrisă în calendarul lumii ca Zi Internaţională a Persoanelor Vârstnice. De atunci, în toate ţările membre ale ONU, printre care şi România, la 1 octombrie au loc manifestări variate, ce au ca scop aprecierea persoanelor vârstnice, precum şi aducerea în prim-planul preocupărilor autorităţilor statului şi al opiniei publice a problemelor vârstnicilor – deloc uşoare şi deloc puţine – care le fac viaţa grea.

„Au fost luate măsuri care se vor resimţi şi în buzunarele pensionarilor”

Ziua de 1 octombrie reprezintă pentru Organizaţia Judeţeană a Pensionarilor Social-Democraţi Dolj prilej de bilanţ. «Pentru guvernanţii României, după preluarea puterii USL a devenit o datorie să se gândească la pensionari, să le ofere condiţii mai bune de viaţă. Astfel, s-a trecut imediat la măsura de restituire către aceștia,în 16 tranşe, a banilor reţinuţi ilegal la plata CAS de guvernarea Boc-Băsescu. Au fost luate şi alte măsuri cu impact la nivel economic care se vor resimţi şi în buzunarele pensionarilor: analiza fiecărui proiect de investiţii publice de la bugetul de stat; renegocierea contractelor cu „băieţii deştepti” din energie etc.», a declarat Nicolae Vrapcea, preşedintele Organizaţiei de Pensionari a PSD Dolj.

Foarte mulţi consilieri locali din rândul pensionarilor

Nicolae Vrapcea spune că rezultatul din această vară obţinut de PSD Dolj la alegerile locale se datorează în mare parte şi organizaţiilor de pensionari din cele 111 localităţi: „Nu este lipsit de importanţă aportul celor 111 organizaţii ale pensionarilor social-democraţi la rezultatul de la alegerile din această vară. În judeţul Dolj, din partea USL au candidat la funcţia de consilieri locali 311 pensionari: 309 comunali şi orăşeneşti și 2 judeţeni. Au mai candidat şi 8 pensionari la funcţia de primar. Au fost aleşi 5 primari, doi consilieri judeţeni şi 87 comunali şi locali. Nu lipsit de semnificaţie este faptul că avem localităţi ca Sopot cu 5 consilieri locali pensionari, Terpeziţia, Ţuglui, Cârna cu câte patru şi alte zeci de localităţi cu doi sau trei. Acest lucru arată prestigiu de care se bucură vârstnicii în rândul cetăţenilor. Aceste rezultate plasează Organizaţia de Pensionari a PSD Dolj în primele trei din ţară”. În această perioadă, Organizaţia de Pensionari a PSD Dolj va organiza mai multe venimente, la care sunt invitaţi toţi membrii.