Craiova, în turneul naţional „Duelul viorilor: Stradivarius versus Guarneri”

0
484

Violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, într-un extraordinar concert, pe 6 octombrie, la Filarmonica „Oltenia”

De astăzi până pe 6 octombrie a.c., în şase oraşe din România va avea loc „Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?” – turneu extraordinar de recitaluri cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioară. Acesta va aduce în sălile de concerte doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii: Stradivarius „Pachoud”, din 1694, şi Guarneri „Catedrala”, din 1731, ce i-a aparţinut lui George Enescu. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă în permanenţă. La Craiova, concertul susţinut de cei trei muzicieni, pe data de 6 octombrie, de la ora 19.00, va deschide stagiunea muzicală 2011-2012 a Filarmonicii „Oltenia”. Biletele s-au pus deja în vânzare şi pot fi cumpărate de la Agenţia instituţiei, la preţul de 10 lei. Alte informaţii despre turneul naţional găsiţi pe www.duelulviorilor.ro.

Liviu Prunaru

Publicul meloman din România va putea asista, în perioada 26 septembrie – 6 octombrie, la duelul muzical a doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii. Provocarea a fost lansată celor doi violonişti de pianistul Horia Mihail, care îi va însoţi pe scenă în turneul naţional „Duelul viorilor”, ce include şase oraşe din ţară. Aşadar, publicul este chemat la ceas de seară, în sala de concert, să arbitreze neobişnuitul duel: Stradivarius sau Guarnieri?

Care a fost cel mai mare lutier al lumii? O rivalitate veche de trei secole, o întrebare pe care şi-au pus-o generaţii si generaţii de iubitori ai muzicii, nu îşi va găsi nici acum, probabil, răspunsul, dar va deveni pretextul unor recitaluri extraordinare cu piese de mare popularitate din repertoriul  pentru vioară. Pentru început, interpreţii vor prezenta publicului cele două opere de artă – viorile Stradivarius şi Guarneri. Astfel Gabriel Croitoru cu vioara Guarneri del Gesu „Catedrala” a lui George Enescu, pusă la dispoziţie de Muzeul „George Enescu”, va interpreta lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate şi Kreisler. Apoi Liviu Prunaru va cânta la vioara Stradivarius „Pachoud” – un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius – piese celebre de Ceaikovski,  Brahms-Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti vor fi prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cinci piese pentru două viori şi pian de Şostakovici. Aşadar Stradivarius sau Guarnieri? Doar publicul poate decide…

Gabriel Croitoru

Evenimentul este organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală „Accendo”, co-producători fiind TVR 3 şi Radio România Regional, iar co-finanţator – Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Partener principal este Muzeul Naţional „George Enescu”, iar parteneri: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Filarmonica de Stat Tg. Mureş, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica „Transilvania” Cluj-Napoca, Festivalul „Toamna Muzicală Clujeană”, Filarmonica „Banatul” Timişoara, Filarmonica „Oltenia” Craiova. Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi Timişoara – prin site-ul www.eventim.ro şi librăriile Humanitas.

 

Programul turneului:

  • · astăzi, 26 septembrie –  Tg. Mureş (Palatul Culturii)
  • · 28 septembrie – Braşov (Cercul Militar)
  • · 30 septembrie – Bucureşti (Sala Radio)
  • · 3 octombrie – Cluj Napoca (Casa de Cultură a Studenţilor, în cadrul Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”)
  • · 4 octombrie – Timişoara (Sala Capitol)
  • · 6 octombrie – Craiova (sala Filarmonicii „Oltenia”)

 

Trei concerte de poveste, în deschiderea stagiunii Filarmonicii „Oltenia”

Deschiderea stagiunii muzicale 2011-2012 la Filarmonica „Oltenia” va avea loc cu o serie de trei concerte susţinute, pe 6, 7 şi 8 octombrie,  cu viorile istorice Stradivarius „Pachoud” din 1694, Guarneri „Catedrala” din 1731, ce i-a aparţinut lui George Enescu, şi Guarneri „Maria Theresia” din 1676. Dacă în concertul de joi, 6 octombrie, protagonişti vor fi violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, pe 7 octombrie vor urca pe scenă Orchestra Simfonică a Filarmonicii craiovene, condusă de dirijorul Konrad von Abel (Germania), şi Liviu Prunaru. În program: Uvertura „Fidelio”, op. 72c, şi Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61, de Ludwig van Beethoven, Simfonia a II-a în Re major, op. 43, de Jean Sibelius. Pe 8 octombrie veţi putea asculta un recital al Valentinei Svyatlovskaya-Prunaru, susţinut cu vioara Guarneri „Maria Theresia” din 1676.

 

În programul concertului din 6 octombrie:

GABRIEL  CROITORU

  • · Heinz Provost: Intermezzo – „Souvenir de Vienne”
  • · Pablo de Sarasate: Zapateado
  • · Fritz Kreisler: Caprice Viennois
  • · Pablo de Sarasate: Melodii lăutăreşti

LIVIU  PRUNARU

  • · Piotr Ilici Ceaikovski: Valse Scherzo pentru vioară şi pian
  • · Johannes Brahms – Fritz Kreisler: Dans ungar nr. 17
  • · Jules Massenet: „Méditation” din opera „Thäis”
  • · Antonio Bazzini: La Ronde des Lutins

DUO  GABRIEL  CROITORU – LIVIU  PRUNARU

  • · Charles de Bériot: Grand Duo pentru două viori, op. 57
  • · Louis Spohr: Duo op. 67, nr. 2, în Re major
  • · Dmitri Şostakovici: Cinci piese pentru două viori şi pian

 

Preţurile biletelor pentru concertele din stagiunea 2011-2012 a Filarmonicii craiovene:

  • Pentru recitalul din 6 octombrie (deschiderea stagiunii): 10 lei;
  • Pentru concertul simfonic din 7 octombrie (deschiderea stagiunii): 20 lei – preţ întreg, 10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Concertul este inclus în abonament;
  • Pentru recitalul din 8 octombrie (deschiderea stagiunii): 10 lei;
  • Pentru pachetul format din cele două recitaluri şi concertul simfonic de deschidere a stagiunii (6, 7 şi 8 octombrie): 30 lei;
  • Pentru concertele simfonice şi vocal-simfonice: 15 lei / 8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari;
  • Pentru recitaluri: 10 lei / 5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari;
  • Preţ abonament: 96 lei (abonamentul cuprinde 12 concerte x 8 lei/concert);
  • Pentru elevii Liceului de Artă „Marin Sorescu”, în condiţiile procurării biletelor cu 24 de ore înainte de data concertului: 3 lei;
  • Pentru grupuri organizate de elevi şi studenţi, formate din minimum zece persoane: 5 lei;
  • Pentru spectacolele şi concertele-eveniment preţul biletului va fi stabilit de managerul instituţiei.

 

  • Dueliştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru au acceptat provocarea de a pune în scenă una dintre cele mai controversate dispute din istoria muzicii clasice şi de a se duela, în numele disputei de veacuri a lutierilor, cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius şi Guarneri.
  • Pianistul Horia Mihail, ca secundant al acestui duel, va urmări îndeaproape prevederile Code Duello şi se va asigura că regulile sunt respectate întocmai, acompaniindu-i la pian pe fiecare dintre cei doi violonişti.
  • Publicul este invitat ca martor de seamă al acestui duel istoric, dintre două viori care nu s-au întâlnit până acum pe aceeaşi scenă, şi tot el va fi cel care, la final, va stabili verdictul definitiv şi irevocabil asupra dilemei de secole a lumii muzicale: cine a fost cel mai mare lutier al lumii?

 

Majoritatea oamenilor – şi putem include aici chiar mari violonişti ai lumii – nu ar putea face diferenţa dintre sunetul unei Guarnieri sau al unei Stradivarius. Se spune că diferenţa se „simte” numai atunci când se cântă pe fiecare dintre cele două instrumente, însă aceasta depinde mai mult de tehnica violonistului, de presiunea cu care arcuşul atinge coardele sau chiar de viteză, decât de caracteristica sunetului în sine. Cu toate acestea, discuţiile privind valoarea şi performanţele celor două tipuri de viori au existat încă de la făurirea acestora, când doi dintre lutierii finalului de secol al XVII-lea – Antonio Stradivari şi Giuseppe Guarneri – au dat viaţă unor instrumente ce aveau să devină, peste timp, cele mai faimoase viori din întreaga lume. Competiţia comercială din acea perioadă s-a transformat, peste timp, într-o competiţie muzicală care i-a împărţit pe împătimiţii melomani în doua tabere.

 

Pianistul Horia Mihail, despre punctele forte ce recomandă acest turneu:

«Muzica pe care o vom prezenta nu implică pentru public un grad prea avansat de familiarizare cu noţiunile muzicale, ci poate fi ascultată foarte uşor de oricine. Din punctul de vedere al marketingului, acest aşa-zis „duel” cred că va atrage foarte mulţi spectatori în cele şase săli de concert în care vom evolua. Cele două viori trebuie privite în primul rând ca opere de artă, obiecte care nu pot fi evaluate şi nu pot fi reproduse niciodată. Valoarea celor doi violonişti recomandă acest turneu, dar şi faptul că un astfel de concept este o premieră poate chiar la nivel mondial, cu siguranţă la nivel naţional. În plus, programul va fi foarte incitant şi foarte interesant, uşor de ascultat, plăcut. Diferenţele dintre aceste două opere de artă, Stradivari şi Guarneri, vor putea fi sesizate în aceeaşi seară, în acelaşi spaţiu, cele două instrumente fiind mânuite de doi mari violonişti născuţi în România».