Școlile din Călărași, pregătite să-și întâmpine elevii

0
353

Mai sunt două săptămâni și noul an școlar începe, readucându-i pe copii dintr-o lungă și frumoasă vacanță de vară. La Călărași, unde sunt mai multe școli și grădinițe, pregătirile sunt aproape gata: sălile de clasă au fost igienizate, podelele spălate, băncile și scaunele sunt aliniate, iar un aer proaspăt de curățenie se simte peste tot. Nu mai puțin de 1.168 de elevi sunt așteptați să treacă pragul celor două grădinițe, două școli generale și Liceului  Tehnologic „Petre Baniță” din localitate. Primăria Călărași se îngrijește îndeaproape ca toți acești elevi și profesori să înceapă școala în cele mai bune condiții.

În comuna Călărași, școala este acum în prim-plan, pregătirile pentru noul an școlar fiind pe ultima sută de metri. Dacă deschizi ușa oricărei săli de clasă a Școlii nr. 1, te întâmpină o liniște neobișnuită, dar ceea ce sesizezi este curățenia cu care cadrele didactice se străduiesc să îi primească pe copii. Pe tot parcursul verii, după cum ne spune directorul structurii școlare Călărași, Dan Delcea, s-au făcut lucrări de reperații, acolo unde a fost nevoie, s-au igienizat toate corpurile de clădire, inclusiv grupurile sanitare, și s-a făcut curățenie generală, astfel că sălile de clasă arată acum impecabil. „În câteva zile, cadrele didactice se întorc la școală și urmează să-și expună materialul didactic pe pereții claselor, în funcție de materia pe care o predau. În rest, noi am făcut totul, școala poate să înceapă chiar mâine”, a precizat acesta.

Microbuz școlar pentru elevii din Sărata

Tot pe perioada verii, s-a încercat să se procure și lemnele pentru încălzirea claselor din timpul iernii. Pentru școala din Sărata, potrivit directorului structurii școlare, s-a cumpărat tot necesarul de lemne, iar pentru școala din Călărași există bani și urmează să se organizeze licitația de achiziție. „În ceea ce privește liceul tehnologic, avem motorina asigurată în proporție de 70% pentru centrala termică. Nu putem să cumpărăm o cantitate mai mare deoarece nu avem unde să o depozităm. Însă niciodată nu am avut probleme cu încălzirea”, a mai spus directorul Dan Delcea. Primarul localității Călărași, Vergică Șovăilă, a precizat că școlilor le-au fost repartizate toate fondurile necesare pentru igienizare și combustibil. Anul acesta, s-a primit și un microbuz școlar pentru copiii din Sărata care merg la liceu. Vor fi scutiți de o distanță de 6 kilometri pe care o parcurgeau până acum cu bicicletele sau pe jos.

Una dintre cele mai mari structuri școlare din județ

Structura școlară din Călărași este una dintre cele mai mari din județ. În satul Sărata există o grădiniță și o școală generală, cu clasele I-VIII, iar în satul de centru mai există încă o grădiniță și o școală generală, tot cu opt clase. Într-un alt corp de clădire, situat la limita cu orașul Dăbuleni, se află și Liceul Tehnologic „Petre Baniță”, care are cinci profiluri – agricultură, mecanică, industrie-alimentară, comerț și economic. În total sunt 20 de clase, elevii urmând aici patru ani de studiu. Tot în cadrul liceului, mai funcționează și o școală profesională, cu trei clase – agricultură, horticultură și mecanică. Se mai adaugă și clasa de seral, unde sunt înscriși elevi care urmează trei ani de studiu. Tot la Călărași funcționează și o școală postliceală, cu profil sanitar, dar aceasta este privată.

Elevii de nota 10 ai școlii din Călărași

Școala din Călărași se mândrește și cu elevii săi, îndeosebi cei care termină clasele generale. La examenul de Evaluare Națională, de la sfârșitul lunii iunie, școlile din Călărași au obținut un procent de promovabilitate de 99%. Directorul Dan Delcea vorbește cu mulțumire despre foștii elevi care acum au ajuns la unele dintre cele mai bune licee. Victoria Ștefania Tudor a obținut nota 10 la Evaluare și este, începând din toamnă, elevă a Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova, la profilul Matematică-Informatică bilingv. Alți opt elevi care au terminat școala generală la Călărași au fost admiși la licee din Craiova, iar doi băieți la Liceul Militar din Breaza. „Fiindcă părinții nu au posibilități materiale să îi țină la licee în Craiova, sunt copii cu medii foarte bune, aproape de 10, care au mers la liceul din Dăbuleni. Au venit și la liceul tehnologic câțiva fiindcă se orientează spre o meserie”, a explicat directorul structurii școlare. De altfel, Liceul Tehnologic „Petre Baniță” din Călărași are câteva performanțe pe profilul agricol. În anul  școlar trecut, Maria Georgiana Enceanu și Marius Alexandru Diaconu-Pasmagia au obținut fiecare premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Resurse Naturale și Protecția Mediului.

Lucrările de canalizare se extind în toată comuna

În această perioadă sunt în plină desfășurare și lucrările de canalizare a comunei. Potrivit reprezentanților Serviciului Achiziții Publice din cadrul Primăriei Călărași, pe Masterplanul de apă și canal se află în lucru o rețea de alimentare cu apă de 10 kilometri și canalizare pe o lungime de 19 kilometri. Pe OUG nr. 28, urmează să se extindă alimentarea cu apă pe încă 7 kilometri. „Avem bani alocați de la bugetul de stat, licitația este făcută și așteptăm firma să vină și să înceapă lucrările. Când se va termina și această extindere – care se face pe extremitățile satelor Călărași și Sărata – localitatea va avea apă 100%”, a explicat primarul Vergică Șovăilă. În ceea ce privește canalizarea, toată comuna va fi beneficia de aceste utilități după ce se vor mai executa încă 25 de kilometri de canal – 14 kilometri în Sărata și 9 kilometri în Călărași. Și această porțiune de canalizare se va face tot cu bani europeni, fiind inclusă în faza II a Masterplanului inițiat la nivelul întregului județ de către Consiliul Județean Dolj.

 ***

Rigolele se decolmatează cu oamenii de la 416

Primăria Călărași a inițiat o acțiune de curățare a rigolelor de scurgere a apelor pentru ca ploile de toamnă să nu creeze probleme. În aceste zile, oamenii aflați în plată la Legea 416, a ajutorului social, muncesc la decolmatarea șanțurilor de pe marginea drumului, dar și la întreținerea celor cinci cișmele publice. La Primăria Călărași figurează 129 de dosare, primind ajutor social 194 de persoane. O familie cu două persoane primește o sumă de 255 de lei și trebuie să efectueze 41 de ore în folosul comunității, iar o persoană primește 142 de lei, fiind obligată să presteze 23 de ore pe domeniul public.

Centru social pentru bătrânii din Călărași

Cel mai devreme anul viitor, în comuna Călărași va funcționa un centru de îngrijire pentru persoanele vârstnice. Ideea îi aparține în totalitate primarului Vergică Șovăilă care a și făcut primele demersuri în acest sens. „Școala nr. 2 a fost scoasă din structura școlară, acolo învățând doar două clase – clasa a V-a și a VI-a, în total 30 de elevi. Copiii au fost comasați la celelalte școli, iar acest sediu îl vom amenaja ca un centru social pentru bătrâni, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj”, a menționat primarul Vergică Șovăilă. Centrul ar urma să aibă o capacitate de 90 de paturi, iar persoanele internate aici vor beneficia și de servicii medicale.

 ***

Sala de festivități de la Sărata, un șantier rapid

Centrul civic ce se construiește în centrul satului Sărata avansează rapid. În doar o lună de la pornirea șantierului, s-a turnat fundația și se lucrează în forță ca să se ajungă la un stadiu cât mai înaintat până când vremea se va răci. Potrivit primarului Vergică Șovăilă, construcția se va termina în primăvara lui 2016 și va avea o mare o mare sală de festivități la parter.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU