Aproximativ 3.600 de pacienţi cu „simptome neurotoxice” trataţi la Damasc pe 21 august

0
115

În jur de 355 de pacienţi prezentând simptome neurotoxice au murit în Siria în spitale asistate de organizaţia Medici fără Frontiere (MFF), unde aproape 3.600 de persoane sunt tratate de la 21 august, a anunţat ONG-ul într-un comunicat, relata sâmbătă France Presse. „Trei spitale situate în guvernoratul Damasc şi susţinute de Medici fără Frontiere au primit, în mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţă, 21 august, aproximativ 3.600 de pacienţi prezentând simptome neurotoxice. 355 dintre ei au murit”, a scris MFF. „Simptomele care ne-au fost raportate, schema epidemiologică a acestui eveniment – caracterizat printr-un aflux masiv de pacienţi într-o perioadă foarte scurtă de timp, provenienţa pacienţilor şi contaminarea salvatorilor şi a personalului care a acordat primele îngrijiri – sugerează cu tărie expunerea masivă la un agent neurotoxic”, a subliniat Bart Janssens, director la MFF, citat în comunicat. ONG-ul este, astfel, prima sursă independentă care confirmă utilizarea de arme chimice în regiunea Damasc, evocată de mai multe zile de opoziţia siriană. Însă MFF a comunicat că nu are capacitatea de a confirma „ştiinţific” utilizarea armelor chimice. Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldându-se cu peste 1.000 de morţi.

Preşedintele francez, François Hollande, a apreciat ieri, în cadrul unei întrevederi cu premierul australian, Kevin Rudd, faptul că există „o mulţime de probe” ce arată că atacul de la 21 august, din apropiere de Damasc, a fost „de natură chimică”, iar toatele aspectele arată că se ia clar în considerare o responsabilitate a regimului lui Bashar al-Assad în acest caz, relatează France Presse. Drept urmare, şeful statului francez a cerut ca „inspectorii ONU să poată avea acces fără întârziere şi fără restricţii la locaţiile incriminate”, legate de atacul chimic de miercuri, se menţionează într-un comunicat de presă al Palatului Elysee. Ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, a respins, sâmbătă, acuzaţiile opoziţiei. „Noi nu am utilizat niciodată arme chimice în Siria, în orice formă ar fi, lichid sau gaz. Armata siriană nu are nevoie să utilizeze arme chimice, pentru că moralul ei este ridicat şi ea realizează progrese împotriva terorismului”, a declarat el într-un interviu la televiziunea Al-Mayadine, cu sediul la Beirut, din care fragmente au fost difuzate de televiziunea siriană.

Regimul sirian şi-a dat, ieri, acordul ca inspectori ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să ancheteze „imediat” pe marginea afirmaţiilor privind utilizarea de arme chimice lângă Damasc, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe al Siriei, informează AFP.