În Dolj, Bacalaureat în condiţii foarte bune, dar cu 130 de absenţi şi cu cinci eliminaţi

0
473

 Astăzi , s-a desfăşurat prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023 (Limba și literatura română). În Dolj,  au fost prezenți 3.600 de candidați, un procent  de 96,40% din totalul celor înscrişi : 3.735 – 3.392  din promoția curentă, respectiv 208 din promoțiile anterioare.  Examenul s-a desfăşurat în 15 centre , fiind înregistraţi 130 de absenţi, 83 dintre aceştia fiind din promoţia acestui an. Din păcate, cinci candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, trei dintre ei fiind din promoţiile anterioare. În afara acestor cazuri neplăcute şi nedorite, întreaga procedură a fost bine pusă la punct, neexistând disfuncţionalităţi.

Craiova şi Doljul au fost, astăzi, prinse în Examenul Naţional de Bacalaureat: s-a desfăşurat prima probă a examenului de Bacalaureat. “A fost o zi plină, care a început bine, fără incidente. S-au asigurat toate condiţiile pentru desfăşurarea acestui examen. Cele 15 centre au fost bine alese, atât numeric, cât şi geografic. Din păcate, au fost  cazuri în care cinci candidaţi au fost excluşi din examen pentru tentativă de fraudă. Acest lucru nu se poate tolera. Trebuie un respect pentru acest examen al Maturităţii. Şi în următoarele zile, vom asigura toate condiţiile . Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație”, a precizat prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al învăţământului doljean, preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Şcoala Gimnazială “Decebal” din Craiova, acolo unde este Centrul judeţean de Examen .

Subiecte accesibile

Conform celor spuse, atât de elevi, cât şi de specialişti subiectele din această zi, la Limba şi literatura română, nu au fost foarte grele, având nivel mediu de accesibilitate. Vorbesc, prima dată, absolvenţii. “Nu mi s-a părut foarte dificil. Am avut ceva emoţii, dar am trecut peste ele. Cred că voi obţine o notă între 8,00 – 9,00. Fiind la secţia umanistă, mâine sunt la Istorie, iar, pentru ultima probă, mi-am ales Logica. Mi-aş dori să urmez o carieră de poliţist sau pompier ” – Diana Iriana; “Nimic nu mi s-a părut greu. A fost ceva asemănător cu simulările. Mă aştept la o notă între 9,50 – 10. Mi-aş dori să urmez o Facultate de Administrare a Afacerilor în Limba engleză, la Bucureşti. A doua probă, cea a profilului, este la Istorie, iar ca ultimă mi-am ales Logica” – Andrei Beldeanu; “N-a fost nici greu, nici uşor. Sunt convinsă că voi lua undeva peste 9,00. Mi-aş dori să urmez cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. Fiind la profil real, a doua probă este la Matematică, iar, cum era normal, cea la alegere este Biologia” – Daria Sima; “Mi s-a părut O.K. Nu a fost foarte greu. Nu pot să spun ce notă voi obţine , sper să fie indulgenţi cei care corectează – o spune aproape râzând, dar ştiu că nu am emoţii nici mâine, la Istorie, nici poimâine, la Logică. Aş dori să îmi fac o carieră în sistemul Penitenciarelor” – Costin Iancu. Şi-au spus tinerii părerea, este timpul şi al specialiştilor. “Subiectele au fost fără surprize. Cine a citit a ştiut să rezolve ceea ce a avut de făcut. Este o dovadă în plus că acesta nu este un concurs, este un examen. Nu au fost teme grele, au fost accesibile, cu o dificultate medie” – prof. Lucia Ştefănescu, prof. de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova.