Comori arheologice descoperite la Desa, expuse la Muzeul Olteniei

0
705

O expoziție cuprinzând 23 dintre cele mai reprezentative piese care au fost descoperite în perioada 2001-2017 pe șantierul arheologic din comuna doljeană Desa este deschisă, zilele acestea, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Vizitatorii pot vedea aici inventarul funerar al unui războinic și podoabe și accesorii vestimentare din Epoca Fierului, precum și alte comori istorice scoase la lumină de arheologi și restaurate de specialiștii Laboratorului de Restaurare-Conservare al instituției. Mai multe vestigii de la Desa se regăsesc astăzi în expozițiile permanente ale Muzeului Olteniei, iar altele își așteaptă rândul pentru a fi aduse în fața publicului. Expoziția a fost vernisată astăzi, 26 iunie 2018, și va rămâne deschisă până în toamnă.

Cercetările – an de an finanțate de Consiliul Județean Dolj – au început la Desa în 2001, având loc în două puncte cunoscute sub denumirile „Castravița” și „La ruptură”. Bogăția de vestigii, spune managerul muzeului, arheologul Florin Ridiche, este dată și de faptul că zona nu a fost afectată de lucrări de îmbunătățiri funciare în perioada regimului comunist, ceea ce a dus la o conservare perfectă a siturilor.

Cea de-a 18-a campanie arheologică va începe la Desa pe 27 iulie 2018 și se va încheia peste o lună, timp în care alte patru șantiere vor fi deschise de Muzeul Olteniei în Dolj: la Răcari de Jos – comuna Brădești, Bâzdâna – comuna Calopăr și Cioroiu Nou – comuna Cioroiași.