Poliţist condamnat la un an cu suspendare după ce a cerut şpagă o oaie

0
362

Un poliţist doljean, care a cerut şpagă o oaie pentru a nu-i întocmi dosar penal unui conducător auto, a obţinut la apelul soluţionat joi, 21 iunie a.c., de judecătorii Curţii de Apel Craiova, suspendarea condiţionată a pedepsei de un an închisoare la care fusese condamnat de Tribunalul Dolj. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, anul trecut poliţistul respectiv, care îşi desfăşura activitatea în comuna Malu Mare, a demisionat din Poliţie. Decizia Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au efectuat cercetările în cauză împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Aticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), pe 25 septembrie 2010, Adrian Pupăză, care circula pe raza comunei Malu Mare la volanul unui autoturism Audi, a lovit un porc ce traversa partea carosabilă. Pentru că n-a putut afla cine era proprietarul porcului şi nici nu a găsit la Postul de Poliţie din comună vreun poliţist, bărbatul a dus animalul la locuinţa unchiului său din Craiova, unde l-a sacrificat.

Ziua următoare un localnic s-a prezentat la Postul de Poliţie Malu Mare şi i-a explicat agentului Ştefan Laurenţiu Voicu, de 37 de ani, că şoferul unui Audi i-a furat porcul pe care îl lovise cu maşina. Agentul Voicu şi-a dat seama despre cine este vorba, l-a sunat pe Pupăză şi i-a spus să vină urgent la Poliţie. Acesta s-a prezentat în aceeaşi zi, a venit şi proprietarul porcului, în prezenţa poliţistului Pupăză convenind să-l despăgubească pe proprietarul animalului cu 400 de lei. Poliţistul i-a spus lui Adrian Pupăză că va trebui să-i ridice permisul de conducere pentru accidentul din ziua anterioară şi că o să-i facă dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt, pentru că luase porcul fără acordul proprietarului. Ulterior, când au rămas singuri, agentul i-a spus lui Pupăză că-l iartă dacă dă şi el o oaie, stabilind să i-o aducă pe 28 septembrie, dată când urma să achite şi suma de 400 de lei proprietarului porcului.

I-a dat denunţătorului documente false

Adrian Pupăză s-a declarat de acord, însă s-a prezentat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, unde a povestit totul. Conform înţelegerii, pe 28 septembrie (o zi de marţi), denunţătorul s-a dus la Postul de Poliţie Malu Mare şi, împreună cu agentul Voicu, a ajuns la proprietarul porcului, căruia i-a plătit cei 400 de lei. În schimb, poliţistul i-a dat o “dovadă” care atesta plata sumei respective, precum şi faptul că localnicul nu mai avea “pretenţii penale sau civile” faţă de denunţător. De acolo au plecat la locuinţa altei persoane, de unde trebuia cumpărată oaia, denunţătorul lăsând acolo 250 de lei.

Pe 29 septembrie, denunţătorul s-a prezentat din nou la Poliţia din Malu Mare, pentru a obţine adeverinţa în baza căreia putea să-şi repare maşina, iar poliţistul l-a pus să facă o cerere pe care a trecut în mod fals că ar fi fost primită pe 26 septembrie (ziua producerii incidentului) şi tot în mod fals a consemnat că pe 26 septembrie i-a eliberat denunţătorului autorizaţia pentru reparaţii. Poliţistul a fost reţinut imediat de echipa operativă, a fost dus la audieri, însă nu a dat nici o declaraţie cu privire la faptele de care a fost acuzat. Nu a primit mandat de arestare preventivă, iar la începutul lui februarie 2011 a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi fals intelectual.

În decembrie 2011 Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Voicu la un an de închisoare pentru luare de mită şi la 10 luni de închisoare pentru fals intelectual, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de un an. Atât el, cât şi procurorii au făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului, iar la sfârşitul săptămânii trecute, joi, 21 iunie a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunţat soluţia. Inculpatul a rămas cu pedeapsa de un an închisoare, însă instanţa a dispus dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs atât de inculpat, cât şi de procurori.