Ministerul Educaţiei a sesizat Inspecţia Muncii în legătură cu angajarea fostului ministru Daniel Funeriu ca şi consilier la Administraţia Prezidenţială, întrucât acesta nu are o diplomă de bacalaureat echivalată în România şi nu şi-a echivalat nici studiile superioare, a anunţat, ieri, ministrul interimar Liviu Pop. „Din punct de vedere al studiilor medii, nu are diplomă de bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am găsit în arhiva ministerului nici un document care să arate echivalarea studiilor”, a spus ministrul interimar al Educaţiei. Întrebat dacă Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente şi în calitate de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a răspuns că, „în calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii”.
Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, ocupă, din 10 februarie, funcţia de consilier prezidenţial. Acesta a obţinut bacalaureatul în anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franţa, după parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timişoara, secţia de chimie-biologie, şi a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educaţiei. În anul 1995 a obţinut, ca şef de promoţie, masterul în chimie organică şi supramoleculară la Universitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg, iar în 1999 a devenit doctor în chimie al aceleiaşi universităţi, cu distincţia Magna cum Laude. Conducătorul său de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.
Studiile ministrului Educaţiei au fost recunoscute, prin proceduri automate de recunoaştere, în SUA, Japonia şi Germania, unde acesta a ocupat, succesiv, posturi în institute şi universităţi. Ministrul Educaţiei preciza, în 24 mai 2011, că nu şi-a echivalat studiile pentru că funcţia pe care o ocupă şi activităţile pe care le desfăşoară nu necesită acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din funcţia pe care o ocupă, să ceară subordonaţilor să-i echivaleze studiile.
Problema studiilor fostului deţinător al portofoliului Educaţiei s-a mai aflat în atenţia presei şi în iulie 2011, când postul Antena 3 a prezentat un document din care rezulta că acesta a picat probele scrise şi a primit o a doua şansă la oral. Postul de televiziune, care preciza că are datele de la un telespectator, a prezentat şi un tabel în care apărea numele lui Petru Daniel Funeriu, iar în dreptul acestuia era menţiunea „passe second groupe”. Daniel Funeriu a explicat că lista prezentată de Antena 3 conţine numele unor elevi care au susţinut bacalaureatul în 2011, nu în 1989, că numele său a fost inserat printre alte nume, iar două nume au fost şterse din această listă. Anterior, Funeriu declara, într-un interviu pentru „Gândul”, că a dat bacalaureatul în 1989, la Strasbourg, unde copiatul a fost exclus, obţinând note „foarte, foarte mari la matematică şi fizică”, având cea mai mare medie de absolvire din liceu, împreună cu un alt coleg.