Învăţământul profesional şi tehnic va fi reintrodus din anul şcolar 2012-2013, cifra de şcolarizare fiind deja aprobată. Elevii care au finalizat în acest an clasa a IX-a au fost motivaţi să opteze pentru această formă de educaţie, pentru următorii doi ani, cu burse lunare de 200 de lei. Până acum Guvernul nu a fixat şi nici nu a aprobat aceste sume pentru elevi, dar ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că situaţia va fi reglementată în perioada imediat următoare.
Învăţământul profesional va forma mici meseriaşi, care în prezent lipsesc de pe piaţa muncii. „Ne mobilizăm în momentul de faţă să reintroducem învăţământul profesional şi tehnic, învăţământ care ar trebui să completeze foarte mult acea lipsă pe care o are sistemul în momentul de faţă, în ceea ce priveşte instruirea de persoane care să ocupe această nişă de piaţă, cea a micilor meseriaşi. Trebuie să reînfiinţăm învăţământul profesional şi foarte repede să avem profesionişti în acest sector de muncă pe piaţă. În lege scrie clar că acest tip de învăţământ trebuie introdus, însă, din păcate, nu s-a făcut nimic în acest sens în ultimul an şi jumătate”, a spus Liviu Pop, ministrul Educaţiei.
Au fost create 120.000 de locuri în şcolile profesionale
Ministrul interimar al Educaţiei a adăugat că în momentul de faţă lucrează la o Hotărâre de Guvern privind bursele pe care le primesc elevii din şcolile profesionale şi tehnice. „Am aprobat aproximativ 120.000 de locuri pentru învăţământul profesional. Vreau să elaborăm Hotărârea de Guvern privind acea bursă pe care o au elevii. Sperăm să intre miercuri în şedinţa de Guvern, însă suntem încă în stadiul de muncă”, a mai spus Pop.
În ceea ce priveşte cadrele didactice care se vor ocupa de formarea elevilor, ministrul a subliniat că învăţământul are suficient personal calificat.