Scrisoarea a 5 președinți de CJ: Oltenia riscă să rămână izolată de Europa din cauza lipsei de viziune a celor care au elaborat PNRR

0
2478

Toți președinții Consiliilor Județene din Oltenia au adresat o scrisoare președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierului Florin Cîțu, ministrului Transportului și Infrastructurii, Cătălin Drulă și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, prin care se atrage atenția asupra consecințelor extrem de grave pe care le va avea excluderea unei întregi regiuni de la finanțarea prin PNRR.

Cei cinci președinți de consilii județene sunt nemulțumiți de faptul că investițiile cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru județele din Oltenia (Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea)sunt infime comparativ cu alte regiuni.

„Oltenia riscă să rămână izolată de Europa din cauza lipsei de viziune pe care o au cei care au elaborat Planul Național de Redresare și Reziliență. Investițiile cuprinse pentru cele cinci județe ale regiunii Oltenia sunt infime, comparativ cu planurile mărețe pe care alte regiuni au reușit să le treacă pe lista care va fi înaintată de Guvern la Bruxelles.

Drumul expres Craiova-Lugoj nu există pe această listă! Mai mult decât atât, această legătură rutieră nu a fost prinsă nici la elaborarea proiectelor finanțate prin Programul Operațional de Transport. În acest fel, bugetarea studiului de fezabilitate pentru drumul Craiova-Lugoj va rămâne la stadiul de simplu document, fără nicio finalitate.

Acesta este motivul pentru care, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, alături de președinții consiliilor județene din Vâlcea, Olt, Gorj și Mehedinți, fac un apel către factorii de decizie să prindă elaborarea proiectului tehnic și execuția drumului expres Craiova-Lugoj în proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență sau cel al Programului Operațional de Transport.

În acest sens, am elaborat o scrisoare semnată de toți președinții consiliilor județene din Oltenia, pe care am înaintat-o către Camera Deputaților, Guvernul României, Ministerul Transportului și Infrastructurii și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în care avertizăm despre consecințele extrem de grave pe care le va avea excluderea unei întregi regiuni de la șansa finanțării și a creșterii durabile. Dezvoltarea economică și socială a celor cinci județene va avea de suferit dacă sud-vestul României nu o să fie legat de vestul țării și de întreaga Europă, prin infrastructură de transport.

Acest avertisment ar putea deveni realitate în mai puțin de un an, termenul până la care traseul autostrăzii Budapesta-Belgrad-Sofia va fi finalizat. Mai mult, artera rutieră care leagă Timișoara de vama Moravița a fost prinsă în proiectul Programului Operațional de Transport. Odată cu finalizarea acestor două tronsoane de drum, podul Calafat-Vidin nu va mai reprezenta o alternativă pentru tranzitul dinspre Europa către țările aflate la sud de Dunăre și își va pierde importanța.

Prin scrisoarea celor cinci președinți de consilii județene solicităm imperios prioritizarea drumului rapid Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeș-Lugoj și finanțarea acestuia prin Programul Național de Redresare și Reziliență sau prin Programul Operațional de Transport.”, a scris președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile pe pagina sa de Facebook.