Craiova este din nou cuprinsă de febra alegerilor.

0
577

Anisoara-ALDE-300x248Demisia fostei primăriţe, Lia OlguţaVasilescu, numită ministru la începutul anului,  a generat alegeri anticipate, care încing atmosfera urbei la acest început de vară.

Şase partide şi doi candidaţi independenţi au obţinut semnaturile necesare pentru a se înscrie în cursa electorală. Cu cine vor vota craiovenii este greu de ştiut, căci în ciuda obişnuitelor pronosticuri, imprevizibilul are un loc important în decizia de vot.

Despre unii candidaţi se poate spune deja că moştenesc, măcar în parte, calităţile care i-au adus succesul Olguţei Vasilescu, în cele două scrutinuri în care a cîştigat Primăria Craiovei.

Astfel Mihail Genoiu a „moştenit” calitatea de membru al P.S.D. ce reprezintă un capital important, într-un oraş unde statisticile arată că de mai mulţi ani acest partid a obţinut majoritatea sufragiilor.

Domnul Mario Oprea este, ca şi doamna Olguţa cînd a venit la primărie, unul dintre cei mai importanţi parlamentari ai partidului său, cu o vechime apreciabilă în legislativ, dar şi cu o poziţie importantă, fiind actualul lider al grupului P.N.L. din Senatul României.

Cu o mutare îndrăzneaţă, vine A.L.D.E. în aceste alegeri, candidata sa, Anişoara Stănculescu, deşi este o nouă apariţie pe scena politică, avînd în „zestrea” sa de candidat, ca şi fosta primăriţă, intuiţia şi perseverenţa feminină pe care le-a dovedit în anii anteriori în diferite posturi publice deţinute, iar în ultima perioadă în activitatea sa de la prefectură.

În lista candidaţilor se mai află şi Adrian Prisnel de la USR, inginer chimist avînd remarcabile realizări profesionale, Dumitru Călina de la P.M.P., un experimentat director de campanii electorale, sau independenţii Emil-Iulian Mladin cu experienţă în politica locală şi cunoscutul avocat Lucian Bernd-Săuleanu, o autoritate în Baroul Dolj.

Pentru aceştia fie ar fi greu să facem legătură cu calităţile ce au adus succesul doamnei Olguţa Vasilescu, fie le lipseşte sprijinul unei structuri puternice de partid, aşa cum au primii trei candidaţi, ce le-ar permite nu doar cîştigarea alegerilor dar şi aplicarea programului electoral.

Pe lîngă calităţile personale şi simpatizanţii proprii, primii trei candidaţi vor beneficia şi de capitalul politic al unor partide importante pe scena politică actuală.

Astfel domnul Genoiu, deşi „adoptat” de la U.N.P.R. va folosi disciplina votanţilor  P.S.D.,  precum şi imaginea şi sprijinul liderului naţional, Liviu Dragnea, care dintre cei trei candidaţi propuşi de organizaţia de la Dolj, l-a preferat pe domnia sa.

Doamna Anişoara Stănculescu va avea alături structurile judeţene ale A.L.D.E., tot mai dinamice şi într-o vizibilă expansiune, dar şi Partidul România Mare, care şi-a declarat public sprijinul, la fel ca unii reprezentanţi ai societăţii civile. În plan naţional, prestigiul şi imaginea lui Călin Popescu Tăriceanu, cu o uşoară tentă naţionalistă, pot reprezenta un avantaj important.

P.N.L., prin acţiunile preelectorale, în ciuda unei îndelungate perioade de activitate ca partid de opoziţie în Dolj,  a dovedit că are structuri puternice, dominate mai ales de tineri, prin care poate susţine candidatura senatorului Mario Oprea.

La acest sprijin se adaugă şi sprijinul liderilor naţional-liberali, dovedit prin prezenţa lor la Craiova, la depunerea candidaturii. Gestul pare normal după ce, dintre mai mulţi pretendenţi, senatorul Oprea a fost preferat să candideze, probabil şi pentru că este considerat total imun la asocierile politico-economice, pe care diferiţi politicieni ai opoziţiei le au de multe ori cu P.S.D.

În privinţa imaginii, asocierea acestui candidat cu Preşedintele Iohannis, ca simbol al opoziţiei şi contestării populare faţă de unele decizii controversate al P.S.D., este aproape firească.

Cît priveşte electoratul ţintit lucrurile sunt destul de bine conturate pentru favoriţii cursei electorale.

P.N.L. va încerca să culeagă voturile celor  nemulţumiţi atît de guvernul dar şi de administraţia locală, a P.S.D., trebuind să convingă alegătorii că este principala şi cea mai puternică forţă a opoziţiei ce se poate opune eficient social-democraţilor.

Acest lucru nu este uşor, în condiţiile în care şi alţi candidaţi susţin că se opun Guvernului deşi acţiunile de divizare a forţelor de opoziţie favorizează reprezentanţii puterii.

P.S.D. va  încerca să folosească beneficiile sociale, oferite de guvernanţi unor categorii de cetăţeni în ultimele luni, dar mai ales, după cum ne arată şi afişele lor, să păstreze simpatia cîştigată de fosta primăriţă Olguţa Vasilescu.

Atingerea acestor obiective necesită totuşi efort, căci, echipa Dragnea-Grindeanu a luat şi unele decizii controversate, în administraţia Craiovei mai toate structurile se dovedesc  ineficiente sau indiferente iar domnul Genoiu, pentru Craiova este „împreună” cu Olguţa Vasilescu, dar nu-i Olguţa Vasilescu.

A.L.D.E. va oferi o alternativă votanţilor care apreciază modul de de implicare a sa în actul de  guvernare, dar şi celor care au fost dezamăgiţi de unele acţiuni ale P.S.D., sau ale autorităţilor locale şi care nu au totuşi puterea să voteze cu opoziţia.

Doamna Anişoara Stănculescu dispune astfel de un imens potenţial electoral, şi e convinsă că va reuşi, aşa cum a făcut Gabriela Firea la Bucureşti, să convingă pe cei dezamăgiţi de prestaţia celorlalte partide sau pe cei nehotărîţi, să participe la vot.

Ceilalţi candidaţi se bizuie foarte probabil pe grupurile de simpatizanţi personali,  legate de activitatea lor profesională şi pe votanţi întîmplători sau influenţaţi de un moment deosebit, ce ar putea să apară în campania electorală.

Tabloul alegerilor anticipate de la Primăria Craiova ar trebui completat cu temele şi proiectele pe care candidaţii le propun alegătorilor.

Acestea au fost însă doar schiţate în materialele preelectorale şi abia campania electorală cu dezbaterile publice, ne vor lamuri asupra ofertei pe care candidaţii o fac craiovenilor.

26.05.2017

Silviu Şomîcu

 Preşedintele Asociaţiei de Studii Sociale, profesor de ştiinţe politice