Zi plină pentru români: Alegeri europarlamentare, locale şi parlamentare

0
323


Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot erau aşteptaţi la urne, ieri, la alegerile europarlamentare, pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Votarea a început, în ţară, la ora 7.00 şi s-a încheiat la ora 21.00. În afara ţării însă, procesul de votare a început duminică, la ora 00.00 (ora României), la secţiile organizate în Australia (Canberra şi Sydney). Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii de votare deschise în afara ţării au fost cele de la Tokyo, Seul şi Phenian – ora 01.00 (ora României). Un număr de 572 de candidaţi din partea a 15 formaţiuni politice şi 8 candidaţi independenţi au concurat pentru a câştiga un mandat de eurodeputat. Au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate. O primă proiecţie, pe baza sondajelor la ieşirea de la urne, a fost difuzată de Parlamentul European la ora 20:00 GMT (ora 23:00 ora României). Nici un rezultat nu a fost însă dezvăluit până la închiderea ultimelor secţii de votare, din Italia, la ora 21.00 GMT. Tot ieri şi-au exprimat votul pentru alegerile europarlamentare cetăţenii din alte 20 de ţări. În România, odată cu europarlamentarele au fost organizate şi alegeri parţiale pentru Senat şi Camera Deputaţilor în 8 colegii vacante din municipiul Bucureşti şi judeţele Timiş, Satu Mare, Ilfov, Hunedoara, Gorj şi Galaţi, precum şi alegeri locale parţiale în 19 judeţe (Maramureş, Vrancea, Bacău, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Mureş, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Teleorman, Timiş, Vaslui, Bihor, Dâmboviţa, Tulcea, Vrancea şi Dolj – în comuna Coşoveni, pentru desemnarea unui nou Consiliu Local).

La Chişinău s-a stat la coadă pentru a vota

La secțiile de votare din Chișinău deschise de România pentru alegerile europarlamentare s-au format cozi încă de dimineață. Oamenii care veneau la alegeri spuneau că trebuie să aștepte și până la o oră. Actorul Mihai Fusu a explicat că prin participarea masivă la vot, cetățenii români din Republica Moldova trebuie să demonstreze că nu au primit cetățenia română doar pentru libertatea de a călători în UE. „Din moment ce Republica Moldova trebuie să semneze Acordul de asociere cu UE, este încă o modalitate de a arăta că românii din Republica Moldova sunt cetățeni români conștienți”, a declarat el.

59 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni

Un număr de 59 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni la alegerile de ieri au fost înregistrate de la deschiderea urnelor şi până după-amiază, cele mai multe în Bucureşti, Dâmboviţa, Dolj, Mehedinţi şi Giurgiu, şi au fost date 52 de amenzi, dintre care 48 pentru încălcarea legislaţiei electorale, potrivit MAI. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat că, din cele 59 de sesizări, 14 nu s-au confirmat.

Pentru a da un exemplu, politicienii au venit dis de dimineaţă la vot

Premierul Victor Ponta şi soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, au votat la Şcoala 17 „Pia Brătianu” din Bucureşti, preşedintele PSD declarând că miza alegerilor este foarte importantă şi că el se aşteaptă ca schimbările din anul 2014 să fie în bine. Cei doi au mers spre secţia de vot pe jos, ţinându-şi de mâna fetiţa, Irina. Premierul era îmbrăcat în blue-jeans şi cămaşă şi purta pantofi sport, în timp ce atât soţia sa, cât şi fetiţa, aveau ţinute cu motive tradiţionale româneşti, pe fond roşu. „Am votat pentru faptul că în 2014 se schimbă şi România după atâţia ani, se schimbă şi Europa după atâţia ani, după zece ani, şi cred că şi Europa şi România se vor schimba în bine”, le-a spus Ponta jurnaliştilor, după ce a votat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în secţia de votare, că a votat „pentru un partid nou”, el făcând un apel la români să vină să voteze şi precizând că dacă aceştia nu îşi regăsesc opţiunile pe buletine, atunci să îşi anuleze votul, dar să nu absenteze. Băsescu a votat, ieri la prânz, la Liceul Xenopol din Capitală, împreună cu soţia Maria. Preşedintele a fost întâmpinat la Liceul Xenopol de un grup de simpatizanţi, printre care Gabriel Berca (PMP), cu tricouri înscripţionate cu mesaje precum „Băsescu, always cool”, „My president is Joe Biden’s friend” şi „Preşedinte învingător”. Pe de altă parte, acesta a fost aplaudat de un grup de simpatizanţi, la ieşirea din secţia de votare, dar şi huiduit de un alt grup de persoane.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, după ce şi-a exprimat opţiunea electorală la Clubul Sportiv Şcolar nr.5 din Bucureşti, că a votat pentru PNL, menţionând că Uniunea Europeană este „o construcţie a liberalismului”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că a votat pentru cea mai bună echipă şi cel mai bun program, el făcând totodată apel ca oamenii să meargă la vot, apreciind că alegerile europarlamentare sunt chiar mai importante decât cele interne.

Deputatul Elena Udrea a votat la o secţie de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Capitală, ea precizând că şi-a exercitat votul pentru „oameni puternici” şi pentru „competenţă şi performanţă”.

Alegeri europarlamentare – prezenţa la vot

Ora 10: Prezenţa la vot, la nivel naţional, a fost de 4,61 %, din care 4,30% în mediul urban şi 5,03% în rural. Prezenţa la vot în Capitală a fost de 3,64%. Cea mai mare prezenţă se înregistra în Olt – 7,8%, Teleorman – 6,72%, Ilfov – 6,19%, Dâmboviţa – 6,13% şi Mehedinţi – 6,03%, iar cea mai scăzută în Maramureş – 3,09%, Timiş – 3,52%, Sibiu – 3,54%, Iaşi – 3,69% şi Cluj – 3,73%. În judeţul Dolj, prezenţa la urne la ora 10 a fost de 5,74% (4,56% în mediul urban şi 7,24% în rural), fiind pe locul şapte din totalul judeţelor.

Ora 13: Prezența la urne, pe țară, până la ora 13,00, a fost de 12,54%. În mediul urban prezența la urne a fost de 12,09% și în rural de 13,15%. Potrivit BEC, în Capitală au votat 11,30% dintre alegători. Procente mai mari la vot s-au înregistrat în județele Olt — 17,62%, Dâmbovița — 15,92%, Ilfov — 15,69%, Teleorman — 15,31% şi Mehedinți — 15,30%, iar participare mai redusă a fost în Maramureș — 9,02%, Timiș — 9,94%, Arad — 10,27%, Ialomița — 10,47% şi Iași — 10,77%. În Dolj, prezenţa a fost de 14,45%  (12,04% în urban şi 17,53% în rural), ceea ce ne-a făcut să ajungem pe locul opt în topul judeţelor.

Ora 16: Prezența la urne, pe țară, a fost, până la ora 16,00, de 18,41%, potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ. În mediul urban prezența a fost de 17,11% și în rural de 20,18%. Potrivit BEC, în Capitală au votat 16,36% dintre alegători. Cele mai mari procente s-au înregistrat în județele Olt — 25,07%, Ilfov — 23,75%, Mehedinți — 22,92%, Dâmbovița — 22,51% şi Prahova — 21,39%, iar o participare mai redusă a fost în Ialomița — 14,11%, Maramureș — 14,52%, Timiș — 15,38%, Arad — 15,59% şi Buzău — 15,62%. În judeţul Dolj votaseră până la această oră 20,88% dintre cetăţeni (16,8% în mediul urban şi 26,09% în rural), ceea ce ne situa pe locul nouă.

Estimarea prezenţei la vot este realizată de BEC pe un eşantion de 3.021 secţii de votare, eroarea fiind de +/- 3%.