Aleşii locali au votat pentru ca România să aibă o voce puternică la Bruxelles

0
415

România va trimite în Parlamentul European un număr de 32 de parlamentari. În Dolj au fost amenajate 525 de secţii de votare. Au fost aşteptaţi la urne 585.784 de alegători cu drept de vot. La nivelul judeţului Dolj s-au tipărit 644.398 buletine de vot şi 2.652 de ştampile cu menţiunea „Votat”. Au fost distribuite 552.807 autocolante cu menţiunea „Votat”.

Reprezentanţii autorităţii judeţene şi locale au mers încă de dimineaţă la secţiile de vot la care au fost arondaţi. Dacă la ultimele alegeri, cele locale din 2012, au venit la urne împreună cu membrii familiei, de această dată primarul Lia Olguţa Vasilescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj s-au însoţit reciproc pentru a demonstra „că suntem o mare familie”, după cum a declarat primarul Craiovei. După ce au introdus buletinele în urne, dincolo de accentele uşor politice, toţi au declarat că au votat pentru ca România să fie mai bine reprezentată în Parlamentul European.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

Alegerile pentru Parlamentul European sunt printre cele mai importante scrutine la care participăm

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, ieri, la ieşirea de la urne, că alegerile pentru desemnarea celor 32 de eurodeputaţi în Parlamentul European prezintă o mare însemnătate, fiind esenţial pentru România să aibă o voce puternică la Bruxelles. La secţia de votare, amenajată în incinta Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, Ion Prioteasa a fost însoţit de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

„Apreciez că aceste alegeri pentru Parlamentul European sunt printre cele mai importante scrutine la care participăm. Ca unul care ajunge cel puţin o dată la două luni la Bruxelles, în calitate de preşedinte al delegaţiei României la Comitetul Regiunilor, pot să vă spun că ţara noastră, a şaptea ca mărime din spaţiul comunitar, trebuie să-şi câştige locul pe care-l merită. Dacă nu ar fi existat Uniunea Europeană, România ar fi rămas înţepenită, iar judeţul Dolj ar fi beneficiat, dacă ne axam doar pe fondurile alocate de la bugetul de stat, de până la cinci procente din cât are acum. Anul acesta, mai mult ca oricând, PSD are posibilitatea să ducă între cei 32 de europarlamentari români mai mulţi reprezentanţi decât în oricare dintre mandatele trecute, pe care le-a câştigat în legislativul de la Bruxelles. Voturile lor pot conta astfel în desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, care să provină din zona socialiştilor europeni – un om care să fie apropiat de ţara noastră şi care să vină cu inima deschisă aici, un om care să se gândească la România cu prietenie. În ceea ce priveşte marile proiecte ale judeţului Dolj, ele sunt strâns legate de fondurile nerambursabile. Uniunea Europeană înseamnă mult mai mult: nu doar bani, ci şi o anumită siguranţă, o dezvoltare armonioasă în toate domeniile. Este nevoie de investiţii în infrastructura de sănătate, de transport, în educaţie şi cultură”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

 

Valeriu Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor:

„Am votat pentru o Românie prosperă, cu locuri de muncă”

Preşedintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o Românie prosperă, puternică în Europa, respectată și la Bruxelles şi la Strasbourg. Valeriu Zgonea a votat la secția de votare nr. 166 din Craiova, amenajată într-un punct termic din cartierul craiovean Lăpuş. „Am votat astăzi (n.r. ieri) pentru o Românie puternică reprezentată la Bucureşti, respectată şi la Bruxelles şi la Strasbourg, o Românie a noastră prosperă, cu locuri de muncă, cu încredere că putem să construim ţara în care trăim. Am votat pentru nişte oameni în care am încredere că s-au bătut şi se vor bate pentru noi, indiferent de calitățile pe care le avem, de pregătirea pe care o avem, de etnia pe care o avem, de religia pe care o avem. Dacă suntem născuţi în România, vom avea reprezentanți pe care îi merităm, după 25 de ani. Şi pentru dumneavoastră. Am votat pentru o Românie liberă în care să avem încredere în instituţiile statului şi pentru ca oamenii care ocupă funcţii să ne reprezinte şi să aibă respect față de noi, toţi”, a spus Zgonea.

 

Primarul Lia Olguța Vasilescu:

„Am votat cu speranța că cei pe care îi vom trimite în Parlamentul European vor fi mândri că sunt români”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a venit la vot la ora 11.00 (la secţia de votare nr. 123 din incinta Liceului CFR), fiind însoţită de colegii de partid – preşedintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, senatorul Mihai Fifor şi deputații  Florentin Gust și Cosmin Enea. La ieșire, Lia Olguța Vasilescu a declarat că a votat pentru a trimite la Bruxelles oameni dintre cei care să apere țara. „Am votat cu speranța că cei pe care îi vom trimite în Parlamentul European vor fi mândri că sunt români, nu vor mai merge acolo doar ca să ceară sancțiuni împotriva României, ci vor fi oameni care vor apăra țara. Am votat și cu speranța că familia politică de la nivel european se va schimba ca să se întoarcă și spre România cu fața. Eu sunt convinsă că scorul PSD-ului va fi foarte bun, așteptăm să se și concretizeze la vot”, a spus Olguța Vasilescu. Primarul Craiovei a introdus buletinul în urnă ajutată de nepoțica sa, despre care Olguța Vasilescu crede că îi poartă întotdeauna noroc, candidații votați ieșind câștigători.  „Am votat împreună cu nepoata, așa cred eu că îmi poartă noroc de fiecare dată. De când ea avea vârsta de doi ani și o țineam în brațe, o luam cu mine la vot. Și de fiecare dată a ieșit ce trebuie din urnă. Așa că am zis să nu ne pierdem obiceiul. Până la 18 ani, când va putea să voteze singură, votează împreună cu mine”.

 

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu:

„Am votat un oltean!”

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a votat la Secţia 20 din cartierul Sărări şi a spus că a venit hotărât să voteze un oltean. Preşedintele PDL Dolj a spus că indiferent de prezenţa la urne, la Bruxelles vor pleca tot 32 de europarlamentari români, dar ei vor fi decişi de un număr mai mic de români şi asta ar dăuna imaginii ţării noastre. „Eu am venit la secţia de votare şi am căutat un oltean şi am votat un oltean şi cred că este important să votăm nişte oameni care pot să apere interesul naţional şi interesul românilor în Parlamentul European. La Bruxelles se decide şi soarta românilor, pe lângă soarta germanilor, a francezilor şi atunci trebuie să fie acolo reprezentanţi competenţi, trebuie neapărat să vină şi să voteze pe orice, pentru că absenţa nu schimbă cu nimic lucrurile, din contră, avantajează pe altcineva şi api al treilea motiv, indiferent câţi vor veni la vot, tot 32 de europarlamentari pleacă, dar decişi de foarte puţini votanţi”, a precizat vicepreşedintele EPP Grup.

 

Deputatul PNL Ionuţ Stroe:

„Cine aşteaptă schimbarea în bine să vină la vot!”

Deputatul PNL Ionuţ Stroe s-a prezentat la secţia de votare, dimineaţa devreme, hotărât pentru a realiza restabilirea normalităţii în societatea românească, sublinind ideea că cei care vor schimbarea în bine trebuie să se prezinte la vot, că altfel nu poţi doar să te plângi şi în fapt să stai acasă şi să decidă alţii pentru tine. „Mai mult decât o reprezentare bună, corectă şi demnă a României la Bruxelles, azi (n.r. – ieri) am votat pentru restabilirea normalităţii în societate, pentru echilibru şi raţiune în mediul politic şi pentru stoparea derapajelor antidemocratice în România.  Privesc cu încredere dar şi cu determinare ca toţi cei care, ca şi mine, aşteaptă schimbarea în bine, să vină la vot!”, a subliniat deputatul Ionuţ Stroe.

MARGA BULUGEAN şi LAURA MOŢÎRLICHE