Comuna Ostroveni este una dintre localităţile Doljului cu un destin frumos. Având în spate o istorie impresionantă, care coboară peste veacuri, şi bucurându-se de o aşezare admirabilă, fiind plasată între Jiu şi Dunăre, Ostroveniul se dezvoltă pe zi ce trece. Avându-l în frunte pe primarul Gheorghe Oprescu, pe cât de modest, pe atât de ambiţios, localitatea se poate mândri deja cu foarte multe lucruri în care se poate vedea buna chibzuinţă: cabinete medicale moderne, deservite prompt de medici dedicaţi; şcolile reabilitate, în care se remarcă mulţi elevi premianţi; o infrastructură socială funcţională, începând chiar cu servicii Primăriei. Deşi a făcut foarte multe lucruri, şi toate cu bani puţini, primarul PSD, Gheorghe Oprescu spune că mai are de realizat două investiţii importante pe care le-a promis oamenilor: o reţea de apă potabilă şi un sistem de canalizare a apelor menajere. ”Sunt convins că aceste două lucruri le va îmbunătăţi mult viaţa consătenilor mei şi o să lupt pentru a le realiza. M-am născut aici, locuiesc aici şi m-am legat de toţi oamenii”.
Apa potabilă şi canalizarea, priorităţile primarului Gheorghe Oprescu
Localitatea Ostroveni se dezvoltă, în ciuda faptului că nu a beneficiat de atenţia guvernaţilor, iar în mandatul care se încheie primarul Gheorghe Oprescu a fost nevoit să se descurce doar cu banii de la buget. ”Au fost nişte ani foarte grei pentru noi deoarece marile noastre proiecte – cum este alimentarea cu apă şi refacerea drumurilor din comună – nu s-au putut realiza. Dar în anii următori mă voi zbate ca locuitorii comunei să aibă apă potabilă şi canalizare”. Primarul PSD, Gheorghe Oprescu le spune locuitorilor din comună că alimentarea cu apă a început în satul Ostroveni din 2008. După ce au fost cheltuiţi 5 miliarde de lei, proiectul a stagnat din cauză că Primăria Ostroveni nu a mai primit nici un ban. Primarul comunei este convins că reţeaua de apă şi cea de canalizare poate fi terminată foarte repede pentru că o mare parte din conducte au fost introduse în pământ, dar mai este nevoie de 16 miliarde de lei, toată lucrarea costând 21 miliarde de lei. În aceeaşi situaţie se află şi satul Lişteava. Aici lucrarea de introducere a apei potabile şi a unei reţele de canalizare a apei menajere din locuinţe costă 28 de miliarde de lei. Primăria Ostroveni a depus toate actele, proiectul a fost acceptat pentru a fi finanţat, dar se aşteaptă acum banii.
Drumurile din comună, în atenţie pentru următorul mandat
Ambiţia primarului Gheorghe Oprescu este să asfalteze drumurile importante din comună şi să pietruiască uliţele. Până acum, numai cu banii de la buget, a reuşit să asfalteze drumul comunal Lişteava, pe o porţiune de 4 kilometri şi pe cel din Grindeni, pe o distranţă de 644 de metri. ”Am în vedere să continui să pietruiesc drumurile interioare din comună, pe o distanţă de 15 kilometri, şi să asfaltez pe cele care sunt deteriotate, pe o distanţă de 5 kilometri”, mai spune primarul PSD, Gheorghe Oprescu. În atenţia sa este şi sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor. Primăria Ostroveni şi-a propus să continue cu refacerea sistemului de şanţuri şi rigole pentru evacuarea apei pluviale din comună, în situaţii de calamităţi naturale, pe o distanţă de 4 kilometri, cu bani de la bugetul local. ”Tot ce am reuşit să refacem în materie de drumuri a fost numai cu banii noştri. Încă o dată vreau să subliniez că nu am fost ajutaţi de la Bucureşti cu nici un ban. Când se ajungea la noi, nu ştiu cum se făcea, dar se terminau banii. Singurul nostru sprijin a venit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa”, a ţinut să precizeze primarul comunei Ostroveni, Gheorghe Oprescu
Investiţii importante la şcoli şi grădiniţe
Dar pentru că primarul Gheorghe Oprescu a fost chibzuit cu banii comunei a reuşit să facă multe lucruri frumoase cu care să ajute învăţămâtul din localitate. Şcoala cu clasele I-VIII din Ostroveni, care este o şcoală cu mulţi elevi premianţi, a fost reabilitată. Şi Grădiniţele nr. 1 şi 2 au fost puse la punct, oferindu-le preşcolarilor condiţii frumoase pentru a se juca şi a deprinde primele cunoştinţe. Următoarea şcoală care va fi reabilitată este unitatea de învăţământ cu clasele I-VIII din satul Lişteava. Primarul Gheorghe Oprescu spune că şi grădiniţele nr. 3 şi 4, din Grindeni şi Lişteava, vor beneficia şi ele de lucrări de reparaţii, atât în exterior, cât şi în interior. Investiţii importante s-au făcut apoi la sălile pentru împrumutul cărţilor. Cu bani de la buget, la Biblioteca Comunală au fost făcute importante lucrări de reparaţii. Tot din banii alocaţi de Consiliul Local Ostroveni a fost amenajată şi o bibliotecă sătească la Lişteava. Primarul Gheorghe Oprescu spune că acum are în plan acum să doteze cu noi fonduri de carte aceste biblioteci. Printre cărţi va fi o lucrare cu care comuna Ostroveni se va mândri în faţa vizitatorilor. ”Am strâns material informativ ca să redactăm o monografie a comunei pe care o vom tipări şi o vom pune la dispoziţia tuturor cititorilor care împrumută cărţi de la bibliotecă”.
Localitatea are cele mai moderne cabinete medicale
Nici sănătatea nu a fost neglijată, ba chiar am putea spune că locuitorii din Ostroveni beneficiază de condiţii mult peste ceea ce se găseşte în alte comune. În fostul sediul al primăriei, funcţionează un centru medical, în care îşi desfăşoară activitatea trei medici de familie. ”Bolile care predomină sunt cele ale vârstei a treia, adică boli cardio-vasculare, diabet şi reumatisme”, a declarat Ion Dragomir, unul din cei trei medici care le asigură asistenţă medicală localnicilor. Aici se găsesc 3 cabinete pentru consulaţii, dotate cu toată aparatura medicală necesară. Cabinete medicale, dar şi un cabinet stomatologic au fost amenajate şi în satul Lişteava. ”Oamenii frecventează cabinetul stomatologic, dar ajung abia după ce afecţiunile danturii se învechesc. Dar avem un cabinet dotat de către Primărie cu tot ce ne trebuie şi acţionăm imediat, astfel că niciodată nu a fost nevoie ca pacienţii noştri să fie trimişi spre alte clinici, exceptând, bineînţeles, situaţiile în care a fost nevoie de intervenţii mai complexe”, a declarat Cătălin Piciu, stomatolog. În aceeaşi clădire funcţionează şi un Centru Social pentru consilierea romilor. ”Cei care ne trec pragul vin pentru a se interesa de modul cum pot obţine alocaţii, ajutoare sociale. Dar avem şi programele noastre pentru consilierea tinerelor în ceea ce priveşte planificarea familială. Împreună cu domnii doctori, care ne dau tot sprijinul, încercăm să le oferim toate informaţiile pentru a avea o viaţă sexuală igienică şi echilibrată”, a afirmat Iustina Filip, consilier. În Ostroveni trăiesc aproximativ 400 de romi, care sunt sprijiniţi de Primărie.
Monumentele istorice, protejate şi puse în valoare
O atenţie specială a fost acordată de primarul PSD, Gheorghe Oprescu, monumentelor istorice care se găsesc în localitate. Cu fonduri de la bugetul local, Biserica ”Sfânta Treime”, din satul Orăşani, a fost reabilitată. Cu suma de 280 milioane de lei vechi a fost schimbat acoperişul şi a fost refăcut exteriorul. ”În interior nu am putut să intervenim pentru că se găsesc fresce foarte vechi, care necesită un regim special”, a explicat primarul localităţii. Pe tocul uşii de lemn masiv există o inscripţie care atestă că bisericuţa există din anul 1793, fiind şi cel mai vechi locaş de cult din toate cele 4 sate ale comunei. De peste 30 de ani, aici nu se mai ţin slujbe, iar acum biserica este protejată cu un gard. Următoarea biserică pe care primarul şi viitori consilieri PSD îşi propun să o refacă este cea cu hramul ”Sfântul Gheorghe”, care se găseşte tot în satul Orăşani. Este o biserică mai nouă – a fost sfiinţită în 1970 – şi mult mai mare, având trei turle şi forma crucii greceşti. Tot acum urmează să fie împrejmuite cu garduri şi cimitirele din comună, aceasta fiind, de asemenea, o lucrare care se va face cu bani de la bugetul local.
Se caută investitori serioşi pentru agricultura din comună
În centrul preocupărilor primarului Gheorghe Oprescu este viaţa agricolă, de care depind toţi locuitorii din Ostroveni. Pentru că unii dintre săteni nu mai pot să îşi lucreze terenurile, acesta a căutat investitori serioşi care să le asigure proprietarilor, în baza unor contracte de arendă, o recoltă sigură. „Am reuşit să găsim o asociaţie agricolă serioasă căreia i-a fost arendată o suprafaţă de 1.400 de hectare, care nu mai puteau fi lucrate de către proprietari. Se va continua atragerea de investitori prin facilităţi de arendare sau asociere, ca pământul să fie grupat în parcele şi sole cu suprafeţe de 30 şi 50 de hectare”, a spus primarul Gheorghe Oprescu. Pe ternurile nisipoase, unde nu se poate face agricultură, a fost plantată o pădure de salcâm, pe o suprafaţă de 80 de hectare. Tot terenul aparţine oamenilor din localitate şi se doreşte să mai fie împădurite, tot cu salcâm, alte 200 de hectare. De asemenea, primarul PSD, Gheorghe Oprescu are în plan să refacă pajiştea din comună, pe care o va supraînsămânţa pe o suprafaţă de 400 de hectare, urmând să fie folosită, ca şi acum, de locuitorii care cresc animale.
Funcţionarii Primăriei, echipa de încredere a primarului
Telecomanda se află însă în clădirea nouă a Primăriei Ostroveni. Primarul Gheorghe Oprescu spune că nu ar fi putut realiza singur toate acestea, dacă nu i-ar fi avut alături pe consilierii PSD, care i-au susţinut proiectele frumoase, şi pe funcţionarii de la serviciile Primăriei: Serviciul de Fond Funciar, Serviciul de Taxe şi Impozite, Serviciul de Protecţie Socială, Serviciul de Protecţia Copilului, Serviciul de Achiziţii Publice. ”Funcţionarii noştri sunt foarte bine pregătiţi şi sperăm că locuitorii din comuna noastră au fost mulţumiţi de modul cum le-au fost rezolvate problemele”, a mai spus primarul Gheorghe Oprescu. Deşi are program de audienţe, acesta îi primeşte zilnic pe oameni în birou şi încearcă să le rezolve problemele. Pentru o şi mai bună îmbunătăţire a serviciilor, se va realiza informatizarea activităţii funcţionarilor. Primarul PSD îşi propune să amenajeze un sediu adecvat în care să fie depozitată şi păstrată arhiva comunei. Locuitorii din Ostroveni beneficiază şi de un birou de Evidenţa Informatizată a Persoanei, realizat tot cu sprijinul Primăriei, în care îşi pot rezolva problemele cu actele de identitate, fiind astfel scutiţi de un drum la Bechet. ”Pentru siguranţa cetăţenilor am în plan să înfiinţez Poliţia Locală. Legea îmi permite acest lucru şi o voi face pentru ca locuitorii să fie în siguranţă”, a mai spus Gheorghe Oprescu. Tot în acest scop, va fi modernizat şi iluminatul public din comună.
MARGA BULUGEAN şi LAURA MOŢÎRLICHE