Salonul bijuteriilor şi florilor din adâncul pământului

0
313

Pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova s-a deschis  de ieri, pentru trei zile, o expoziţie de flori de mină şi bijuterii cu pietre semipreţioase. 50 de expozanţi din ţară (Baia Mare, Cluj Napoca, Bucureşti, Arad etc.) şi din străinătate – Budapesta, Kiev, Chişinău, care deţin flori de mină din provinciile mineralogice ale României sunt prezenţi la cea de a V-a ediţie a Salonului de Minerale, Fosile şi Geme.

Organizată de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei şi Consiliul Judeţean Dolj, în parteneriat cu Primăria municipiului Craiova, manifestarea a debutat ieri, deschiderea oficială la care organizatorii au marcat evoluţia acesteia de-a lungul celor cinci ediţii.

«Dacă în primele două ediţii din 2008 şi 2009 am pus accent şi pe o latură educativă şi a acestui salon în sensul că manifestarea a fost însoţită şi de conferinţe de mineralogie şi paleontologie. Din 2010, văzând succesul pe care îl are această manifestare la publicul craiovean, am mutat totul „în stradă”, aici pe esplanada Teatrului Naţional. În cele trei zile de expoziţie veţi avea parte de un adevărat spectacol. La fiecare stand veţi putea cumpăra şi compara piese originale: minerale, geme şi fosile. De asemenea, puteţi afla povestea fiecărei pietre, cum se naşte sub pământ, dar şi cum se îmbolnăveşte”, a precizat dr.Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei Craiova.

Pietre semipreţioase la preţuri variate

Expozanţii sunt din rândul celor mai pasionaţi colecţionari de pietre semipreţioase. „Avem din nou bucuria de a-i avea printre noi pe cei mai buni şi cei mai tari pietrari din România, sunt colecţionarii de fosile şi geme. Îi avem pe cei mai buni dinţară: din Baia Mare, Cluj, Arad, Tulcea, Bucureşti şi câţiva din Craiova. Avem şi din străinătate de la Budapesta, Kiev, Chişinău. Sunt oameni pasionaţi de mineralogie şi adevăraţi artişti în confecţionarea bijuteriilor din pietre semipreţioase”, a precizat dr Aurelian Popescu, muzeograf la secţia de Ştiinţe ale Naturii şi iniţiatorul evenimentului.

La preţuri ce pornesc de la câţiva lei şi ajung la câteva sute de lei găsiţi la vânzare flori de mină, eşantioane de minerale din ţară şi din străinătate, geme şi obiecte de podoabă prelucrate din minerale, într-o multitudine de forme şi culori.

Salonul rămâne deschis şi astăzi, 26 mai, între orele 9.00 şi 19.00, dar şi duminică, 26 mai, de la 9.00 la 14.00.