La Filiaşi a început asfaltarea celor zece străzi incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană

0
365

Filişenii au fost reţinuţi cu privire la implementarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al oraşului Filiaşi. Cu toate acestea autorităţile locale şi-au văzut de treabă, au parcurs toate etapele, şi cu toate piedicile din partea unor „oameni de bine”, au ajuns la etapa în care au început să asfalteze zece străzi în oraşul Filiaşi. Valoarea totală a contractului este de 3,5 milioane de euro, şi pe lângă modernizarea străzilor mai prevede şi înfiinţarea unor parcări auto, respectiv instalarea unui sistem de supraveghere video în oraş, care deja s-a realizat. 

Contractul pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbană este extrem de important pentru oraşul Filiaşi, iar valoare totală de 3,5 milioane de euro reprezintă aproape de cinci ori bugetul anual al localităţii, care se situază undeva sub 800.000 de euro. Procedurile de licitaţie în România sunt de obicei întârziate, şi probabil că dacă nu ar fi existat tot felul de chestiuni birocratice lucrările ar fi demarat mai repede.  Proiectul “Modernizare străzi, trotuare şi înfiinţare parcare auto în oraşul Filiaşi, judeţul Dolj” are ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin modernizarea infrastructurii de transport a oraşului Filiaşi, şi se va desfăşura pe parcursul a 6 luni.

„Nu dorim să spargem asflatul când vom veni cu apa şi canalizarea”

Din cele zece străzi (Unirii, Pieţei, Corneliu Coposu, Doinei, Nicolae Titulescu, Avram Iancu, Tudor Vladimirescu, Stadionului, Jiului, Cerbului,), prima care a intrat în lucru este strada Jiului, care face legătura între oraşul Filiaşi şi satul Bîlta. „Am început lucrările cu strada Jiului pentru că nu ne încurcă problema utilităţilor. Drumul fiind destul de lat ne permite să asfaltăm şi să venim cu celelalte utilităţi după aceea. În felul acesta nu vom fi nevoiţi ca după ce turnăm alfalt să venim şi să îl spargem pentru a introduce apa şi canalizare”, a declarat primarul oraşului Filiaşi, Nicolae Stăncioi. Primarul oraşului Filiaşi spune că este conştient că oamenii îşi doresc străzi mai bune, şi este un lucru firesc, dar aceştia trebuie să înţeleagă că într-un timp foarte scurt va începe implementarea Masterplanului de apă şi canalizare, care are prioritate. Abia după aceea va începe asfaltarea pe unele dintre străzi. „Este adevărat că până să ajungem să începem efectiv asfaltarea au trecut aproape trei ani de zile, dar nu din vina noastră. Dacă noi nu ne-am fi făcut treaba proiectul nu ar fi fost aprobat nici azi. În acelaşi timp, pe unele dintre cele zece străzi nu vom începe asfaltarea până nu vom introduce apă şi canalizare prin Masterplan. Dacă ar fi după noi în două săptămâni probabil am avea toate cele zece străzi asfaltate, dar nu dorim să spargem asfaltul când vom veni cu apa şi canalizarea”, a mai declarat Nicolae Stăncioi.

„Nu am fost nevoiţi să ne împrumutăm”

Joi, 24 mai a.c., a intrat în lucru strada Pieţei din Filiaşi, şi va fi urmată de Corneliu Coposu, Doinei şi Unirii. „Avem patru străzi în centrul oraşului Filiaşi pe care vom turna asfaltul, pentru că la fel ca strada Jiului  nu suntem încurcaţi de introducerea utilităţilor. Noi sperăm că le vom termina cât mai curând, şi ne vom apuca şi de celelalte de îndată ce vom rezolva problema apei şi a canalizării”, a spus Nicolae Stăncioi. Valoarea proiectului fiind una substanţială – 3,5 milioane de euro, Primăria oraşului Filiaşi trebuie să vină cu o contribuţie de 2% din valoarea eligibilă a acestuia. În prima fază se vorbea despre un împrumut al Primăriei Filiaşi în bancă, garantat de Guvernul României. Însă nu a mai fost nevoie, pentru că Primăria Filiaşi a asigurat cofinanţarea proiectului cu fonduri de la bugetul local. „Am avut emoţii în privinţa cofinanţării de 2% cu care trebuia să vină Primăria Filiaşi, dar am trecut cu bine şi peste acest hop. Am reuşit să asigurăm cofinanţarea pentru acest proiect cu fonduri de la bugetul local, şi nu am fost nevoiţi să ne împrumutăm”, a mai spus Nicolae Stăncioi.