O absolventă de Medicină din judeţul Dolj a reuşit să obţină cel mai bun punctaj din ţară la concursul de Rezidenţiat desfăşurat duminica trecută la Bucureşti. Steliana Micu a acumulat 722 de puncte dintr-un maxim de 823, clasându-se pe primul loc la nivel naţional. La sesiunea extraordinară a Rezidenţiatului din această primăvară s-au înscris 420 candidaţi, rata de promovabilitate fiind de 88,5%.
Absolvenţii de Medicină din toată ţara au avut şansa duminica trecută să concureze pentru locurile şi posturile rămase neocupate la Rezidenţiatul din 2011, în cadrul unei sesiuni intermediare. Până la urmă decizia de a organiza o sesiune extraordinară s-a dovedit a fi una de bun-augur, ca dovadă şi procentul mare al celor care au reuşit să obţină punctaj de promovare. Astfel, din cei 420 tineri absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie înscrişi la concursul organizat de Ministerul Sănătăţii, un număr de 372 au reuşit să promoveze această evaluare. Dintre aceştia, 76 de tineri medici care au concurat pe cele 98 de locuri au obţinut punctaj de promovare. De asemenea, dintre cei 318 candidaţi pe posturi, un număr de 296 au fost admişi, datele privind concursul şi listele cu clasificarea candidaţilor pe loc şi pe post fiind postate pe pagina de web www.rezidentiat.info. Chiar dacă în urma concursului s-au înregistrat şi trei solicitări de rescanare a grilelor de concurs, nu s-au înregistrat modificări de punctaj.
Procentul de promovabilitate a fost de 88,5%
Decizia Ministerului Sănătăţii, luată la începutul acestui an, de a organiza o sesiune extraordinară a Rezidenţiatului a venit după ce un procent însemnat, de aproximativ 40% din posturile scoase la concurs în sesiunea din 20 noiembrie 2011, au rămas neocupate. La momentul respectiv, cele mai multe locuri şi posturi rămase neocupate s-au înregistrat chiar în specialităţile medicale în care se înregistrează un deficit de cadre medicale. Printre acestea se numără medicina de urgenţă, neonatologia, Anestezia Terapia Intensivă şi pediatria. De data aceasta, însă, procentul de promovabilitate a fost 88,5%, dându-le speranţe reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii care au anunţat că astfel doresc să acopere o parte din deficitul de personal cu care sistemul sanitar se confruntă de mai mulţi ani.
Sesiunea extraordinară s-a desfăşurat doar la Bucureşti
Trebuie menţionat faptul că sesiunea intermediară de concurs din luna mai a.c. s-a desfăşurat exclusiv în Centrul Universitar Bucureşti – la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” –, spre deosebire de Rezidenţiatul din toamna anului trecut care a avut loc în şase centre universitare din ţară, printre care şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Concursul s-a desfăşurat sub forma unui test-grilă cu 200 de întrebări, candidaţii având la dispoziţie patru ore pentru a da răspunsurile corecte. Punctajul minim de promovare a reprezentat 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări. Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut în limita locurilor publicate. Pentru Rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare judeţ în parte. Din judeţul Dolj s-au înscris la Rezidenţiatul intermediar 14 candidaţi.