Dirijorul şi compozitorul Sabin Pautza, aniversat de Filarmonica „Oltenia”: „Nu-mi vine să cred că am împlinit 70 de ani!”

0
701
Sabin Pautza

70 de ani de viaţă şi 50 de ani de activitate artistică ai maestrului dirijor, compozitor şi profesor Sabin Pautza sunt aniversaţi şi la Craiova, ca, de altfel, în majoritatea filarmonicilor din ţară. Evenimentul are loc astă-seară, începând cu ora 19.00, unde altfel decât pe scena Filarmonicii „Oltenia” şi cum altfel decât printr-un concert, sub conducerea muzicală chiar a sărbătoritului.

Săptămâna şi concertul: „Este o provocare pentru mine, este felul meu de a-mi nega vârsta!”

«Este un gest foarte frumos, pentru care eu sunt recunoscător. Am fost aniversat şi de Orchestra din Plainfield, New Jersey, unde am fost director vreme de 25 de ani. Muzicienii de-acolo au dorit să organizeze un concert exact pe 8 februarie, când a fost ziua mea. După aceea am venit în ţară şi toate filarmonicile au făcut acest gest, încât eu în primăvara aceasta am vreo 18 concerte în patru luni şi jumătate, ceea ce înseamnă săptămâna şi concertul! Până în iulie nu am timp nici să mor! În fiecare săptămână în altă parte, cu alt repertoriu, cu alţi solişti… Este o provocare pentru mine! Dar este felul meu de a nega că am 70 de ani!», a declarat, zâmbind, maestrul Sabin Pautza.

Din 1984 stabilit în SUA şi numit director artistic şi prim-dirijor al Plainfield Symphony

Născut la 8 februarie 1943, la Câlnic – Reşiţa, Sabin Pautza a absolvit, în anul 1965, Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. S-a specializat apoi în compoziţie şi dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) cu Franco Donatoni, Franco Ferrara şi Bruno Maderna. Timp de 18 ani, a fost profesor de armonie şi dirijat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. Din 1984 s-a stabilit în S.U.A., fiind numit, prin concurs, director artistic şi prim-dirijor al celei mai vechi Filarmonici din New Jersey, Plainfield Symphony. A concertat în cele mai mari săli din Statele Unite, Europa şi Australia şi deţine numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale. Prestigioasa sa activitate internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus titlul onorific de „Doctor in Music” decernat de London Institute for Applied Research şi titlul de „Doctor în compoziţie” al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Violonistul Liviu Prunaru şi pianistul Mihai Ungureanu, un duo apreciat de publicul craiovean

Alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, în concertul din această seară evoluează muzicienii Liviu Prunaru, cu valoroasa vioară istorică Stradivarius „Pachoud”, datată 1694, şi, la pian, Mihai Ungureanu. Distins în toamna anului trecut cu titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova, Liviu Prunaru deţine actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam (Olanda). Simultan, desfăşoară o intensă activitate didactică, fiind profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia). De asemenea, începând cu 1 martie a.c., este solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”. Cât despre pianistul Mihai Ungureanu, acesta este cunoscut şi apreciat în ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, de anul trecut revenind la conducerea instituţiei craiovene, ca director artistic. Cei doi muzicieni au susţinut recitaluri împreună pe această scenă şi pe 26 februarie a.c., ca şi în urmă cu două seri.

***

Programul concertului cuprinde o lucrare a compozitorului Sabin Pautza interpretată în primă audiţie, „Divertismentul nr. 2 pentru orchestră”, urmată de Dublul concert în Re minor pentru vioară, pian şi orchestră, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, şi de „Dansuri simfonice” pentru orchestră mare, op. 45, de Serghei Rahmaninov. Un bilet costă 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

 

Liviu Prunaru: «Am ales să interpretez acest concert al lui Mendelssohn-Bartholdy pentru că este foarte aproape de inima mea, am crescut cu el la Academia „Menuhin”. Este cumva transmis de Alberto Lysy, apoi de Yehudi Menuhin, cu care l-am şi cântat împreună. Este un concert foarte puţin cântat, aproape deloc, iar atunci când se cântă se fac ciopârţeli cu care eu nu sunt de acord. Noi îl vom prezenta integral, fără nici o tăietură, fără nici un salt. Este un concert foarte greu, într-adevăr, este foarte tehnic, atât pentru vioară, cât şi pentru pian, însă lasă loc imaginaţiei, este un fel de pasaj între clasic şi romantism. Este un concert superb, pe scurt! Pentru domnul Sabin Pautza este o descoperire, pentru că – ne-a spus la repetiţii – nu l-a dirijat niciodată. Va fi, deci, cadoul nostru pentru aniversarea celor 70 de ani ai domniei sale!».

Sabin Pautza: «Oriunde mă duc, la orice filarmonică din România, chiar şi la cele mai noi, din Ploieşti, Târgovişte sau Piteşti, găsesc în orchestră foşti studenţi de-ai mei, din perioada în care am predat la Iaşi, aproape 20 de ani. Dar în Bănie vin întotdeauna cu mare plăcere. Şi aici am în orchestră foşti studenţi, sunt prieten bun cu maestrul Mihai Ungureanu. Mă bucur, de asemenea, că voi cânta din nou cu solistul Liviu Prunaru, care face astăzi o carieră extraordinară. Oltenii întotdeauna m-au primit foarte frumos. Avem şi un program foarte interesant. Cântăm şi cea mai recentă lucrare a mea, Divertismentul nr. 2 pentru orchestră, în primă audiţie. Este un fel de replică la suitele clasice; în loc de menuet, pavană, cum scriau clasicii noştri, am adus charleston, bossa nova, tango, dansurile aşa-zise la modă în secolul acesta. O lucrare care a fost foarte bine primită de orchestră… În partea a doua vom avea „Dansurile simfonice”, de Rahmaninov, ultima lucrare scrisă de compozitor, în 1942, cu câteva luni înainte să moară, care este un opus special în creaţia lui».